Programserie: Skråblikk

Et stort festivalprogram kan være vanskelig å navigere gjennom. Hvilke filmer bør du se? Hva passer deg best?

For å gjøre det enklere å finne ut av dette, skal vi frem mot festivalen presentere våre programserier. Programseriene er tematiske eller sjangermessige inndelinger av filmene våre som kan brukes for å finne frem til favoritter. Vi har fem faste programserier, mens noen nye dukker opp fra år til år. De fem faste er dokumentar, samfunn, skråblikk, mennesker imellom og Ramaskrik. I tillegg kommer familieprogrammet Kosmokids, og i år har vi en jubileum-serie ved navn Kosmorama 15 år og en ny programserie med navn Internett 50 år.

I programserien «skråblikk» finner du med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her kan du altså finne litt av hvert, men fellesnevneren er særegenhet!

 

I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians

En teaterregissør har fått i oppgave å gjenskape en historisk hendelse. De frivillige skuespillerne og musikerne har sett for seg noe oppbyggelig og patriotisk. Det blir derfor stor oppstandelse når regissøren insisterer på å ta for seg massakreringen av jøder under statsminister Ion Antonescu på 1940-tallet.

På papiret kan «metafilm om rumensk antisemittisme med tydelige nikk til Bertolt Brecht, Walter Benjamin, Hannah Arendt og Jean-Luc Godard»  høres ut som en tung og noe tørr affære, men filmregissør Radu Jude besitter en unik evne til å forene humor, samfunnskritikk og intellektuelle problemstillinger. Under Kosmorama 2016 viste vi hans satiriske film Aferim, som også tok for seg europeisk historie med det samme fandenivoldske glimtet i øyet.

Billetter og visninger her.


The Sisters Brothers

Året er 1851 og vi befinner oss i den villeste vesten. Brødrene Eli og Charlie Sisters er to notoriske drapsmenn og nådeløse dusørjegere. Nå er de på jakt etter Hermann Kermit Warm, som etter sigende har funnet opp en genial måte å vaske frem gull. Han skylder en god slump penger og ønskes utlevert død eller levende. Helst det første. Dette er en rå, vakker og morsom westernfilm, med et stjernelag av skuespillere  som Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal og Riz Ahmed.

The Sisters Brothers er basert på Patrick Dewitts roman ved samme navn. Jacques Audiard er en av Frankrikes fremste regissører, kjent for filmer som Profeten, Deephan og Rust og bein. Han vant Sølvløven for beste regi i Venezia for The Sisters Brothers.

Her lurer døden rundt hver sving. Man skal tenke fort og trekke enda fortere. Brødrene Sisters er gode til begge deler. I hvert fall det siste.

Billetter og visninger her.


St. Bernard Syndicate

Rasmus har fått påvist A.L.S og blir spådd dårlige fremtidsutsikter av legene, som mener han ikke har lenge igjen. Heldigvis blir han kontaktet av en gammel venn, Fredrik, som overtaler Rasmus til å bli med som investor på hans nye prosjekt: å selge Saint Bernards-hunder som en luksusvare til den kinesiske middelklassen. Sammen reiser de og hunden Dollar til Kina for å sette drømmen til livs. Men å navigere seg i det kinesiske markedet blir ikke like enkelt som de hadde trodd og snart befinner de seg i den ene kinkige situasjonen etter den andre. Dette er en tragikomisk film hvor det meste går galt.

St. Bernard Syndicate er spillefilmedebuten til den danske satiriske dokumentarfilmskaperen Mads Brügger. Han har tidligere laget blant annet Det røde kapel og Ambassadøren. St. Bernard Syndicate vant pris for beste skuespiller og beste manus i International Narrative Competition ved Tribeca Film Festival.

Billetter og visninger her.


Under the Silver Lake

Under the Silver Lake er regissør David Robert Mitchells første film etter suksessen It Follows (2014). Sam (Andrew Garfield) er arbeidsløs, tafatt og litt paranoid. Da han møter sin nye nabo Sarah (Riley Keough), blir han umiddelbart oppslukt i henne. Dagen etter er hun plutselig forsvunnet, og Sam setter i gang en surrealistisk jakt gjennom L.A for å finne henne. Det eneste Sarah har etterlatt seg er en liten eske og et stort symbol malt på veggen hennes, og Sam er overbevist om at det hele er knyttet til en svært bisarr konspirasjon.

Under the Silver Lake er David Robert Mitchells første film etter suksessen It Follows. I tillegg til Andrew Garfield (The Amazing Spider-Man) og Riley Keough (Mad Max: Fury Road) får vi også også et gjensyn med kjente ansikt som Topher Grace (That ´70s Show) og Jimmi Simpson (Westworld).

Billetter og visninger.


The Song of The Tree

Dette er Kirgisistans første musikalfilm, en storslått og beint frem episk affære som tar sted i de kirgisiske fjellene. Esen, en ung mann som har blitt bortvist fra landsbyen sin, rømmer med datteren til en av de mektigste mennene i landsbyen. Når de blir forfulgt, blir han tvunget til å sloss for hennes hånd i en kamp som resulterer i ødeleggelsen av et hellig totem-tre. Dette setter hele landsbyen i fare, og det blir opp til Esen å gjøre opp for seg og redde dem alle.

Filmen er basert på et gammelt kirgisisk sagn. Proppfull av kirgisisk tradisjon og kultur, formidler den livet og tragedien i den lille landsbyen gjennom unike musikalnumre. Dette er en musikal av de sjeldne som byr på folklore i n’te potens.

Billetter og visninger.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk