New Directors Award – Kosmoramas konkurranseprogram 2020

New Directors Award er Kosmoramas konkurranseprogram dedikert til fremtidens filmskapere. Filmskaperne i dette programmet er nye stemmer i den globale filmverden som vi har tro på skal markere seg i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra som historiefortellere og/eller filmkunstnere.

Kriteriet er at de ikke skal ha laget mer enn tre helaftens fiksjonsfilmer. Kosmoramas programavdeling har i felleskap nominert de ni filmene som kjemper om prisen. Disse filmene utgjør vårt New Directors-program. En profesjonell jury kårer vinneren av New Directors Award blant disse.

Årets nominerte filmer er:  A Son, Alice, Beanpole, Buoyancy, Honey Boy, Onkel, The Farewell, The House of Us og You Deserve a Lover.

Årets NDA-jury består av tidligere filmsjef i Kosmorama Ola Lund Renolen, kunstnerisk direktør i den nederlandske filmfestivalen Noordeljiik Film Festival, Fredau Buwalda og produseent Marina Guinness fra Irland.

Publikumsprisen

I tillegg vil dere som publikum få muligheten til å stemme frem en publikumsfavoritt i denne kategorien. Her kan alle dele sin mening og benytte seg av stemmesedlene som vil være tilgjengelig i infoskranken, hyllene i foajeen og i kiosken på Prinsen Kinosenter.

Vinneren av New Directors Award og publikumsprisen blir offentliggjort på festivalens siste dag, søndag 8. mars.

Dette er årets NDA-filmer

A Son

Regissør: Mehdi M. Barsaoui

A Son utspiller seg i Tunisia sommeren 2011. En liten familie er på reise. Helt uventet blir bilen deres angrepet av terrorister, og sønnen blir alvorlig skadet. På sykehuset blir foreldrene stilt overfor valg som er skjebnesvangre både for hans overlevelse og for familiens framtid. A Son får fram både det universelt tragiske i situasjonen og den spesifikke tunisiske konteksten der mannen i familien etter gjeldende lover alltid har siste ordet.

Finn billetter og visningstider her.

Alice

Regissør: Josephine Mackerras

Alice får livet snudd på hodet da det viser seg at mannen hennes ikke har betalt huslånet det siste året og i stedet brukt alle pengene deres på prostituerte. Når banken truer med utkastelse, bestemmer Alice seg for å selge sex for å tjene penger til seg selv og sønnen sin. Snart oppdager hun at den tilsynelatende desperate løsningen faktisk kan være hennes måte å ta kontroll over situasjonen. Regissør Josephine Mackerras har laget en forfriskende debutfilm som setter søkelyset på sexistiske dobbeltstandarder.

Finn billetter og visningstider her.

Beanpole

Regissør: Kantemir Balagov

Beanpole er satt til den russiske byen Leningrad i 1945, og demonstrerer hvor store ødeleggelser en krig kan ha, spesielt for den menneskelige psyken. To unge kvinner søker etter en mening med tilværelsen, mens de prøver å gjenoppbygge livene sine blant ruinene. Dette er Russlands Oscar-kandidat for i år, og det er ikke uten grunn: Beanpole inneholder hendelser som er så urovekkende at du lengter etter å se bort, men som blir presentert med bilder så slående at du ikke kan.

Finn billetter og visningstider her.

Buoyancy

Regissør: Rodd Rathjen

En kambodsjansk gutt reiser fra familien sin for å tjene egne penger, men ender opp med å bli solgt som slave på en fisketråler. Dette er virkeligheten for mange – det antas at rundt 200 000 gutter og menn er slaver på fiskebåter i Sørøst-Asia. Buoyancy inneholder lite dialog, noe som gir rom for de strålende prestasjonene fra relativt uerfarne skuespillere. Isolert ute på havet forvandles fisketråleren til en slagmark, og filmens stemning bygger seg opp til en brutal oppvisning i menneskelig overlevelsesinstinkt.

Finn billetter og visningstider her.

Honey Boy

Regissør: Alma Har’el

Skuespiller Shia LaBoeuf skrev manuset til Honey Boy som en form for terapi med han ble tvangsinnlagt på avrusning. Filmen er basert på hans egen oppvekst, og LaBeouf selv leverer en av årets skuespillerprestasjoner i rollen som en versjon av sin egen far.

Barnestjernen Otis bor sammen med sin kriminelle og ustabile far, som meldte seg som hans verge da Otis slo gjennom i Hollywood. Deres kompliserte forhold vil prege Otis gjennom hele ungdomstiden, til han til slutt tvinges til å konfrontere sine barndomstraumer.

Finn billetter og visningstider.

Onkel

Regissør: Frelle Petersen

På en gård i Sørjylland bor 27 år gamle Kris alene sammen med sin gamle og uføre onkel. I tillegg til å ta seg av onkelen, som har hatt slag, må hun også se til gården. Hverdagen er bygd opp rundt rutiner, men disse utfordres når Kris fatter oppmerksomhet for livet utenfor gården.

Onkel er et poetisk og lavmælt blikk på hverdagen. Den krever din oppmerksomhet, men belønner den tålmodige med å si svært mye om oss mennesker.

Finn billetter og visningstider her.

The Farewell 

Regissør: Lulu Wang

Med et utsøkt blikk for menneskelige relasjoner og dialog, tar regissør og manusforfatter Lulu Wang i sin debutfilm oss med på en rørende fortelling om familie og kulturforskjeller. 

Kinesisk-amerikanske Billi og resten av familien reiser til Kina for å delta i bryllupet til en slektning. I realiteten er det langt fra en lykkelig begivenhet, for den virkelige grunnen til at familien samles er for å ta farvel med bestemoren, som er døende. Det hele kompliseres betydelig ved at bestemoren selv ikke vet at hun er syk, og Billi sliter med å holde hemmeligheten.

Finn billetter og visningstider her.

The House of Us

Regissør: Yoon Ga-eun

Det er sommerferie, og Hana på 11 år prøver alle metoder for å få sine stridende foreldrene til å gjenforenes, uten hell. En dag støter hun på to unge søstre som bor alene, og et vennskap oppstår. Hana tar raskt rollen som «eldre-søster-nesten-mamma». Endelig kan hun lage mat og gjenskape det familiære middagsbordet hun savner så mye. Surrogatfamilien blir Hanas lykkelige tilfluktssted. The House of Us får fram hvordan en barndom, til tross for vanskelige omstendigheter, kan framstå som nærmest magisk sett fra barnas perspektiv.

Finn billetter og visningstider her.

You Deserve a Lover

Regissør: Hafsia Herzi

Lila sliter med å takle bruddet med sin utro kjæreste, og forsøker å finne forsoning gjennom en serie one night stands. Hennes følelsesliv skildres nyansert og autentisk, og resultatet er en karakterstudie med sjelden god forståelse for det kvinnelige perspektiv.

Hafsia Herzi, blant annet kjent for å spille i flere av Abdellatif Kechiches filmer, debuterer som regissør med You Deserve a Lover. Hun spiller også hovedrollen, og instruerer seg selv på mesterlig vis i rollen som en ung kvinne på søken etter kjærlighet.

Finn billetter og visningstider.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk