Musikkdokumentarer på Kosmorama i samarbeid med Rockheim

Vi er stolte av å presentere programserien Musikkfilm i samarbeid med en av byens største musikkaktører: Rockheim – Det nasjonale museet for populærmusikk. Særlig glade for dette samarbeidet er vi i lys av at 2020 markerer Rockheims tiårsjubileum.

Trondheim er et av landets mest spennende steder å være for enhver musikkinteressert. Vi har en rekke konsertscener, spennende festivaler, en internasjonalt anerkjent jazzlinje og hopevis av ildsjeler som brenner for å skape en enda bedre musikkby.

Som en homage til alle som lever og ånder for musikk, har vi satt sammen en programserie bestående av musikkdokumentarer om noen av tidenes mest innflytelsesrike artister og band.

Sammen med Rockheim har vi valgt ut fire ulike dokumentarer som alle sier noe om hvordan musikken og musikerne bak setter preg på våre liv.

Amy (2015)

Amy er et nært portrett av den talentfulle sangeren Amy Winehouse. Hennes oppvekst og vei til berømmelse framstilles med arkivklipp, intervjuer av de som kjente henne best, og horden av paparazzier som forfulgte henne frem til de siste dagene i hennes liv. Amys musikk rørte en generasjon og fortsetter å gjøre det. Hun er ofte sammenlignet med store artister som Billie Holiday og Ella Fitzgerald, og er ansett som en av Storbritannias største musikk-ikoner.

Til tross for hennes storslagne stemme og innholdsrike karriere, var Amy plaget av et stort rusproblem. Dokumentaren viser det ekstraordinære livet hennes fra fødsel til død, og seeren får et innblikk i hva som foregikk bak fasaden. Amy Winehouse døde av alkoholforgiftning i juli 2011, 27 år gammel.

Da den kom for fem år siden, ble Amy raskt en av de mest sette dokumentarene på kino i Storbritannia. Filmen har mottatt strålende kritikker og vant Oscar for beste dokumentar under Oscar-utdelingen i 2016.

Visningen introduseres av musikkbibliotekar Bjørnar Bruket fra Rockheim og finner sted søndag 8. mars klokken 19 i Prinsen 8.

NB: Merk at visningen er utsolgt, men vi minner om at ubrukte plasser selges som rushtickets ved visningsstart.

Inna De Yard (2019)

Inna de Yard følger supergruppa ved samme navn bestående av toneangivende navn innenfor reggae-sjangeren som Ken Boothe, Cedric Myton, Winston McAnuff og Kiddus I. I 2017 spilte de inn et album sammen med et knippe musikere fra den nyere generasjonen. Dokumentaren er tredelt: vi følger de ulike artistene i deres daglige liv i hjemlandet, vi følger innspillingen av albumet, og vi får se konsertklipp fra bandets påfølgende turné i Europa. Filmanmeldere kaller denne dokumentaren for den jamaicanske versjonen av Buena Vista Social Club (1999). 

Inna de Yard føyer seg definitivt inn i rekken av nostalgiske tilbakeblikk til de gode åra på 60- og 70-tallet, fortsatt ansett som gullalderen for jamaicansk populærmusikk. Men, klarer likevel å gå mer i dybden på menneskene bak og vise musikkhistorien gjennom deres egne fortellinger. Hvis man er glad i musikken fra før vil dette være en kjærkommen film som orker å ta seg god tid, mens det på andre siden vil gi et nytt innblikk om man er en utenforstående.

Visningen innledes av konservator Mathias Østrem fra Rockheim og finner sted fredag 6. mars klokken 19 i Prinsen 8.

NB: Merk at visningen er utsolgt, men vi minner om at ubrukte plasser selges som rushtickets ved visningsstart.

The Quiet One (2019)

The Quiet One er en dokumentar basert på Bill Wymans private arkiv. Han er en notorisk samler, og sitter på et enormt materiale av foto, film, lyd, instrumenter og merch fra hans liv som grunnlegger og tidligere bassist av tidenes største rockeband: The Rolling Stones. Gjennom samlingen reflekterer han over hans tidlige år med The Stones, og hvordan veien til berømmelse har vært. 

Materialet er fascinerende og omstendig, som illustrert med Keiths Richards’ ord: om Richards lurer på noe fra årene han selv har glemt, er Wyman rette mann å ringe. 

Visningen innledes av museumsdirektør Sissel Guttormsen fra Rockheim og finner sted torsdag 5. mars klokken 19 i Prinsen 8.

Skaff deg billett her.

White Riot (2019)

White Riot handler om starten på Rock Against Racism (RAR), en kulturell bevegelse mot rasisme og fascisme med musikk i sentrum, og dens initiativtakere. På den andre siden viser filmen også den gryende rasismen i datidens England og hvordan denne var internalisert i popkulturen. RAR var med på å forene ungdom og artister med ulik kulturell bakgrunn, og vi blir vitne til flotte bilder fra blant annet Carnival Against Racism i 1978, da rundt 100 000 mennesker marsjerte til Victoria Park hvor det var konsert med blant andre The Clash. 

Rubika Shah tar for seg en historisk periode, fenomen og bevegelse, uten å bli for opphengt i det nostalgiske. På mange måter virker filmen som et slags speil mot samtida, og viser flere likhetstrekk mellom datiden og dagens retorikk som blir brukt i forbindelse med Brexit, selv om den først og fremst er en film om aktivisme og musikk på slutten av 1970-tallet.

Visningen introduseres av konservator Morten Haugdahl fra Rockheim og finner sted lørdag 7. mars klokken 19 i Prinsen 8.

Skaff deg billett her.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk