Tove Tove Tove Tove Tove Tove

Kvinnedagen på Kosmorama Digital

Gratulerer med kvinnedagen!

Kosmorama sammenfaller alltid med den internasjonale kvinnedagen 8. mars, og i år er dette festivalens første dag. Det synes vi er en fin anledning til å markere kvinnedagen og sette søkelys på spørsmål knyttet til kjønn og likestilling, særlig innenfor filmverdenen.

Film er et av de kulturtilbudene som når aller flest i Norge, og er derfor en helt sentral del av det offentlige ordskiftet. Historiene vi hører er i dag ikke representative for historiene som finnes. Skal filmkunsten speile samfunnet, er kjønn et av flere mangfoldskriterier som må oppfylles – både foran og bak kamera. Likevel er hele 96 prosent av Hollywood-regissører menn. For Europa er tallet 81 prosent. Av de 10 mest sette filmene på kino i Norge i 2019, var én regissert av en kvinne, mens to hadde både kvinnelig og mannlig regissør. Resten var regissert av menn.

I dag håper vi at dere dedikerer store deler av dagen til å se film av og om kvinner – vi har utrolig mye bra å by på. Filmene er ulike i sjanger, uttrykk og tematikk. De tar for seg kunstnerrollen, medmenneskelige relasjoner, konsekvensene av krig og mer. Det eneste filmene har til felles, er at de er regissert av kvinner – og at de er vel verdt å få med seg.

Ekstrainnhold på 8. mars: Podkast, introduksjoner og mer

I forbindelse med den internasjonale kvinnedagen har vi også produsert podkaster hvor spennende kvinner snakker om film og kjønnsproblematikk:

I første podkast er Andrea Bræin Hovig gjest. Hun har jobbet som skuespiller innen scenekunst og film siden åttitallet. I løpet av disse årene har filmbransjen endret seg mye. Men fremdeles er det mannlige blikket sterkt til stede. Hør podkasten her.

I del to møter vi Ingrid Synneva Holtar. Hun jobber med en doktorgrad om kvinnefilmene fra 70-tallet. På denne tiden kom det flere kvinnelige spillefilmregissør som skapte filmer det norske publikummet aldri hadde sett maken til. Disse kvinnene og filmene deres inspirerer i dag en ny generasjon politisk bevisste filmskapere. Hør podkasten her.

Som eneste fysiske visning av Kosmorama-film denne uka, er Never Rarely Sometimes Always mulig å se som Mandagsfilmen på Prinsen Kinosenter i dag klokken 18. Med sitt treffende, nyanserte og hardtslående bilde på hvordan unge kvinner i USA må kjempe for å få ta abort, er det en perfekt film for kvinnedagen. Før visningen blir det videointroduksjon med politisk rådgiver i Amnesty Patricia Kaatee, som snakker om kvinners rettigheter og abortspørsmålet i internasjonal sammenheng. Du finner billetter til Never Rarely Sometimes Always her.

Et utvalg flotte filmer å se på kvinnedagen:

Aktuelt