Norge va èrt Norge 1920 x 1080 px Liggende versjon Med tekstlag

Filmkonsert: Norge vårt Norge

  • Olavshallen
  • 10. mars 19:30
Norge va èrt Norge 1920 x 1080 px Liggende versjon Med tekstlag

Opplev nypremieren på ikonisk stumfilmklassiker i Olavshallen under Kosmorama 2022. Trondheim symfoniorkester med solister skal akkompagnere filmen Norge vårt Norge (1929) med nyskrevet musikk av Trygve Brøske torsdag 10. mars.

Norge vårt Norge i toner og billeder er et mesterverk som sto i fare for å bli glemt. En helaftens stumfilm fra 1929, regissert av Lyder Selvig som i 1940 ble kinosjef i Trondheim. Filmen er ikonisk i norsk filmhistorie – en patriotisk hyllest til nasjonen.

Da Norge vårt Norge ble satt opp på kino høsten 1929, spilte den tre forestillinger hver dag i fem uker, ledsaget av orkester forsterket med operasanger. Senere hadde filmen suksess i Sverige og i USA.

Filmen er en odyssé gjennom Norge fra sør til nord. Den er også en nydelig filmet kavalkade over virksomhetene nasjonen lever av, som jordbruk, skogbruk, fiske, hvalfangst og industri. Vi er også med på hopprenn i Holmenkollen, og vi får situasjoner med Knut Hamsun og Sonja Henie – scener som har vært ukjente for norsk offentlighet i 90 år.

Nå får filmen nypremiere under Kosmorama med nyskrevet musikk av Trygve Brøske. Musikken framføres av Trondheim Symfoniorkester med solister. Forestillingen med Norge vårt Norge er en filmkonsert a la 1929 – en festaften i Olavshallen.

Filmen er delt i to akter, hver på ca 45 minutter, med pause mellom aktene.

Regi: Lyder Selvig
Foto: Paul Berge og Ottar Gladtvet
Restaureringen av filmen er utført av Nasjonalbiblioteket, og forestillingen er produsert av Dag Hoel, produsenten av Trondheimsreisen.