New Directors Award – vinnerne er kåret!

New Directors er Kosmoramas konkurranseprogram. Hvert år setter i opp en programserie bestående av utvalgte filmer fra regissører som vi har troen på. Kriteriet for å være en del av New Directors-programmet, er at regissøren av filmen ikke har laget mer enn tre langfilmer.

En jury velger ut en vinner blant filmene på konkurranseprogrammet. Årets jury har bestått av film- og markedssjef Mari Haugen i Tronbdheim kino, festivalsjef Per Fikse i Minimalen kortfilmfestival og førsteamanuensis Julia Leyda ved NTNU. Vi deler også ut en publikumspris til filmene i denne serien. Vinneren her er stemt frem av publikummere som har sett en film fra New Directors-serien og levert inn stemmeseddel etter visning.

Her er juryens dom:

Juryen har vurdert alle filmene i New Directors-programserien. Serien har i Kosmorama 2019 bestått av følgende filmer: Cold November, Cutterhead, Eighth Grade, Her Job, Little Tickles, Lykkelige Lazzaro, Skynd deg sakte, The Chambermaid og The Third Wife. Les mer om disse filmene her.

 

 

Special mention #1:

The Chambermaid (La Camarista – regissør: Lila Aviles – Mexico)

Til en stille, meditativ og bevisst ikke-sensasjonell film. Hovedpersonen spilles med beskjedenhet, nysgjerrighet og subtil sjarm, men lar oss skimte hennes tretthet og tristhet. Dette er en slags «slow cinema», med nedtonet spill, enkelt kameraarbeid og udramatisk dialog, men krydret med kortvarige, sterke øyeblikk med dybde og intimitet. Hotellets gjester, sjefer og til og med kollegaer er ubetydelige; i sentrum av filmen er vår værelsespikes nøkterne omhu og systematiske verdighet. Regissøren har laget en minneverdig karakterstudie av en kvinne hvis jobb det er å være usynlig, uten å estetisere eller idealisere henne som en arbeidsklassekvinne.

 

 

 

Special Mention #2

Lykkelige Lazzaro (Lazzaro Felice – regissør: Alice Rohrwacher – Italia, Sveits, Frankrike, Tyskland)

Til en vakker, poetisk film som leker med å plassere Dostojevskijs uskyldsrene «idiot»-karakter i et satirisk landskap som minner om det til Ettore Scola. Filmen sjonglerer nivåene av satire og myte på en imponerende måte, og klarer å skape en egen gnist i sin avsløring av hykleriet i det moderne samfunn ved at de undertrykte landsbyfolkene som «reddes» av sivilisasjonen ender opp i en enda verre situasjon enn før.

 

 

Vinner

Eighth Grade (Regissør: Bo Burnham – USA)

Juryen ble slått i bakken av det enestående spillet i denne filmen, preget av mild humor og patos, og artikulert med en visuelt nyskapende stil. Vi likte spesielt at hovedpersonen framstilles med et godt familieforhold, og ikke blir mobbet av «slemme jenter»: I stedet kjemper hun med sin egen indre ungdoms-usikkerhet som hun utsetter for de sosiale mediers protokoller for å skape seg selv som varemerke. Filmen er hårfint balansert mellom hennes opprømte, nerdete optimisme og hennes hjerteskjærende lave selvtillit, men vi slutter aldri å heie på henne.

 

 

Publikumsprisen:

Publikum har avgitt karakter til alle New Directors-filmene de har sett, og dommen er nå klar: Eighth Grade av Bo Burnham er vinner av også publikumsprisen på Kosmorama 2019!

Om filmen:

Kayla er tretten år. Hun er ikke særlig populær på skolen, og skal bare komme seg gjennom siste uke av åttende klasse. Hun driver en Youtube-kanal der hun snakker om hvordan man skal få bedre selvtillit og være seg selv men kontrasten mellom den Kayla er i sosiale medier og den hun er på skolen er stor. I rollen som usikre Kayla finner vi den Golden Glode-nominerte nykommeren Elsie Fisher, som har forbløffet i sin evne til å ta oss med inn i Kaylas tenåringsverden. Filmen er full av varme, såre, vonde og ikke minst kleine scener som virkelig fanger essensen av å vokse opp i dag. Dette er komiker Bo Burnhams regidebut, og er av mange hyllet som en av de beste og mest troverdige tenåringsfilmene på lang tid.

 

Har du ennå ikke fått med deg denne fantastiske filmen? Frykt ikke! Filmen vil bli satt opp på kino i nærmeste fremtid. Ikke gå glipp av denne hjertevarme, rørende, kleine, vonde oppvekstskildringen som er et must for både unge og voksne.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk