Programserie: Samfunn

Et stort festivalprogram kan være vanskelig å navigere gjennom. Hvilke filmer bør du se? Hva passer deg best?

For å gjøre det enklere å finne ut av dette, skal vi frem mot festivalen presentere våre programserier. Programseriene er tematiske eller sjangermessige inndelinger av filmene våre som kan brukes for å finne frem til favoritter. Vi har fem faste programserier, mens noen nye dukker opp fra år til år. De fem faste er dokumentar, samfunn, skråblikk, mennesker imellom og Ramaskrik. I tillegg kommer familieprogrammet Kosmokids, og i år har vi en jubileum-serie ved navn Kosmorama 15 år og en ny programserie med navn Internett 50 år (sistnevnte inkluderer også faglig seminar).

I programserien samfunn finner du fortellinger som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Her finner vi alt fra ren fiksjon til filmer basert på sanne historier.

 

Alpha: The Right to Kill

Siden juni 2016 har president Rodrigo Duterte regjert på Filippinene. Han har blitt internasjonalt beryktet for sine kontroversielle uttalelser og ikke minst for sine hardhendte metoder for å slå ned på salg og bruk av narkotika i hjemlandet. Flere tusen har blitt drept i hans krig mot narkotika.

I thrilleren Alpha: The Right to Kill skildrer regissøren Brillante Mendoza narkotikakrigen i Filippinene på nært hold. Vi følger politimannen Espino og doplangeren Elijah. På overflaten fremstår Espino korrekt og lovlydig, men det går ikke lang tid før man skjønner at han er tvers gjennom korrupt. Elijah på sin side lever i dyp fattigdom og tyr til desperate metoder for å sikre familien inntekter. Blant scenene i filmen som gjør sterkest inntrykk er når han gjemmer dop i datterens bleie for ikke å bli tatt av borgervernet som patruljerer i gatene for å stoppe folk med narkotika. Filmen gir et godt bilde på en dyster del av virkeligheten i dagens Filippinene. Den vant Special Prize of the Jury på San Sebastian internasjonale filmfestival i 2018.

Se billetter og visninger her.


Another Day of Life

Ryszard Kapuściński var en polsk journalist, essayist og forfatter. Kapuściński jobbet mesteparten av sitt liv som krigskorrespondent og ble fremfor alt kjent for sine reportasjebøker som blander store hendelser med personlige refleksjoner og en sterk sans for detaljer. Another Day of Life er basert på Kapuścińskis memoarer fra frigjøringskampen i Angola. Med en blanding av animasjon og levende bilder beskriver filmen på en unik måte krigen sett gjennom hans øyne.

Kapuściński var gjennom årene utenrikskorrespondent for det polske nyhetsbyrået PAP (Polska Agencja Prasowa). Lenge var han Polens eneste korrespondent i Afrika. Den omfattende dekningen fra Afrika dannet grunnlaget for hans berømmelse, og boken Keiseren om Haile Selassie gjorde ham kjent for et større publikum. Regissør Damian Nenow (f. 1983) er utdannet animatør fra den polske filmskolen i Lodz og har tidligere regissert kortfilmer som Fly for Your Life, Miasto Ruin og Paths of Hate. Filmens andre regissør Raúl de la Fuente har vært innom både kort- og langfilmformatet med filmer som Gold Fever og I Am Haiti. Another Day of Life er den første filmen disse to lager sammen.

Billetter og visninger her.


Blindspotting

Blindspotting er en presis og hardtslående kommentar til rase og klasse satt i Oakland. Vi følger Colin (Daveed Diggs) i de tre siste dagene av prøvetiden etter en fengselsstraff. Han jobber i et flyttebyrå sammen med barndomskompisen Miles og forsøker å overbevise ekskjæresten om at han har forandret seg. Da han blir vitne til en politiskyting, åpnes øynene hans for hvor brutal virkeligheten kan være for en farget mann i dagens USA. Særlig vanskelig gjør det forholdet til Miles, som er hvit.

Gjennom nyanserte karakterskildringer, et energisk visuelt uttrykk og innslag av rap gir Blindspotting en frisk og ektefølt vinkling på viktige tema. Regissør Carlos Lopez Estradas spillefilmdebut forteller en særs tidsriktig, underholdende og sterk historie om vennskap, med en alvorlig undertone som engasjerer og provoserer. Manuset er skrevet av Rafael Casal og Daveed Diggs, som også spiller hovedrollene i filmen som Colin og Miles. Diggs har tidligere blant annet spilt i den originale oppsetningen av Hamilton, kanskje den mest kjente musikalen som tar i bruk rap og slampoesi.

Billetter og visninger her.


Crystal Swan

Blant triste, grå betongblokker i 90-tallets Hviterussland møter vi en fargeklatt uten like. Den unge DJ-en Velya planlegger å reise til housemusikkens hjemland, USA. Etter å ha oppgitt feil telefonnummer på sin noe løgnaktige visumsøknad, blir hun nødt til å parkere seg foran telefonen til en fremmed familie på landsbygda for å stille som sin egen referanse og lure til seg visum. Crystal Swan praktisk talt pulserer med 90-tallets houserytmer, og fargerik estetikk satt i kontrast med det betonggrå postsovjetiske Hviterussland gir filmen et unikt uttrykk.

Crystal Swan har vunnet flere priser på festivaler rundt om i verden, og var i 2018 det første innleverte Oscar-bidraget til kategorien for «beste utenlandske film» fra Hviterussland på 22 år.

Billetter og visninger her.


Donbass

Den militære konflikten i Øst-Ukraina står på som verst, og vi får gjennom en rekke smått absurde og løst sammenhengende segmenter innsikt i kaoset som omgir menneskene som lever der. Samfunnet står på randen av kollaps, og midt i krigens brutalitet og en flora av propaganda er det vanskelig å vite hva som er virkelig og ikke. Regissør Sergey Loznitsa skildrer den uforståelige og surrealistiske følelsen av å leve i krig, og leverer samtidig en sylskarp politisk kommentar om dagens situasjon i Ukraina.

Donbass var åpningsfilmen i Un Certain Regard-programmet på filmfestivalen i Cannes 2018, og Sergey Loznitsa vant Un Certain Regard-prisen for beste regi. I tillegg vant Filmen Sølvpyramiden på filmfestivalen i Kairo, og var Ukrainas bidrag til beste fremmedspråklige film til årets Oscar-utdeling.

Billetter og visninger her.

 


José

19 år gamle José befinner seg i et av de mest voldelige og fattige landene i verden – Guatemala.  Han bor sammen med sin mor, som vier all sin tid til kirken. José på sin side avtaler møter med fremmede gjennom dating-apper og har tilfeldig sex. Han er homofil, noe som er langt fra enkelt i et konservativt samfunn der religion og tradisjonelle maskuline verdier står sterkt. En dag møter han Luis, og livet hans endevendes av en lidenskap og dragning mellom kjærlighet og plikt.

Regissør Li Cheng intervjuet en rekke homofile og marginaliserte ungdommer i Latin-Amerika for arbeidet med José. Filmen benytter ikke-profesjonelle skuespillere, og det er sammen med filmens visuelle uttrykk med på å gi et realistisk uttrykk som fremhever dens autentiske behandling av et underkommunisert, viktig tema. José vant Queer Lion-prisen under filmfestivalen i Venezia i 2018.

Billetter og visninger her.


Rafaël

Den arabiske våren tvinger det lykkelige ekteparet Nizar og Cindy til å flykte mot Europa, men det er kun Cindy som har gyldig visum. Gravid og redd må hun reise alene hjem til sin mor i Amsterdam, mens Nizar må ta et umulig valg: Bli i grusom krig eller sette seg på en av gummibåtene som tar han ulovlig til Europa – hvis han overlever. Heldigvis har han sin gode venn Rafaël til å hjelpe ham med det vanskelige valget.

Hjemme i Amsterdam gjør Cindy alt hun kan for å få Nizar hjem, men byråkratiet ser ut til å svikte enhver som blir ansett som en flyktning. Filmen er basert på en sann historie som overskrider byråkrati, grenser og til og med fengselsvegger når to mennesker gjør alt for å være sammen for kjærligheten og fødselen av sitt første barn.

Billetter og visninger her.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk