Edith Carlmar-prisen

Edith Carlmar var Norges første kvinnelige regissør. Hun står bak filmer som Ung flukt (1959), Fjolls til fjells (1957) og Døden er et kjærtegn (1949). Førstnevnte viser vi på Cinemateket under Kosmorama i anledning filmens digitale nyrestaurasjon, og at filmen var vist under klassikerprogrammet til filmfestivalen i Berlin som første norske film noensinne. Les mer om filmen og finn billetter her.

Edith Carlmar-prisen ble tidligere delt ut Femmina filmfestival i Verdal. Da filmfestivalen la ned i 2017, tok Kosmorama over stafettpinnen. I 2018 delte Kosmorama ut Edith Carlmar-prisen for første gang.

Edith Carlmar-prisen skal gå til kvinnelig filmarbeidere som har vist integritet, nytenkning og vilje til å bryte grenser. I 2018 fikk prisen til regissør Iram Haq, regissøren bak fjorårets storsuksess Hva vil folk si. Haq vant også Kanonprisen for beste regi og beste manus for filmen. Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky og Sara Johnsen.

Edith Carlmar-prisen deles ut på Kosmorama under Kanonprisen torsdag 7. mars.

I juryen sitter professor ved Institutt for kunst og medievitenskap, Anne Gjesvik, filmskaper Line Klungseth Johansen og Marit Bakken i Midtnorsk Filmsenter.

Vi er stolte over å få bidra til å opprettholde denne tradisjonen, og gleder oss til å hedre en kvinnelig filmskaper på dagen før den internasjonale kvinnedagen 8. mars!

Les mer om Edith Carlmar i denne artikkelen fra Morgenbladet (bak betalingsmur).

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk