Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival er er byens og Midt-Norges største filmfestival. Festivalen arrangeres årlig i uke 10. Gjennom uken presenterer vi et mangfoldig program med håndplukket film fra hele verden. I tillegg vil det også være filmquiz, sosiale arrangement, foredragsrekker, fester, samtaler om film og mer.

Vi deler dessuten ut filmbransjens egen filmpris: Kanonprisen, det nærmeste du kommer Oscar i Norge! Mer om dette kan du lese her.

Direktør i Kosmorama er Silje Engeness. Øvrig stab og kontaktinfo finnes her.

 

Historikk

historie-collage

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival ble etablert i 2004 på initiativ fra Trondheim kommune og arrangert for første gang 12. – 17. april 2005. Festivalen skal styrke filmmiljøet og filmen i Midt-Norge, samt bidra til nyskaping i skjæringspunktet mellom kultur og næring. I tillegg til å være en publikumsfestival, skal Kosmorama tilby besøkende spennende filmfaglig innhold.

Ordet Kosmorama betyr en perspektivisk gjengivelse av verdens severdigheter. Festivalen har fått dette navnet etter en av Trondheims første storkinoer: Kosmorama Theater, som ble etablert i 1910 av Paul Kraüsslich. Kraüsslich var i tillegg til kinosjef  en ivrig filmfotograf. I 1906 filmet han kroningen i Trondheim, og allerede tre timer etter kunne han vise fram filmen for Trondheims befolkning. I 1908 fikk han det ærefulle oppdraget å vise film for de kongelige i Stiftsgården i Trondheim. Filmpioneren Kraüsslich har vært en inspirasjonskilde for oss når vi nå, over 100 år etter, jobber hver dag med å skape vårt eget Kosmorama.

Tanken og motivasjonen bak navnet og festivalen er at vi skal tilby vårt publikum noe mer enn lettbent underholdning. Det er et generelt inntrykk at det er en økende kunnskapstrang i befolkningen og vi ønsker å bidra med et tilbud der man kan gå til kinoen for å lære noe nytt om verden. Kosmorama tilbyr derfor film fra hele verden, og gir et annerledes innblikk i dagsaktuelle tema, i form av både fiksjon og dokumentar. Ved å fremme filmskapere fra hele verden, også fra Midt-Norge, får vi et helt unikt utvalg av filmer: Filmer som tar opp tema og forteller historier som folk synes er viktige der folk bor – fra Gazastripa til Grong.

Våre programserier

Kosmorama er en internasjonal filmfestival, og skal gi publikum film fra hele verden. For å gjøre det mest mulig oversiktlig, deler vi programmet vårt inn i ulike programserier. Noen av disse er faste hvert år, mens det hvert år dukker opp et par nye. Her er årets programserier:

New Directors: Kosmoramas konkurranseprogram. Dette er filmer fra nye regissører som vi har tro på.

Mennesker i mellom: Filmer om det varme og såre, felleskapet og ensomheten, det dysfunksjonelle og herlige i møter mellom mennesker.

Skråblikk: Filmer med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her finner du blant annet rå western, en episk musikal og en mørk komedie.

Samfunn: Fortellinger som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Her finner vi alt fra ren fiksjon til filmer basert på sanne historier.

Dokumentar: Rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer viser alt fra de menneskelige konsekvensene av krig til portretter av inspirerende kvinner.

Ramaskrik: Skrekkfilmprogrammet som gir deg frysninger på ryggen og tar deg til de skrekkeligste avkrokene av verden.

Kosmokids: Familiehelga for barn i alle aldre. På årets Kosmokids reiser vi til havets bunn gjennom fantastiske filmer og morsomme aktiviteter på Prinsen Kinosenter.

Kosmoramaopplevelser: Kosmorama er ikke bare film! Under festivalen kan du oppleve regissørbesøk, kulinarisk kino, quiz, festvisninger og film i helt spesielle omgivelser.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk