Programserie: New Directors Award – Kosmoramas konkurranseprogram

Et stort festivalprogram kan være vanskelig å navigere gjennom. Hvilke filmer bør du se? Hva passer deg best?

For å gjøre det enklere å finne ut av dette, skal vi frem mot festivalen presentere våre programserier. Programseriene er tematiske eller sjangermessige inndelinger av filmene våre som kan brukes for å finne frem til favoritter. Vi har fem faste programserier, mens noen nye dukker opp fra år til år. De fem faste er dokumentar, samfunn, skråblikk, mennesker imellom og Ramaskrik. I tillegg kommer familieprogrammet Kosmokids, og i år har vi en jubileum-serie ved navn Kosmorama 15 år og en ny programserie med navn Internett 50 år (sistnevnte inkluderer også faglig seminar).

 

Kosmorama har viet sitt konkurranseprogram til fremtidens filmskapere, de nye stemmene i den store globale filmverdenen som vi tror vil markere seg sterkt i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra som historiefortellere og/eller filmkunstnere.

Kriteriet er at de ikke skal ha laget mer enn tre helaftens fiksjonsfilmer.  Kosmoramas programavdeling har i felleskap nominert de ni filmene som kjemper om prisen. Disse filmene utgjør vårt New Directors-program. En profesjonell jury kårer vinneren av New Directors Award blant disse. I tillegg får publikum avgi stemme til alle New Directors-filmene de ser, og vi kårer en publikumsfavoritt blant konkurransefilmene.

 


Cold November

Fadil og familien lever i Kosovo tidlig på 90-tallet, og store politiske konflikter er i ferd med å endevende deres hverdag. Som statlig ansatt står Fadil overfor et vanskelig valg som vil teste hans grenser: Skal han si opp jobben og demonstrere for republikken, eller svelge skammen og beholde jobben for å kunne forsørge familien? Cold November er en ærlig og rørende skildring av en families belastning i møte med potensiell krig og en usikker fremtid.

Se billetter og visninger her. 

 

 

 


Cutterhead

Hundre meter under bakken bygges den nye metroen i København. Metroselskapet sender sin PR-koordinator ned for å skrive en hyggelig sak om prosjektet og alt det inspirerende nasjonale samarbeidet det innebærer. Mens hun får omvisning i et lukket trykkammer, skjer det katastrofale og hun blir sperret inne i det lille rommet sammen med to av arbeiderne. Det er svett, det er klaustrofobisk og det er en neglebitende intens filmopplevelse.

Se billetter og visninger her. 

 

 

 


Eighth grade

Tretten år gamle Kayla driver en Youtube-kanal der hun snakker om hvordan man skal få bedre selvtillit og være seg selv. Men kontrasten mellom den hun er i sosiale medier og en hun er på skolen er stor. I rollen som usikre Kayla finner vi den Golden Globe-nominerte nykommeren Elsie Fisher, som forbløffer i sin evne til å ta oss med inn i Kaylas tenåringsverden. Filmen er full av varme, såre, autentiske, vonde og ikke minst kleine scener som virkelig fanger essensen av å vokse opp i dag.

Se billetter og visninger her. 

 

 


Her job

Her Job er en sterk dramatisering og stemningsrapport fra dagens Hellas. For første gang har Panayiota fått seg en jobb slik at hun kan forsørge familien sin. Tidlig og sent vasker hun på et kjøpesetner. Der får hun snart erfare hvor utsatte arbeiderne kan være i et system der korttidskontrakter er standarden og de som opponerer raskt kan byttes ut med andre. Samtidig gir jobbtilværelsen henne et fellesskap hun har lengtet etter i et hittil grått og trist liv.

Se billetter og visninger her. 

 


Little Tickles

Odette er åtte år gammel og opplever stadig at en voksen familievenn vil leke en hemmelig lek med henne. I en terapi-time som voksen forstår hun at hun ble misbrukt, og at dette er roten til mange av problemene hennes. Historien er fortalt på en måte som aldri viser overgrepene, uten at det på noen måte blekner grusomhetene. Little Tickles er regissør og hovedrolleinnehaver Andréa Besconds første film, og den er basert på et selvbiografisk teaterstykke.

Se billetter og visninger her. 

 


Lykkelige Lazzaro

Lazzaro bor i den avsidesliggende, italienske bygda Inviolata sammen med sin familie. De jobber og sliter for en velholden og hensynsløs tobakksbaronesse. En dag møter Lazzaro hennes sønn, og de former et uventet vennskap som vil forvandle Lazzaros liv for alltid. Lykkelige Lazzaro tematiserer klassemotsetninger, vennskap og moral. Det er et vakkert eventyr hevet over tid og rom, der magisk realisme, brutale omgivelser og uventede vendinger gir et helt særegent resultat. Filmen har gått sin seiersgang på internasjonale filmfestivaler, og vil garantert fortrylle deg også.

Se billetter og visninger her. 

 


Skynd deg sakte

Litt for ung får Fiona ansvaret for sin bror Tom, som har autisme. Det sjonglerer hun med jobb på den lokale ferga og sine musikalske ambisjoner. Hun innser at ting ikke kan forbli som de er for alltid. I Skynd deg sakte følger vi henne gjennom sommermånedene, der hun reflekterer rundt ansvarsfølelse, personlig frihet og fremtiden. Regissør Anders Emblems debutfilm er en stillferdig «slice of life»-film, satt til vår vakre sunnmørslandskap som presenteres gjennom en stilren realisme.

Se billetter og visninger her. 

 


The Chambermaid

The Chambermaid er en melankolsk karakter

 

studie av kammerpiken Eve og hennes ensformige arbeidsdager på et luksuriøst hotell i Mexico by. Eve ønsker en bedre fremtid og håper hardt arbeid og hotellets voksenopplæringsprogram vil hjelpe, men innsats er ikke alltid synonymt med fremskritt. Hverdagen består av endeløse, skitne hotellrom mens en økonomisk og sosial ulikhet preger tilværelsen. Dette er en sterk debutfilm av Lila Avilés, som bruker en kvasidokumentarisk tilnærming for å belyse sosiale klasseforskjeller i Mexico.

Se billetter og visninger her. 


The third wife

14 år gamle May er i ferd med å bli den tredje konen til en rik landeier. Om hun får en sønn, vil hennes status i familien øke. Hennes egenrådighet og lidenskap gjør det vanskelig å innfinne seg i systemet hun er en del av, og May innser snart at frihet går på bekostning av trygghet. Regissør Ash Mayfair drar oss inn i en visuelt vakker og fascinerende verden satt til 1800-tallet, og belyser tema som undertrykkelse og kvinners begrensede valg.

Se billetter og visninger her. 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk