Beau Travail

Kjøp billett

Obs: Visningene av Beau Travail er dessverre avlyst på grunn av tekniske problemer med visningskopi. Visningene erstattes av High Life (2018), Claire Denis' nyeste film. Les mer om den på kosmorama.no/program/high-life


Beau Travail
åpner med skyggene av en tropp franske soldater under stekende sol i Djibouti øst i Afrika. De står urørlige for å lære seg å holde ut i varmen. Scenen er et av minnene til sersjant Galoup, som skriver sine memoarer fra tiden i den franske fremmedlegionen. Vi ser også andre militære øvelser utspille seg, kamptrening der soldatenes kropper beveger seg nærmest som i en ballett. Galoup er en respektert offiser, men han misunner nærheten hans øverstkommanderende har til mannskapet. Enda verre blir det når soldaten Sentain slutter seg til, med en fysisk skjønnhet og sosiale egenskaper som både tiltrekker og provoserer Galoup. Tilværelsen begynner å rakne for sersjanten, jo mer konflikten tilspisser seg.

 

Beau Travail er Claire Denis’ femte spillefilm, og den ble hennes definitive gjennombrudd. Den ble hyllet av datidens kritikere som et forbløffende originalt, poetisk og utfordrende stykke filmkunst, og den har i ettertid opparbeidet en posisjon som en av de siste to tiårenes aller beste europeiske filmer. 

 

Claire Denis har vært en ledestjerne for nye generasjoner franske filmskapere, mannlige så vel som kvinnelige, og som utgangspunkt for et fokus på kvinnelige franske regissører er Beau Travail et naturlig valg. Det er her Denis til fulle lar det rytmiske og poetiske styre filmen, mer enn ‘plot’ og en lineær handling. Hva som egentlig skjer utover i filmen blir mer antydet enn forklart, men man rives med, noe som ikke minst skyldes bruken av Benjamin Brittens musikk. Her brukes deler av Brittens opera Billy Budd, basert på Herman Melvilles novelle, en historie som Beau Travail i seg selv er løst basert på. 

 Kommentarer

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk