Seminar: Internett – venn eller fiende?

I år er det 50 år siden opprinnelsen av ARPANET, forløperen til det vi i dag kjenner som internett. Fra en sped begynnelse, med en egen katalog med informasjon om og e-postadressene til alle som var på nett, til i dag hvor internett gjennomsyrer det meste av vår hverdag.

Internett begynte som et fellesskap hvor man kjente, og i stor grad stolte på, de andre som var med. Slik er det dessverre ikke nå, og vår digitale sikkerhet utsettes daglig for alvorlige angrep, enten det er svindelforsøk, trakassering og trusler, overvåking eller annen form for kriminalitet. Samtidig er internett blitt stedet hvor vi mennesker sosialiserer, snakker med hverandre, og iscenesetter oss selv og våre liv, aktiviteter som på mange måter er bra og binder oss sammen som individer, men som stadig setter oss og vårt selvbilde på nye prøvelser. Vi vet også at internett kan redde liv, for med ny teknologi kan vi for eksempel utføre krevende og avanserte operasjoner via nettet, noe som var utenkelig for bare noen år siden.

Kosmorama inviterer i samarbeid med NTNU til et heldagsseminar og retter gjennom tre filmer fokus på ulike måter internett former livene våre. Seminaret finner sted på Prinsen Kinosenter onsdag 6. mars.

Lo and Behold: Reveries of the Connected World og The Social Network er en del av seminaret fra kl. 09.30-17.00, mens Ingrid Goes West vises senere på kvelden med panelsamtale i forkant av filmen klokken 21.00. Billett til seminaret gir også adgang til denne visningen.

 

PROGRAM

09.30 Innledning ved Hendrik Spilker Storstein ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU

10.00 Film: Lo and behold

11:50 Panelsamtale basert på Lo and Behold med Beate Hygen ved institutt for samfunnsforskning på NTNU, Heri Ramampiaro ved institutt for datateknologi og informatikk på NTNU og Roger A. Søraa ved Institutt for Tverrfaglige Kulturstudier på NTNU.

12.30 Lunsj

14.00 Film: The Social Network

16.10 Panelsamtale basert på The Social Network med Tone Sofie Aglen, politisk redaktør i Adresseavisen, og Hans-Petter Nygård-Hansen kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem.

17.00 SLUTT

21.00 Panelsamtale med blogger og influenser Erica Kvam og psykolog Hans Andreas Knudsen i forkant av Ingrid goes West.

21.20 Film: Ingrid goes West

 

Seminaret arrangeres i samarbeid med Frode Saugestad, Asbjørn Tiller ved NTNU og Svein Inge Sæther ved Cinemateket i Trondheim.

BILLETTER

Billetter koster 400 kr. og inkluderer adgang til heldagsseminaret fra 09.30-17.00. Billetten inkluderer også visning av Ingrid goes West med panelsamtale kl. 21.00 samme dag som seminaret.

Dersom du har festivalpass får du kjøpt billett til redusert pris til 200 kr. Vi minner om at du da må fremvise festivalpass og billett når du ankommer seminaret.

LO AND BEHOLD: REVERIES OF THE CONNECTED WORLD

En dokumentarfilm om internett, signert den tyske filmlegenden Werner Herzog, høres kanskje både usannsynlig og for sært ut, men i virkeligheten fungerer idéen utmerket! Her går Herzog tilbake til 1969, til internetts opprinnelse, og stiller særegne og oppsiktsvekkende spørsmål både av teknologisk og filosofisk art. På underfundig og morsomt vis blir vi med på en fascinerende høyteknologisk reise, fra dataalderens primitive start til ambisiøse tanker om emigrasjon ut i verdensrommet.

THE SOCIAL NETWORK

I 2019 har Facebook forlengst erobret internett og blitt en sentral del av livet til veldig mange av oss. I 2010 var grunnleggeren Mark Zuckerberg allerede både berømt og beryktet, men i tiden som har gått har hans makt blitt kritisert stadig mer. The Social Network er et bunnsolid drama om Facebooks begynnelse, skrevet av tv-serie- og manusmesteren Aaron Sorkin og regissert av ingen ringere enn David Fincher. The Social Network er Hollywood på sitt beste, der et interessant og dagsaktuelt tema forenes med en drivende god fortelling.

INGRID GOES WEST

Ingrid er en ustabil internettstalker med en tendens til å forveksle «likes» med meningsfulle forhold. Hennes siste besettelse er Instagram-influenseren Taylor Sloane og hennes tilsynelatende perfekte liv. Når Ingrid flytter til LA og klarer å infiltrere Taylors liv, tar denne dramakomedien raskt en mørk vending. Ingrid Goes West  reiser viktige og betimelige spørsmål om hvordan sosiale medier forandrer ikke bare hverdagen og livene våre men også hvordan vi ser på oss selv.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk