Programgjester på Kosmorama 2020

Under Kosmorama 2020 vil en rekke regissører og andre medvirkende fra festivalens filmprogram ta turen for å introdusere filmene sine og møte publikum. På visningene hvor programgjester tar turen, vil det være blant annet være innledninger av gjestene eller Q&As hvor publikum selv får mulighet til å stille spørsmål.

Oscar-vinnende regissør presenterer sitt nyeste verk

Konstantínos Gavras, kalt Costa-Gavras, og Michele Ray-Gavras er henholdsvis regissør og produsent på spillefilmen Adults in the Room, som vises under årets festival. Costa-Gavras er kjent for filmer som blander underholdning og politiske budskap, og har blant annet vunnet Gullpalmen i Cannes i 1982 for filmen Savnet (1982). Ray-Gavras er produsent på filmer som Dellamorte Dellamore (1994) og Den endelige løsningen (2002). 

Costa-Gavras og Ray-Gavras vil være til stede på premierevisningen av Adults in the Room tirsdag klokken 18. Billetter finner du her!

Costa-Gavras vil også ta turen innom Cinemateket for å presentere sin debutfilm Sovevognsmordet (1965) for et eksklusivt publikum tirsdag klokken 16. Billetter finner du her. Sjekk også ut resten av retrospektet på Costa-Gavras i nettprogrammet!

Tsjekkias Oscar-bidrag til Kosmorama

Regissør Václav Marhoul er aktuell på Kosmorama med filmen The Painted Bird, som ble kortlistet til Oscar for beste internasjonale langfilm. Marhoul har en lang karriere som manusforfatter, produsent, skuespiller og regissør bak seg. Han har blant annet regissert filmene Tobruk (2008) og Mazaný Filip (2003).

Marhoul vil være til stede for å holde Q&A med publikum på visningene mandag klokken 18 og tirsdag klokken 14. Billetter til mandagens visning finner du her, og billetter til tirsdagens visning finner du her.

Programgjester på norsk dokumentar om demens


Er det mulig å lage en varm og humørfylt dokumentarfilm om demens? Det har regissør Ragnhild Nøst Bergem klart i sin første helaftens dokumentar. Gjennom flere år har hun fulgt tre forskjellige mennesker som lider av demens, alle med ulike utfordringer og symptomer knyttet til sykdommen.

Regissør Ragnhild Nøst Bergem og produsent Camilla Vanebo vil være til stede for å introdusere visningen tirsdag klokken 20.30. Det vil være en Q&A etter filmvisningen. På visning av Vær her torsdag klokken 14 vil produsent Camilla Vanebo innlede filmen.

Skuespiller, regissør og produsent på danske Onkel

Den danske filmen Onkel er en del av Kosmoramas konkurranseprogram. Filmen handler om 27 år gamle Kris, som bor på en gård i Sørjylland sammen med sin onkel. I tillegg til å se til gården, må Kris også ta seg av onkelen, som har hatt slag. Deres rutinepregede hverdag utfordres når Kris får opp øynene for livet utenfor gården. Filmen har blitt en kinosuksess i hjemlandet og fått haugevis av gode anmeldelser. Avisa Politiken skriver at «med få replikker og enda færre dramatiske scener er Onkel en av de beste danske filmer jeg har sett om det menneskelige drama som springer ut av konflikten mellom lyst og plikt».

Til visningen onsdag klokken 14.30 og torsdag klokken 21.00 kommer regissør Frelle Petersen, hovedrolleinnehaver Jette Søndergård og produsent Marco Lorenzen for å presentere filmen og ha Q&A med publikum. Billetter til onsdagens visning finner du her, og billetter til torsdagens visning finner du her.

Vibeke Løkkeberg 75 år

Vibeke Løkkeberg er en av Norges mest sentrale skikkelser innenfor filmen siden slutten av 1960-tallet, både som skuespiller og regissør. Flere av filmene hennes portretterer kvinnelige erfaringer, og belyser ofte de mørkere sidene av kjernefamilien.

I år viser Kosmorama to av hennes mest kjente filmer, Løperjenten (1981) og Gazas tårer (2010). Løkkeberg vil være til stede for å innlede visningen av Gazas tårer lørdag klokken 16. Billetter finner du her. Etter visning av Løperjenten søndag klokken 17, vil Løkkeberg delta på Q&A. Billetter til Løperjenten finner du her.

Presenterer ny Fuglane-filmatisering

Manusforfatter Hilde Susan Jægtnes kommer til visning av den nye norske spillefilmen Fuglane, basert på romanen av Tarjei Vesaas. Jægtnes har blant annet skrevet manus for TV-serien Okkupert, Hjertestart (2017) og Alt det vakre (2016). 

Fredag klokken 18 kommer Jægtnes til Kosmorama for å presentere sin film for publikum. Det vil bli Q&A etter visningen. Billetter finner du her!

Dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei kommer

Regissør Tonje Hessen Schei er for tiden aktuell med dokumentaren iHuman, som har vært på filmfestivaler som IDFA og Tromsø internasjonale filmfestival den siste tiden. Hessen Schei har tidligere laget den kritikerroste dokumentaren Drone (2016), Play Again (2010) og Independent Intervention (2006), som alle belyser forholdet mellom mennesker og teknologi. 

På visning av iHuman onsdag klokken 18 vil Tonje Hessen Schei være til stede. Etter visningen vil det være en samtale mellom Hessen Schei og førsteamanuensis Arild Brandrud Næss ved NTNU om kunstig intelligens. Samtalen mellom de to ledes av Are Sende Osen. Billetter finner du her.

Tonje Hessen Schei vil også være til stede for å introdusere filmen torsdag klokken 17.45 i Prinsen 5 og avholde Q&A med publikum etter visningen. Billetter til denne visningen finner du her.

Mandagsfilmen med programgjest

Produsent Gudny Hummelvoll kommer til visning av 13 måneder på Kosmorama mandag klokken 18. Hummelvoll har over 20 års erfaring fra film- og tv-bransjen, og har blant annet jobbet med Føniks (2018) og tv-serien Okkupert.

13 måneder er basert på den sanne historien om den danske fotografen Daniel Rye, som ble tatt til fange av IS i Syria. Rye reiste til Syria for å dokumentere krigens handlinger. Der ble han kidnappet av terrororganisasjonen og holdt i fangenskap i 398 dager. Finn billetter til visningen mandag klokken 18 her!

De forbandede år: Lokale og dansk gjest

Den danske spillefilmen De forbandede år er delvis spilt inn i Trondheim, og våre venner i Spætt tar turen for å fortelle litt om hvordan det var å jobbe med innspillingen i Trondheim. I tillegg er vi så heldige at regissør Anders Refn kommer på besøk fra Danmark. Refn er kanskje mest kjent for sitt arbeid som klipper på Antichrist (2009) og Max Manus (2008).

Finn billetter til visningen lørdag klokken 18 her!

Trønderske filmskapere på Kosmorama

Filmskaper Audun Amundsen presenterer på Kosmorama sin dokumentarfilm Newtopia, som viser hans egne opplevelser med Mentawai-folket i Indonesia. Amundsen vil være til stede på visningen onsdag klokken 20.30. Finn dine billetter her!

Audun Kvitland Røstad jobber til daglig med lyddesign i Ambolt Audio i Trondheim. På Kosmorama presenterer han sin dokumentar Nasi Padang, om hvordan han ble superkjendis i Indonesia etter å ha postet en sang som hyller den tradisjonelle matretten nasi padang på Youtube. Røstad kommer til visning av Nasi Padang onsdag klokken 17. Finn billetter her!

Filmprodusent Dag Hoel er produsenten bak Trondheimsreisen og den tredelte serien Trondheim på film, hvor del 2 kommer på Kosmorama 2020. Hoel har i tillegg vært co-produsent på filmer som Candelaria (2017), La Familia (2017) og Tusen bitar (2014), som alle har gått på Kosmorama tidligere. Dag Hoel deltar på visning av Trondheim på film del 2 tirsdag klokken 16 (billetter) og torsdag klokken 18 (billetter). 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk