Disse filmene bør du få med deg på Cinemateket!

På Cinemateket under årets Kosmorama kan vi ønske velkommen til visninger av filmer vi har valgt sammen, for å ha et tydelig filmhistorisk fokus også under årets festival.

Her er noen av filmene du bør få med deg på Cinemateket!

Fransk film

I år har vi valgt å rette blikket mot den franske filmen, i en retrospektiv serie med filmer av regissører fra Frankrike som har satt sitt klare preg både på landets og Europas filmkultur. 

High Life

Claire Denis’ nyeste film er en science fiction-gåte med Robert Pattinson og Juliette Binoche i sentrale roller. Den er preget av den sedvanlige, fragmentariske fortellerstilen hun er kjent for, og også her flørter erotikken og volden med hverandre – gjerne i sjokkartede øyeblikk. Samtidig er filmens premiss nokså enkelt å forholde seg til, med spennende grobunn for mellommenneskelige relasjoner. Og det gror virkelig i High Life; av følelser, kroppsvæsker og buskvekster, i kontrast til de kliniske omgivelsene inne i romfartøyet.

Omtale av Sveinung Wålengen/Cinemateket

Filmen vises fredag klokken 18:45. Finn billetter her!

Tomboy

Ti år gamle Laure flytter til et nytt sted og møter nabojenta Lisa, som tror Laure er en gutt. Hun presenterer seg intuitivt som Mickaël, og dermed begynner hun å leve et dobbeltliv:  som Laure hjemme hos foreldre og lillesøster, som Mickaël ute blant vennene. Med kreative midler skjuler hun sin lille hemmelighet og bygger sin nye identitet, men til slutt må sannheten fram i lyset og Laure må ta konsekvensene av det som begynte som en uskyldig lek.

Filmen vises søndag klokken 18. Finn billetter her!

Costa-Gavras retrospekt

I anledning festivalens besøk av den gresk-franske mesterregissøren Costa-Gavras viser Cinemateket et retrospektiv med hans første filmer. Dette blir en sjelden sjanse å se den gresk-franske mesterregissørens tidlige filmkunst på stort lerret. 

Tilståelsen

Yves Montand spiller en høytstående og partitro tsjekkoslovakisk politiker som plutselig blir arrestert. Han holdes isolert i månedsvis og utsettes for ulike former for tortur og hjernevasking. Han får ikke lov å være i ro i cellen, ei heller sove eller spise ordentlig. Til slutt tilstår han nærmest hva som helst. For som partiet sier: «Å tilstå er den høyeste form for selvkritikk».

Filmen er inspirert av Arthur Londons historie og Slánský-prosessen i 1952, men refererer også til Bressons En dødsdømt har rømt og Chris Markers La jetée. Montand gikk fullstendig opp i rollen: han tok av nesten 20 kilo underveis og man begynte å frykte for helsen hans. Montand begrunnet intensiteten med en indre motivasjon, han ønsket å ta farvel med «den politiske venstresiden (…) som lovet menneskene lykken, selv om det innebar å slakte dem» og å gjøre bot for det han selv hadde trodd på.

Filmen vises fredag klokken 16. Finn billetter her!

Sovevognsmordet

På et nattog med kurs for Paris, fører en raknet nylonstrømpe til at to ungdommer blir kjent. Bambi er en bollekinnet, temperamentsfull jente på vei til hovedstaden for å begynne i ny jobb som sekretær. Daniel er på flukt etter en mislykket eksamen, kun utrustet med sin mors skjerf, Das Kapital i kofferten og en karakteristisk klossete benføring. Bambi lar sin billettløse venn få låne en ledig køye i kupé to, som hun deler med en fallert skuespillerinne, en svett forhandler av kjøkkenutstyr, en forførerisk kosmetikkselgerske og en anonym mann i dress.

Bambi og Daniel har knapt forlatt toget, før et lik oppdages i sovevognen. Politiet er raskt på stedet, representert ved den karrieresugne Tarquin, en forkjølet og lakonisk inspektør Grazziani og dennes assistent, den lavmælte Jean-Lou. De har få spor å gå etter, men Tarquin har nok av teorier. Han kan bare ikke bestemme seg for hvilken som er den beste. Når trioen tar til med å spore opp den forulykkedes medpassasjerer, viser det seg imidlertid at morderen ikke har tenkt å nøye seg med bare ett offer.

Filmen vises lørdag klokken 16. Finn billetter her!

Andre visninger

I tillegg kan du se den ultimate koreanske gangsterfilmen The Gangster, the Cop, the Devil og det kinesiske familiedramaet So Long My Son på Cinemateket.

The Gangster, the Cop, the Devil

En politietterforsker jakter på en seriemorder, men ettersom morderen velger ofrene sine helt tilfeldig virker han nesten umulig å få tak i. Et offer overlever såvidt og kan vitne, men det er ett problem: offeret er en hevnlysten gangsterboss som er mer interessert i å drepe seriemorderen personlig enn å la ham gå gjennom en rettssak. Gangsteren og politimannen bestemmer seg for å dele informasjon for å finne morderen, men om gangsterbossen finner ham først er det usannsynlig at morderen lever lenge nok til å havne i en rettsak.

Filmen vises fredag klokken 21 (billetter) og søndag klokken 20 (billetter).

Filmen vises også lørdag klokken 22:30 i Prinsen 6. Finn billetter her.

 

So Long, My Son

So Long, My Son utspiller seg over tre tiår, og lar oss følge to kinesiske familier som er bundet sammen i tragedie gjennom en periode definert av ettbarnspolitikk og kulturell omveltning. Yaojun og Liyuns sønn dør i en drukningsulykke der hans bestevenn Haohao er innblandet, og sorg og skyld splitter de to tidligere så nære familiene. So Long, My Son tar oss fra 1980-tallet til nåtid, fra nord til sør i Kina, og er en episk fortelling som evner å sette ettbarnspolitikken i et større perspektiv og samtidig gi et intimt innblikk i enkeltskjebner.

Filmen vises lørdag klokken 12. Finn billetter her!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk