Dette er vinnerne av New Directors Award 2020!

New Directors Award er Kosmoramas konkurranseprogram dedikert til fremtidens filmskapere. Filmskaperne i dette programmet er nye stemmer i den globale filmverden som vi har tro på skal markere seg i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra som historiefortellere og/eller filmkunstnere.


Kriteriet er at de ikke skal ha laget mer enn tre helaftens fiksjonsfilmer. Kosmoramas programavdeling har i felleskap nominert de ni filmene som kjemper om prisen. Disse filmene utgjør vårt New Directors-program. En profesjonell jury kårer vinneren av New Directors Award blant disse.

Årets nominerte filmer var:  A Son, Alice, Beanpole, Buoyancy, Honey Boy, Onkel, The Farewell, The House of Us og You Deserve a Lover.

Årets NDA-jury har bestått av tidligere filmsjef i Kosmorama Ola Lund Renolen, kunstnerisk direktør i den nederlandske filmfestivalen Noordeljiik Film Festival, Fredau Buwalda og produseent Marina Guinness fra Irland.

 

 

Her er juryens vurdering:

Spesiell omtale:

Film er historiefortelling med bilder. Denne filmen fortjener en spesiell omtale i så måte.

Det som blir fortalt mellom ordene, i detaljene mellom scenene, i hverdagslige rutiner og hvordan mennesker forholder seg til hverandre og er avhengige av hverandre er det som gir filmen filmatisk dybde.

Det er en nydelig studie av mellommenneskelige relasjoner hvor omtanke, omsorg og en form for sjalusi går hånd i hånd, og hvor mye man kan elske det uelskelige.

Filmen stiller også ubehagelige spørsmål om livene unge kan forvente på en moderne gård, med maskiner for selskap i stedet for mennesker. Likevel kan skjønnhet bli funnet i denne veldig kompromissløse verdenen av to veldig tause individer.

En spesiell omtale er å hedre den danske manusforfatteren, produsenten, regissøren, fotografen og klipperen – en auteur i ordets egentlige betydning – Frelle Petersen og hans andre spillefilm Onkel.

 

Spesiell omtale:

En ung man forlater det den triste hverdagen. Vi forventer fra starten av at livet han muntert meldte seg på, ikke ville vise seg slik den unge mannen hadde planlagt og håpet på.

Vi skjønner intuitivt at det helt sikkert vil bli stygt og brutalt.

Forhåpentligvis vil denne filmen få noen mennesker til å pause for å tenke på hvordan livet i et tilsynelatende paradis faktisk er.

Flere dødsfall inn i filmen, hevn med et våpen som er utformet fra lårbeinet til en som tilfeldig er dumpet til sjøs, så har du forankret overlevelsen til den unge helten. Denne sterke filmen må sees og snakkes om og fortjener en spesiell omtale.

Den australske filmskaperen Rodd Rathjen har med denne filmen laget et betydelig «statement» om et problematisk tema og et drama som utspiller utenfor kyste, tett ved hans eget land. En spesiell omtale går til hans første spillefilm Buoyancy.

 

New Directors Award – juryprisen

New Directors Award går til en kraftfull film med en sterk sentral historie.

Filmen utvikler seg videre, det legges lag på lag, som skaper en kompleks historie.

Regissøren greier å sjonglere med de ulike lagene uten at vi mister hobedtråden og alt summeres elegant opp mot slutten.

Foto er utsøkt, med bl.a vakre lyriske ørken scener.

Noen scener vil forbli i minnet vårt for alltid, som de ansiktsløse barna i sengene sine, som blir vekket og kalt ut på gulvet, som i en kaserne.

Hovedhistorien får deg til å tenke på krigsskader og krigstraumer i moderne tid. Filmen understreker mye av hva som er galt i et teokrati og er sånn sett politisk ladet langt utover å omhandle den spesifikke situasjonen i Tunisia spesielt og Nord Afrika spesielt.

Og det hele er pakket inn i en emosjonell berg-og-dal-bane av et familiedrama.

New Directors Award på Kosmorama 2020 går til den tunisiske regissøren Mehdi M. Barsaoui og hans film A Son.

New Directors – publikumsprisen

Gjennom hele uka har festivalgjengere også kunnet komme med tilbakemelding på filmene i New Directors-serien. Etter å ha talt opp stemmene, kan vi annonsere at filmen Onkel av den danske regissøren Frelle Petersen stikker av med publikumsprisen for Kosmorama 2020!

Onkel er et poetisk og lavmælt blikk på hverdagen. På en gård i Sørjylland bor 27 år gamle Kris alene sammen med sin gamle og uføre onkel. I tillegg til å ta seg av onkelen, som har hatt slag, må hun også se til gården. Etter at hun redder en kalv under fødsel, blir hennes interesse for dyrlegefaget vekket igjen. Hun utvikler et vennskap med den lokale dyrlegen og sakte, men sikkert oppdager hun at det finnes en verden utenfor gården.

 

Vi gratulerer begge vinnerne!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk