Dette er vinnerne av Kanonprisen for filmåret 2019

Barn fikk flest Kanonpriser under utdelingen i Trondheim 5. mars.

Det norske filmåret 2019 kan ses tilbake på som et særdeles sterkt år, med stor internasjonal oppslutning og festivaldeltakelse for flere norske filmer. Særlig har Barn bemerket seg som en suksess blant kritikere og publikummere, og dette gjenspeiles på Kanonprisen-utdelingen under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival: Barn stakk av med flest priser. Dag Johan Haugerud vant prisen for beste regi og manus, mens Jan Gunnar Røise vant prisen for beste mannlige skuespiller. Prisen for beste klipp gikk til Jens Christian Fodstad for hans arbeid med filmen.

Prisen for beste kvinnelig hovedrolle gikk til Andrea Bræin Hovig og Gjertrud L. Jynge vant beste birolle for deres prestasjoner i Maria Sødahls personlige og kritikerroste drama Håp.

Jørgen Stangebye Larsen fikk også prisen for beste produksjonsdesign for sitt arbeid med denne filmen.

Beste foto gikk til Rasmus Videbæk for Ut og stjæle hester, som hadde sin norske premiere under Kosmorama 2019. Videbæk vant også den prestisjefulle Sølvbjørnen for beste foto under filmfestivalen i Berlin i 2019.

Kanonprisen er bransjens prisutdeling, hvor vinnerne stemmes fram av medlemmer i fagforbundene tilknyttet de ulike kategoriene. I år ble prisene delt ut på Britannia Hotel torsdag 5. mars under den sekstende utgaven av Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival.

Programleder og journalist Morten Hegseth var kveldens konferansier.

 

Andrea Bræin Hovig er første skuespiller som vinner Edith Carlmar-prisen

I tillegg til å ta prisen for beste kvinnelige hovedrolle for filmåret 2019, fikk Andre Bræin Hovig også Edith Carlmar-prisen.

Edith Carlmar-prisen, som har vært delt ut av Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival siden 2018, skal gå til en kvinnelig filmarbeider som har vist integritet, nytenkning og vilje til å bryte grenser. I år går prisen til skuespiller Andrea Bræin Hovig.

Prisen ble delt ut under Kanonprisen i Trondheim torsdag 5. mars. Bræin Hovig har også hatt en sentral rolle i tre av spillefilmene som var aktuelle for Kanonprisen: Håp, Barn og Disco. Juryen trekker frem hennes innsats over det siste året som en del av begrunnelsen for at Bræin Hovig som første skuespiller får Edith Carlmar-prisen. Under Kanonprisen ble Bræin Hovig også tildelt prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Håp.

Edith Carlmar-prisen ble tidligere delt ut Femmina filmfestival i Verdal. Da filmfestivalen la ned i 2017, tok Kosmorama over stafettpinnen. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky, Sara Johnsen, Iram Haq og Tuva Novotny.

Årets jury har bestått av professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik, rådgiver seksjon for kunst og kultur i Trøndelag fylkeskommune og filmviter Marit Bakken og regissør og produsent Line Klungtveit Johansen.

 

Les juryens fulle begrunnelse: 

Årets prisvinner har satt sitt preg på norsk film og fjernsyn i flere år, men hennes innsats det siste året har vært helt eksepsjonell, målt både i kvantitet og kvalitet.

Få, om noen, i norsk film kan bære en film slik hun kan. I år går derfor Edith Carlmarprisen, for første gang, til en skuespiller, som gjennom en rekke fremragende roller over år har demonstrert profesjonalitet, dristighet og mot.

Det siste året har hun (blant annet!) hatt sentrale roller i to norske fjernsynsserier og to viktige biroller og to hovedroller i norske kinofilmer. Fire av hennes fineste prestasjoner på film har hun gjort i regi av sin faste samarbeidspartner Dag Johan Haugerud, hvis utsøkte monologer virkelig kommer til sin rett når de får ansikt og stemme av henne. Det siste året har vi sett henne i sterke roller i Barn, Lyset fra Sjokoladefabrikken og i Jorunn Myklebust Syversens Disco. Og aller sterkest inntrykk har hun kanskje gjort i den krevende og utfordrende hovedrollen i Maria Sødahls selvbiografiske drama Håp.

Her er alle vinnerne:

 

Beste regi:

Dag Johan Haugerud for Barn

 

Beste manus:

Dag Johan Haugerud for Barn

 

Beste produsent:

Ruben Thorkildsen for Psychobitch

 

Beste kvinnelige hovedrolle:

Andrea Bræin Hovig for Håp

 

Beste mannlige hovedrolle:

Jan Gunnar Røise for Barn

 

Beste birolle:

Gjertrud L. Jynge for Håp

 

Beste produksjonsdesign:

Jørgen Stangebye Larsen for Håp

 

Beste klipp:

Jens Christian Fodstad for Barn

 

Beste foto:

Rasmus Videbæk for Ut og stjæle hester

 

Beste lyddesign:

Gisle Tveito for Ut og stjæle hester

 

Beste filmmusikk:

Ginge Anvik for Askeladden – i Soria Moria slott

 

Filmwebs Kanonpris – Publikumsprisen:

Tunnelen

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk