Programserie: Dokumentar

Et stort festivalprogram kan være vanskelig å navigere gjennom. Hvilke filmer bør du se? Hva passer deg best?

For å gjøre det enklere å finne ut av dette, skal vi frem mot festivalen presentere våre programserier. Programseriene er tematiske eller sjangermessige inndelinger av filmene våre som kan brukes for å finne frem til favoritter. Vi har fem faste programserier, mens noen nye dukker opp fra år til år. De fem faste er dokumentar, samfunn, skråblikk, mennesker imellom og Ramaskrik. I tillegg kommer familieprogrammet Kosmokids, og i år har vi en jubileum-serie ved navn Kosmorama 15 år og en ny programserie med navn Internett 50 år.

I programserien «dokumentar» byr vi på rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer viser alt fra de menneskelige konsekvensene av krig til portretter av inspirerende kvinner. 

 

De uønskede

Under andre verdenskrig ble det født titusenvis av barn med norsk mor og tysk far. I De uønskede forteller fem av disse hvordan livet som «tyskerunge» har vært – om hvordan det har vært å bære skammen og måtte stå til rette for mødrenes valg og fedrenes synder. Liv Ullmanns fortellerstemme tar oss gjennom måten tyske soldater ble oppfordret til å få barn med norske kvinner, som med sine aner fra vikingtiden ble ansett som den reneste ariske rasen. For disse barna var ikke krigen over i 1945.

Etter å ha tapt i alle tre rettsinstanser i Norge, gikk en samlet gruppe krigsbarn i 2007 til sak mot den norske stat i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De ville ha oppreisning for et liv med diskriminering, ekskludering og overgrep, og samtidig belyse behovet for en ny konvensjon for å beskytte fremtidens barn født av krig.

De uønskede er regissert av Dheeraj Akolkar (Liv & Ingmar (2012)) og produsert av trønderske UpNorth.

Billetter og visninger her.

 


 

Fahrenheit 11/9

9.11.16 ble Donald Trump valgt til USAs 45. president. I Fahrenheit 11/9 spør den kjente dokumentar filmskaperen Michael Moore hvordan dette kunne skje. Det amerikanske demokratiet er i fare, er budskapet i dokumentaren som Moore selv har omtalt som begynnelsen på slutten av Trumps presidentskap. Filmens tittel spiller på datoen Trump ble annonsert som USAs neste president, og er samtidig et nikk til en tidligere dokumentar av Moore, Fahrenheit 9/11, der han så på hva som har skjedd i USA etter terrorangrepet 11. september.

Michael Moore er en av vår tids mest profilerte dokumentarfilmskapere, og er også mannen bak filmer som Bowling for Columbine, Sicko og Where to Invade Next. Sosial kritikk, særlig rettet mot det moderne USA, er et gjennomgående trekk ved hans arbeid. Moore evner å behandle alvorlige, aktuelle tema med en sjeldent treffende satirisk brodd.

Billetter og visninger her.


 

Jeg ser deg

Hvert år blir omtrent 1500 personer savnet i Norge, og noen av dem blir aldri funnet. Når politiet gir opp, velger noen pårørende å utforske andre metoder. I dokumentarfilmen Jeg ser deg møter vi Michael Winger, som bruker det han selv kaller en sterk intuisjon for å forsøke å løse forsvinningssaker. Men mange er skeptiske. Er evnene hans virkelige? Er det etisk riktig å tilby denne typen hjelp til familier, når det kan være belastende for pårørende dersom det ikke lykkes?

Winger kaller seg ikke synsk, men mener at det er mer ved det menneskelige sanseapparat enn vi ser i det daglige. Han gikk i 2011 av med seieren i reality-konkurransen “Jakten på den 6. sans” og er en av norges mest profilerte klarsynte. I Jeg ser deg blir vi vitne til hvordan Winger jobber gratis og systematisk dokumenterer sine funn, i håp om at han etter hvert vil kunne overbevise samfunnet om at det finnes sider ved menneskets natur som ennå ikke er kartlagt.

Billetter og visninger.

 


 

Maria by Callas

Maria by Callas gir et gripende innblikk i tilværelsen til en av de største operasangerne i det 20. århundret, gresk-amerikanske Maria Callas. Livet hennes var ofte like dramatisk av som på scenen. Hun døde i 1977, bare 53 år gammel. Regissør Tom Volf har satt sammen restaurert arkivmateriale og funnet lydopptak der superstjernen selv forteller. Vi får også se utdrag fra konserter i operahus verden over. Resultatet er både et levende tidsbilde og en konsertfilm med en unik hovedperson i sentrum.

Det er mye en kan velge å fokusere på med Maria Callas. Hun har nærmest blitt et ikon. Derfor er det også fint at filmen gir oss mulighet til å se henne utfolde seg i sine mest kjente arier fra operaene Norma, La Traviata, Carmen og Tosca. Som hun sa til David Frost: «If someone really tries to listen to me, he will find all myself there.»

Billetter og visninger her.

 


Minding the Gap

Minding the Gap er ikke en skatefilm, men for personene vi møter i denne prisvinnende dokumentarfilmen er skating en livsnødvendig virkelighetsflukt. Denne såre dokumentaren viser oss den harde realiteten av å vokse opp i vanskelige kår.

Regissør Bing Liu har skatet siden barndommen i den postindustrielle byen Rockford, Illinois. Bing har filmet sine to venner Zack og Keire i en periode på 12 år, og kombinert med intervjuer fra nyere tid og en uunngåelig personlig involvering er resultatet et vakkert og sårt dypdykk i konsekvensene av å vokse opp i vanskelige kår.  Vi ser vennene vokse opp foran kamera, og får et personlig og emosjonelt dypdykk i deres liv samtidig som filmen utforsker spørsmål knyttet til maskulinitet, vennskap og tilgivelse.

Billetter og visninger her.

 


Privacy of Wounds

I dokumentarfilmen Privacy of Wounds rekonstrueres en syrisk fengselscelle for at de tre tidligere syriske flyktningene Hasan, Mazen og Khaldoon skal tilbringe tre dager der mens de forteller om sine opplevelser. Med ingenting annet enn ubemannede kamera til stede, deler de tre erfaringer fra tiden i syriske fengsel og de grusomme opplevelsene de har hatt på en særs nær, sår og autentisk måte. Ved å la mennene sammen reflektere rundt sine erfaringer, gir regissør Dalia Kury et unikt innblikk i opplevelsene de har hatt, og dermed også et unikt innblikk i de menneskelige konsekvensene av krigen i Syria.

Privacy of Wounds er produsert av delvis trondheimsbaserte UpNorth.

Billetter og visninger her.

 


 

Three Identical Strangers

Selv om tittelen på filmen er ganske avslørende, er dette en film det er best å vite så lite som mulig om på forhånd. I 1980 begynner Robert på Sullivan County Community College i New York. Det virker som at alle kjenner ham fra før men de kaller ham Eddie. Det viser seg nemlig at Robert og Eddie er helt like. De møtes for første gang, og oppdager at de er tvillinger. Men historien stopper ikke her, det finnes nemlig en tredje ukjent bror også, David. Historien i denne dokumentaren er nesten for surrealistisk til å være sann.

Three Identical Strangers er nominert til en BAFTA Award for beste dokumentarfilm og har vunnet en rekke kritikerpriser.

Billetter og visninger her.

 


 

RBG

Ruth Bader Ginsburg ble USAs andre kvinnelige høyesterettsdommer da hun i 1993 ble oppnevnt av daværende president Bill Clinton. Nå er hun 85 år gammel, men har ingen planer om å tre av med det første. RBG skildrer hennes kamp for å etablere seg i et tidligere svært mannsdominert yrke, og hvordan hun har brukt rettssalen som arena for revolusjonerende endringer på likestillingsfeltet. Filmen forteller også om hennes nokså nye status som populærkulturikon med kallenavnet «Notorious RBG.»

RBG kan på mange måter oppsummeres av et sitat av dommer og feminist Sarah Grimké som Ginsburg gjengir i filmen:  I ask no favor for my sex, all I ask of our brethren is that they take their feet off our necks. Filmen er nominert til BAFTA Awards for beste dokumentar og vant prisen for beste dokumentar av National Board of Review.

Billetter og visninger her.

 


They Shall Not Grow Old

I tillegg har vi også en rekke spesialvisninger av Peter Jacksons dokumentar They Shall Not Grow Old. Se originale filmklipp fra første verdenskrig komme til liv!

Filmen består av nyrestaurerte klipp fra journalister som fått lagt på farge og lydspor med stemmer fra krigsveteraner spilt inn på 60-tallet. Ved hjelp av digital teknologi har Jackson fjernet smuss og riper, fargelagt bildene samt justert tempo slik at menneskene rører seg i normalt tempo. Eksperter har lest munnen til personene i klippene for å få lagt inn deres replikker og lyder for eksplosjoner, munnspill, hunder og samtaler.

They Shall not Grow Old gir et unikt innblikk i situasjonen til menneskene som kjempet under første verdenskrig, fra den tidlige entusiasmen til skyttergravene.

Billetter og visninger her.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk