Helgas filmtips: Dokumentar

Denne uken gikk den tiende utgaven av Trondheim Dokumentarfestival av stabelen. Festivalen byr på fem dager fullspekket med det ypperste innen alle tenkelige dokumentarformer – foto, bøker, podkast, musikk og ikke minst film. I den anledning anbefaler vi dokumentarfilm i helgas filmtips!

De uønskede (2018)

De Uønskede er et sterkt portrett av «tyskerungene» som ble født med tysk far og norsk mor under 2. Verdenskrig, og den behandlingen de fikk av det norske samfunnet gjennom livet. Å fortelle disse historiene er uhyre viktig, også nå etter den norske statens offisielle unnskyldning til disse barnas mødre, og deltakerne i Akolkars film etterlater inntrykk det er umulig å bli uberørt av. Fortellerstemmen er ved Liv Ullmann.

Filmen kan du se på Trondheim Dokumentarfestival lørdag 17. November. Les mer om arrangementet her.

Røverdatter (2018)

Sofia Haugan tar opp kontakten med sin rusavhengige og kriminelle far i det han kommer ut av fengsel. Han er edru og hun hjelper ham med jobb og leilighet, men det tar ikke lang tid før rusen er tilbake i livet hans. Filmen skildrer en nær og sår familierelasjon der Sofia prøver å ordne opp i farens liv og hjelpe ham, fordi hun ønsker å se om han etter mange år kan bli som en far for henne.

Filmen hadde norgespremiere på Kosmorama 2018, og er nå tilgjengelig i itunes.

Reversing Roe (2018)

Denne dokumentarfilmen retter et historisk blikk mot et av de mest kontroversielle temaene i vår tid. Førtifem år etter at domsavsigelsen revolusjonerte abortloven i USA, står Roe mot Wade-saken igjen ved et veiskille. Gjennom intervjuer med aborttilhengere og -motstandere tar filmen en flere tiår lang politisk kamp for å omgjøre domsavgivelsen frem i lyset.

Filmen er tilgjengelig på Netflix.

I am Not Your Negro (2016)

Filmen er et videre arbeid på den anerkjente amerikanske forfatteren James Baldwins påbegynte verk «Remember This House». Med utgangspunkt i Baldwins uferdige manus og personlige erfaringer, har Regissør Raoul Peck skapt en film som trekker linjer fra boikottene og kampen mot rasesegregering på 1950- og 60-tallet, til de problematiske fremstillingene av svarte amerikanere i mainstream-kulturen, og demonstrasjonene mot politivold, som finner sted den dag i dag.

Filmen er tilgjengelig her.

God helg!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk