Ofte stilte spørsmål

Hva er Kosmorama?
Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival er byens og Midt-Norges største filmfestival. Festivalen arrangeres i uke 10. Fra tirsdag til og med søndag presenterer vi et mangfoldig program med håndplukket film fra hele verden. Filmene vises på Prinsen kinosenter. I tillegg vil det også være filmquiz, sosiale arrangement, foredragsrekker, fester, samtaler om film og mer. Vi deler dessuten ut filmbransjens egen filmpris: Kanonprisen, det nærmeste du kommer Oscar i Norge!

Når slippes programmet?
Programmet for 2019 kommer! Tidligere program finner du her.

Hvor finner jeg åpningstidene til infoskranken?
Infoskranken er i 2019 åpen på følgende tidspunkter:

  • Onsdag 27. feb – fre 1. mars: 15:00 – 20:00
  • Lørdag 2. mars -søndag 12:00 – 20:00
  • Festivaluka 4. mars – 10. mars: 09:15 – starttidspunkt for dagens siste visning

Hvordan kan jeg delta?
Den enkleste måten er å finne en film i programmet du ønsker å se og kjøpe en billett, enten her på nettsidene eller i billettlukene på Trondheim Kino – akkurat som til en vanlig kinoforestilling. Hvis du ønsker å se flere filmer og delta på andre arrangementer under festivaluka, så kan det lønne seg å kjøpe klippekort eller festivalpass.

Hvor kjøper jeg billetter?
Du kan kjøpe festivalpass til Kosmorama 2019 HER. Du kan kjøpe enkeltbilletter til visninger via programsidene våre, på nettsidene til Trondheim Kino, i billettautomatene til Trondheim Kino eller i kioskene Trondheim Kino har på Prinsen Kinosenter og Nova Kinosenter, samt på infopunktet på Trondheim Torg. Klippekort kan kun kjøpes på Prinsen Kinosenter.

Når må jeg møte opp til forestillingen jeg har kjøpt billetter til?
På utsolgte forestillinger vil ledige plasser i salen selges på nytt som «rush tickets». Hvis du ikke er på plass ved annonsert visningstidspunkt, kan du risikere å miste plassen din. Kjøpte billetter refunderes ikke.

Hva er rush tickets?
Når en forestilling er utsolgt vil det ved ledig kapasitet legges ut rush tickets. For å skaffe deg en slik billett må du henvende deg til billettskranken på Prinsen Kinosenter. Det er en egen kø for rush tickets.

Hva er klippekort?
Klippekort gir deg mulighet til å se fem filmer for prisen av fire, og koster 440 kroner. Klippekort vil være i salg fra programmet er sluppet, og kan kun kjøpes i kiosken på Prinsen Kinosenter.

Hvilke filmer bør jeg se?
Filmene er delt inn i kategorier for å gjøre det lettere for deg å navigere gjennom programmet. Les mer om kategoriene og filmerne på våre programsider.

Hva er Kosmocrew?
Kosmocrew er vår gjeng med frivillige festivalmedarbeidere. Som medlem av Kosmocrew får du et festivalpass som gir deg tilgang til å se så mye film du vil under festivalen. Du er også invitert til egen førpremiere kun for frivillige og selvsagt deltar du på vår avslutningsfest! Vi søker deg som ønsker å bidra til at Kosmorama filmfestival blir fantastisk. Søk her!

Hvordan møter jeg andre festivalpublikummere?
Prinsen Kinosenter er den naturlige plassen å møtes! Kinolokalene vil være litt som ethvert festivalområde, og mellom filmvisningene kan du slappe av i foajeen med en matbit eller noe å drikke blant andre festivalgjengere.

Programmet

Kosmorama 2018 er over for denne gang og hele 30.000 var innom Prinsen Kinosenter for å oppleve festivalen! Det var duket for 7 dager stappet med film fra alle verdens hjørner da Kosmorama gikk av stabelen på Prinsen Kinosenter 5. til 11. mars. Trondheim Kinos 100-års jubileum var tydelig markert både ved at vi i år inviterte til festival på Prinsen Kinosenter, og at filmen Trondheimsreisen utmerket seg i programmet. Sterkt under årets festival, sto trøndersk film og lokale filmskapere som har gjort det stort i bransjen rundt om i verden. Vi glemmer likevel ikke at vi er en internasjonal filmfestival, og sikret mye god film fra flere kontinenter for å bringe verden til trønderne i kinomørket på Prinsen Kinosenter.

For å lettere kunne navigere seg frem i filmprogrammet har vi delt det inn i ulike programkategorier. Her har du en oversikt over disse:

Samfunn – fortellinger som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Her finner vi alt fra ren fiksjon til filmer basert på sanne historier.

Skråblikk – filmer med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her finner du blant annet feelgood, action og forviklingskomedier med en twist.

New Directors – Kosmoramas konkurranseprogram, med filmer fra nye regissører som vi har troen på.

Mennesker i mellom – filmer om det varme og såre, felleskapet og ensomheten, det dysfunksjonelle og herlige i møter mellom mennesker.

Dokumentar – rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer viser alt fra rusens påvirkning på menneskelige relasjoner til høyreekstremismens framvekst.

Ramaskrik – skrekkfilmprogrammet som gir deg frysninger på ryggen og tar deg til de skrekkeligste avkrokene av verden.

Kosmokids – familiehelga for barn i alle aldre. Vi har dinosaurverksted på Prinsen Kinosenter, barnefilmklassikere og filmpremierer. Dinosaurene kommer, kommer du?

Se hele programmet for 2018 her

Aldersgrenser

Kosmorama har en generell aldersgrense på 15 år, og dermed også 15 år på alle filmene med unntak av Kosmokids (se mer informasjon her) og enkelte filmer i Ramaskrik-programmet. Dette er fordi de aller fleste filmene på Kosmoramas program ikke har blitt vurdert av Medietilsynet. Medietilsynet setter aldersgrense på kinofilmer basert på kriterier som omhandler blant annet grad og hyppighet av voldshandlinger, seksuelle handlinger og følelsesutbrudd. Bruk av nifse element/skrekkelement, humor, og hvilken tematikk filmen tar opp, spiller også inn.

Les mer om aldersgrenser på kino på Medietilsynets nettsider.

Presseakkreditering

Presseakkreditering gis til journalister og andre som vil dekke arrangement under festivalen. Akkrediteringen gir tilgang til alle ordinære filmvisninger under festivalen på lik linje med et festivalpass. Spesialarrangement, som åpning og Kanonprisen, kan avtales.

Søk om presseakkreditering for Kosmorama 2019 her!

Spørsmål kan sendes til tonje@kosmorama.no.

Logopakke

Kosmoramas logo

Her kan du laste ned Kosmoramas logo i forskjellige filformater. Noen filformater er kun egnet for profesjonell behandling og vil dermed ikke la seg åpne med ordinær programvare. Dersom du har en avtale om å benytte vår logo kan du laste den ned her. Dersom du er usikker på om du kan benytte den eller ikke finner det du trenger, er det bare å ta kontakt med oss.

Logopakke 2018

Eier og oppdragsgiver

Samarbeidspartnere

Offentlige samarbeidspartnere

Arrangementspartnere

Trykksaker og kommunikasjon

Historikk

historie-collage

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival ble etablert i 2004 på initiativ fra Trondheim kommune og arrangert for første gang 12. – 17. april 2005. Festivalen skal styrke filmmiljøet og filmen i Midt-Norge, samt bidra til nyskaping i skjæringspunktet mellom kultur og næring. I tillegg til å være en publikumsfestival, skal Kosmorama tilby besøkende spennende filmfaglig innhold.

Ordet Kosmorama betyr en perspektivisk gjengivelse av verdens severdigheter. Festivalen har fått dette navnet etter en av Trondheims første storkinoer: Kosmorama Theater, som ble etablert i 1910 av Paul Kraüsslich. Kraüsslich var i tillegg til kinosjef  en ivrig filmfotograf. I 1906 filmet han kroningen i Trondheim, og allerede tre timer etter kunne han vise fram filmen for Trondheims befolkning. I 1908 fikk han det ærefulle oppdraget å vise film for de kongelige i Stiftsgården i Trondheim. Filmpioneren Kraüsslich har vært en inspirasjonskilde for oss når vi nå, over 100 år etter, jobber hver dag med å skape vårt eget Kosmorama.

Tanken og motivasjonen bak navnet og festivalen er at vi skal tilby vårt publikum noe mer enn lettbent underholdning. Det er et generelt inntrykk at det er en økende kunnskapstrang i befolkningen og vi ønsker å bidra med et tilbud der man kan gå til kinoen for å lære noe nytt om verden. Kosmorama tilbyr derfor film fra hele verden, og gir et annerledes innblikk i dagsaktuelle tema, i form av både fiksjon og dokumentar. Ved å fremme filmskapere fra hele verden, også fra Midt-Norge, får vi et helt unikt utvalg av filmer: Filmer som tar opp tema og forteller historier som folk synes er viktige der folk bor – fra Gazastripa til Grong.

New Directors Award

New Directors Awards er filmkonkurransen til Kosmorama. Siden 2012 har vi nominert filmer som har til felles at de er laget av fremadstormede og talentfulle filmskapere – som vi tror vil kunne markere seg på den internasjonale stjernehimmelen.

Kriteriet for å være med i konkurransen er at regissøren ikke skal ha laget mer enn tre spillefilmer. Filmene blir vurdert av en filmfaglig jury og vinnerne blir vanligvis annonsert under avslutningsfilmen.

 

Tidligere vinnere:

Vinner av New Directors Award 2018

Find This Dumb Little Bitch and Throw Her Into a River er basert på virkelige hendelser og forteller om konsekvensene av å legge ut noe på internett som ikke bør være der. Remco og Lizzy er 15 og 13 år og jobber for faren som importerer og selger valper ulovlig. Da de blir bedt om å ta med seg syke valper til en elv for å drukne dem, filmer Remco søsteren sin mens hun kaster den ene valpen i elven, og legger videoen ut på internett. Etter hvert som videoen får flere seere, blir konsekvensene større og større. 

Juryens begrunnelse:

«I denne filmen møter vi 15 år gamle Remco og hans to år yngre søster Lizzy, to ungdommer som drømmer om rask berømmelse enten i form av hundretusenvis av følgere på internett eller gjennom å vinne sangkonkurranse på TV.  Slik målbærer de begge utfordringene til Generasjon Z med å vokse opp i en verden dominert av sosiale medier, og samtidig være for unge til å begripe konsekvensene av deres egne handlinger. Barns skjebner blir tematisert på en fin måte og vi ser hvordan posisjoner går i arv, og hvordan barna ikke har utviklet de nødvendige forutsetningene for å bryte mønstrene og man er på mange måter dømt til å mislykkes. Vi presenteres for et meget bra lag av skuespillere som alle fremstår som troverdige i en verden uten ansvarsfulle og trygge voksne som skaper trygge rammer og er gode forbilder. Brand har laget en innovativ film som sier noe viktig om flokkmentaliteten når populisme og manglende refleksjon omkring de valgene vi tar har store konsekvenser. Find This Dumb Little Bitch and Throw her Into a River er en rystende fortelling om hvordan sosiale medier og higen etter kjendisstatus får katastrofale konsekvenser for våre nærmeste.».

Vinner av New Directors Award 2017

In Between forteller historien om tre kvinner med ulik bakgrunn møtes som samboere i hjertet av Tel Aviv. Salma arbeider som DJ i en bar, og Laila jobber som advokat. Ingen av dem ønsker et dypt religiøst liv slik foreldrene deres ønsker. De prøver i stedet å finne sin identitet på hver sin måte i Tel Aviv. Når Nur flytter inn – en yngre, troende muslimsk jente, begynner ting å endre seg. Jentene finner et dypt fellesskap som overgår forskjellene dem imellom.

Juryens begrunnelse:

«Regissør Maysaloun Hamoud har laget en engasjerende film med tre troverdige hovedkarakterer som alle står i klem mellom seg selv og flokken. Det er alltid forbundet med omkostninger å bryte med flokk og tradisjoner, noe filmen viser på en utmerket måte. Men med hverandre lager de sin egen flokk, der de alle tre ofrer noe for hverandre. Dette er førløsende både for dem selv og filmen. Spillet og miljøskildringa er så virkelige at vi tror på den ukonvensjonelle handlingsgangen. Filmen gjør kloke valg som utfordrer våre forutinntatte holdninger og knytter bånd til karakterene Salmar, Laila og Nour – som vi blir stolte av og glade i.»

Vinner av New Directors Award 2016

img_5222

Let Them Come utspiller seg i det kaoset som oppsto i Algerie før og etter valget av nasjonalforsamling i 1991, da det islamistiske partiet Front islamique du salut (FIS) hadde stor framgang. Algerie er på randen av opprør, og vi ser hvordan ekstremismen vokser fram og styrker seg på terror og frykt – før det hele bryter ut i borgerkrig. Fortellingen med den liberale og vestlig orienterte Nouredine i sentrum fortelles engasjert, litterært og stilsikkert av den talentfulle regissøren Salem Brahimi.

Juryens begrunnelse:

«Hovedprisen går til den algerienske Let Them Come, av Salem Brahimi. Filmen er en sterk og viktig historie om en familie som lever gjennom det ’mørke tiåret’. Et rystende politisk drama om hva som skjer når et samfunn går i oppløsning og frykten tar overhånd. Filmen klarer å gjøre det få filmer klarer, å koble kompleksitet i globaliseringen av politiske og økonomiske forhold, med den personlige opplevelsen av avmakt og undertrykkelse. Vi kommer tett inn på folk som aktivt forsøker å opprettholde sivilisasjon, mens frykt og terror vokser som en underliggende trussel. Filmen handler ikke først og fremst om religion eller politikk, men i stor grad om voldens art, om hva frykt gjør med mennesker, og hvordan samfunnet først endres når folk slutter å være redde, når de har ‘fått nok’ – et historisk politisk drama, som bare ’måtte fortelles’– med en uforglemmelig slutt.»

Vinner av New Directors Award 2015

Far from men 2..

Far From Men regissert av David Oelhoffen

Far From Men er en filmatisering av Albert Camus novelle The Guest (L’Hotê) fra 1957. Viggo Mortensen spiller den idealistiske læreren som får i oppdrag å følge en dødsdømt araber til nærmeste by. Han må reise fra elevene sine og utføre oppdraget, og reisen blir både lang og utfordrende. Barske menn i et barskt landskap i en barsk tid. Filmens styrke ligger i at det barske står i voldsom kontrast til det humanistiske budskap fortellingen har. Annengangs filmregissør David Oelhoffen dedikerer filmen til sin far som var lærer i Algerie. En dag fant han en skremmende lapp blant farens notater: «Skitne kommunist. Vi har funnet deg. Vi kommer til å drepe deg.» Farens historier inspirerte regissøren til å ta tak i Camus’ novelle.
Juryens begrunnelse:
«Regissøren av denne filmen forteller historien på en stillferdig og verdig måte. Han, eller hun, utnytter historiens spenningstopper og emosjonelle øyeblikk på en forbilledlig måte. Og selv om filmen leker med westernkonvensjonen og dens arketyper, så blir den aldri konvensjonell. I dette universet er historien lagt til den algierske borgerkrigen på femtitallet. Kameraet fanger både det mektige landskapet og de fine nyansene i spillet til Viggo Mortensen og Reda Kateb. Til Nick Cave og Warren Ellis’ musikk har reisen i filmen blitt både poetisk og røff. Regissøren har selv skrevet manus til filmen, basert på en novelle av Albert Camus». Juryens medlemmer: Manusforfatter og produsent Petter Skavlan, kulturkritiker i Adresseavisen Martin Nordvik og regissør Mali Finborud.

Vinner av New Directors Award 2014

Gjenforeningen

Gjenforeningen, regissert av Anna Odell

GjenforeningenDa Anna Odells ungdomsskoleklasse feiret 20-årsjubileum fant noen ut at det var best å utelate «gale Anna» fra gjenforeningen. Hun var jo alltid så sær, og så begynte hun med de kontroversielle kunstgreiene sine senere. I Gjenforeningen, fjorårets filmbombe i Sverige som tok både publikum og kritikere med storm, setter Anna i stand sin egen reunion med klassen, og hun tar et dramatisk oppgjør med fortiden.

Juryens begrunnelse:

«Diskusjonen sto lenge mellom to svært forskjellige filmer, som begge på hver sin måte er modige og annerledes i sin bruk av virkemidler. I tillegg til å kåre en vinner, har vi derfor bestemt oss for å dele ut en hederlig omtale. Den hederlige omtalen går til et intenst kammerspill, en roadmovie med et fantastisk godt skrevet manus, briljant skuespill og uhyre presis regi. Handlingen i denne nedstrippede filmen utspiller seg i sin helhet i en bil, der hovedkarakteren tar sitt livs beslutning og kjører gjennom natten mens fundamentet for alt han har jobbet for bokstavelig talt raser sammen bak ham. Hederlig omtale går til Steven Knight for Locke.

New Directors Award går til en debutant som likevel fremstår som alt annet enn fersk i faget. På en svært kompromissløs og stilsikker måte behandler regissøren ikke bare et viktig samfunnsproblem på en ny og tankevekkende måte, men hun setter også fokus på den makten en filmskaper har når virkelighet og fiksjon møter hverandre. Vinneren av New Directors Award er Anna Odell, for Gjenforeningen.»

Juryens medlemmer: Skuespiller Espen Klouman Høiner, manusforfatter Birgitte Bratseth og filmviter Aud Sissel Hoel.

Vinner av New Directors Award 2013

Stillbildel Beyond the Hills, vinner av New Director Awards 2013, regissert av Cristian Mungiu

Beyond the Hills, regissert av Cristian Mungiu

Beyond the Hills: Voichita er en ung nonne i 20-årene som får besøk av en venninne i klosteret. Alina og Voichita vokste opp sammen i et barnehjem, men ble adskilt da Alina ble sendt til Tyskland. Jentenes forhistorie avdekkes gradvis mens filmen utforsker livet i klosteret. Alina har en svært sterk tilknytning til Voichita og vil reise vekk med henne. Voichita må velge mellom sin kjærlighet til Gud eller til Alina. Alinas alternativ er å bli værende i klosteret som nonne hun også. Alinas kamp for å vinne Voichita til seg blir etter hvert også en kamp med nonnene og systemet. Alina har ikke lett for å tilpasse seg livet i et kloster og det hele skal utvikle seg til å bli veldig dramatisk. Filmens styrke ligger i at estetikken, rytmen og bildekvaliteten er så fint avstemt mot historien og innholdet. Dette er Mungius første film etter gullpalmevinneren 4 måneder, 3 uker og 2 dager i 2007.

Juryens medlemmer: Ingrid Bolsø Berdal (skuespiller sett bl.a. i Hansel And Gretel – Witch Hunters, Fritt Vilt, Kill Buljo), Martin Nordvik, mangeårig filmkritiker i Adresseavisen og regissør Rune Denstad Langlo, som nettopp har sluppet sin film «Jag etter vind».

Vinner av New Directors Award 2012

Where do we go now? - still

Where Do We Go Now? regissert av Nadine Labaki

Where Do We Go Now? Vi er i Libanon, i en landsby som er befolket av både muslimer og kristne. De lever fint sammen, selv om de holder sin religion for seg selv og det er liten grad av blandingsekteskap. Men de bor på en kruttønne og situasjonen i landet er svært spent. På nyhetene og i avisene hører man stadig om nye voldsepisoder i nabolandsbyene. Landsbyens kvinner, både kristne og muslimer, driver en intrikat form for sensur. De gjør det de kan for at mennene ikke skal få tak i nyhetene fra untenomverdenen. De er redde for at konflikten skal blusse opp hos dem også.

Nadine Labaki, som også spiller hovedrollen, har laget en fin og varm komedie om et svært alvorlig tema. Borgerkrigene i Libanon på 70- og 80-tallet har ført til et traume som vi har sett behandlet på film mange ganger tidligere, men aldri på denne måten.

Festivalarkiv

2018

Klikk på plakaten for mer info om 2018-utgaven, når dette blir tilgjengelig. Klikk på «tidligere utgaver» for info om Kosmorama enda lenger tilbake i tid.

2017

kosmorama2017

Mer informasjon kommer.

2016

3518 Kosmorama Plakat 70x100

2015

Kosmorama2015

2014

kosmorama2014

2013

kosmorama2013

2012

kosmorama2012

2011

kosmorama2011

2010

kosmorama2010

2009

kosmorama2009

2009

kosmorama2009

2008

kosmorama2008

2007

Document 4

2006

Document 4 (Page 1)

2005

KOSMORAMA plakat 70x100

Klikk på plakatene for å se stor versjon.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk