Programserie: Europa

8. mai 2020 er det 75 år siden andre verdenskrig tok slutt og under Kosmorama kan du se et knippe filmer som setter fokus på situasjonen i verdensdelen før og nå. I 1945 skulle et samlet Europa sammen finne veien mot fred og harmoni. Dagens Europa preges imidlertid av demokratisk tilbakegang, framvekst av høyrepopulisme, flyktningkrise, brexit og økonomiske tilbakeslag.

Vi lever i et splittet politisk landskap hvor det lokale påvirkes av det globale – og motsatt. Hvordan fortelles, oppleves og videreføres våre historier i filmfortellingens grep? I 2020 har vi fokus på tre utvalgte europeiske filmer som alle sier noe om det Europa som en gang har vært, det Europa vi befinner oss i nå, og mulighetene av et Europa som skal finnes i framtiden. 

Det er ikke tilfeldig at vi har valgt å åpne serien med Theo Angelopoulus’ film The Travelling Players, som ble ferdigstilt i 1975. Få andre filmepos gir oss et bedre blikk på et turbulent Europa fra 1939 til 1952 og ringvirkninger som fremdeles i dag står steilt. Selv har Angelopoulus sagt at «filmen ser bakover mot vår fortid, men den handler vel så mye om framtiden». Det er heller ikke tilfeldig at vi ser til Europas demokratiske vugge Hellas og det Europa vi befinner oss i nå med Costa-Gavras’ Adults in the Room, som gir et innblikk i hva som skjedde da Hellas i 2015 talte EU midt imot.

Siste film i denne serien er slovakiske Let There Be Light. Dette er historien om gjestearbeideren Milan som kommer hjem til familien for første gang på et år, og i hans fravær har både familien og landsbyen endret seg. Filmen er en tankevekkende kommentar til den gryende uroen i Slovakia, og Europa forøvrig, og viser oss at sirkelen ikke er sluttet. 

Adults in the Room

Adults in the Room gir oss muligheten til å forstå litt mer av hva som skjedde da Hellas i 2015 talte EU midt imot. Etter å ha blitt presset hardt økonomisk de siste årene, sa Hellas nei til å betale ned mer gjeld dersom de ikke fikk reforhandlet vilkårene. Midt i stormen sto den karismatiske finansministeren Yanis Varoufakis. I regissør og manusforfatter Costa-Gavras’ filmatisering spinner fortellingen rundt Varoufakis – som en David mot Goliat, eller en gresk helt i kampen mot kaos.

Mesterregissøren Costa-Gavras har sagt: «Du glemmer aldri landet du kommer fra, særlig hvis det er et land som Hellas.» Som ung emigrerte han til Frankrike og lagde blant annet filmen Z som en kritikk mot datidens militærregime i Hellas.  I Adults in the Room retter han søkelyset mot at det ikke er bankene, men menneskene i Hellas som har lidd mest på grunn av de harde, økonomiske tidene. Filmen er sterkt inspirert av Yanis Varoufakis’ bok med samme tittel som kom ut i 2017. The Guardian mente boka var en av de beste politiske memoarer noensinne. Costa-Gavras på sin side laget en teatral og leken film til tross for et noe dystert tema. Det gjør at mange kaller den for noe av det beste du kan se av infotainment akkurat nå.

Regissør Costa-Gavras og produsent Michele Ray-Gavras vil være til stede for å introdusere premierevisningen tirsdag 3. mars klokken 18 i Prinsen 2. Etter filmen vil det bli en samtale med ekteparet Gavras ledet av filmviter Kalle Løchen.

Skaff deg billett til visningen her.

Let There Be Light

Let There Be Light er en tankevekkende kommentar til den gryende uroen i Slovakia og Europa øvrig. Gjestearbeideren Milan kommer hjem til familien for første gang på et år. I hans fravær har noe endret seg. Landsbyen preges av en rystende hendelse, og Milans sønn er blitt med i en paramilitær organisasjon som mistenkes for å være involvert. Gradvis oppdager Milan sannheten om nærsamfunnet.

Regissør Mario Skop leverer i sin debutfilm et urovekkende innblikk i et samfunn som gjennomsyres av religion, fremmedfrykt og giftig maskulinitet.

Universitetslektor ved institutt for kunst- og medievitenskap Igor Devold vil innlede visningen tirsdag 3. mars klokken 21 i Prinsen 2.

Skaff deg billett til visningen her.

The Travelling Players

I dette store filmeposet blir vi vitne til en turbulent tid i Europa. Fra 1939 til 1952 følger vi en gruppe teaterskuespillere som turnerer rundt i greske byer og bygder under harde kår. Stykket de skal framføre er et pastorale fra 1800-tallet, et stykke de aldri klarer å gjennomføre. I stedet blir Hellas’ og Europas situasjon i denne perioden til uforklarlige hendelser, slagord, sanger og monologer. Filmen ble spilt inn i 1974 under den greske militærjuntaen og politi var tilstede under opptak. Selv i dag er det et mysterium at filmen ble muliggjort. Regissør Theo Angelopoulus har selv sagt om denne filmen fra 1975 at selv om den ser bakover mot vår fortid, handler den vel så mye om framtiden.  

I en undersøkelse utført av det britiske filminstituttet i 2012, stemte 16 filmkritikere og fem regissører, deriblant Hirokazu Kore-eda, på The Travelling Players som en av de ti beste filmene gjennom tidene.

Se billetter og visninger her.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk