Bår Stenvik snakker om kunstig intelligens på Trondheim Litteraturfest

Kosmorama viser filmen Her på Trondheim litteraturfest 2018. Dit kommer forfatter Bår Stenvik for å introdusere filmen og snakke om hans nyeste bok Informasjonen, som er hans første roman. Stenvik er forfatter og journalist, og har gitt ut flere kritikerroste sakprosabøker. For boken Skitt mottok han Bokhandelens faglitterrære pris i 2012.

Filmvisningne finner sted lørdag 1. desember klokken 21:00. Les mer om visningen av Her og Stenviks foredrag her.

Stenvik forteller til Kosmorama at hans nyeste bok handler om næringslivscoach Sven Borg, som får i oppdrag å lære opp en kunstig intelligens kalt SAM.

 Sven skal lære SAM alt han kan om kroppsspråk og følelsesuttrykk. Etter hvert blir det mer uklart hvem som er lærer og elev, og hele livet til Sven forandrer seg, ikke minst forholdet til samboeren Nora. Jeg har skrevet flere sakprosabøker, og dette er min første roman. Jeg likte godt å utforske en svært nær og gjenkjennelig framtid i denne boka, der enkelte trekk ved vår tid er forsterket. Litt som i TV-serien Black Mirror. Men jeg begynte å skrive denne boka lenge før TV-serien dukket opp, da, sier Stenvik.

Han er svært fornøyd med mottakelsen av boka så langt.

 – Det virker som at alle er positive til boken og det har vært uvanlig mange anmeldelser for en debutroman. Det virker som at boken har truffet noe i tidsånden, sier han.

Stor interesse for både film og litteratur

Da Stenvik var ung, drømte han om å bli både forfatter og filmskaper.

– Jeg har beholdt interessen for begge kunstartene. Jeg har studert og skrevet mye om både litteratur og film opp gjennom årene, blant annet en dokumentarbok om skuespillere, Å bli en annen, der jeg fulgte folk som Kristofer Hivju, Bjørn Sundquist og Ane Dahl Torp rundt i et år. Mye av det jeg lærte om historiefortelling i den prosessen, har formet hvordan jeg selv skriver i dag. I tillegg til å skrive flere bøker er jeg interessert i å jobbe med TV-serier og film i framtida, og har noen prosjekter på pitchestadiet, sier Stenvik.

Bår Stenvik forteller at han jobbet som informasjonsmedarbeider under den aller første utgaven av Kosmorama i 2005. Han føler at festivalen sitter litt i blodet.

Debutromanen kan bli film

Produksjonsselskapet Bulldozer har kjøpt rettighetene til Informasjonen og jobber nå med å få en produksjon på plass.

– Jeg tenker på boka som ganske cinematisk i beskrivelsene, og jeg skrev store deler av den med Inception-soundtracket på ørene. I tillegg er det mye av teknologien jeg tror kan komme enklere fram i en visuell framstilling, du bare ser hvordan valgene våre påvirkes av dataprogrammer som en naturlig del av handlingen, for eksempel når vi velger en vare i butikken, uten at det må forklares med ord, sier Stenvik.

Han synes filmprosjektet er veldig spennende, og tror rollen som hovedkarakteren Sven vil være en spennende skuespillerutfordring.

– Her er en mann som har trent seg opp til å skifte utstråling og kroppsspråk etter behov, og som i løpet av filmen får hjernen sin drastisk endret. Det er jeg spent på å se på lerretet, sier han.

Ser likheter mellom Informasjonen og Her

På Trondheim Litteraturfest skal Bår Stenvik være til stede og introdusere visningen av Her og snakke om koblingen mellom filmen og hans egen bok Informasjonen.

– Da jeg så Her på kino, var jeg allerede i gang med boka. Jeg husker at jeg tenkte «søren, dette er jo boka mi, de har til og med kalt dataprogrammet for Samantha, nesten det samme som SAM». I realiteten er historiene ganske forskjellige, men premisset er nokså likt: forholdet som vokser fram mellom en mann og et dataprogram. Nettopp derfor er det også interessant å se hvordan historiene har utforsket forskjellige aspekter av temaet.

Stenvik ser frem til Trondheim Litteraturfest.

– Det ser ut til å bli et spennende program. Dessuten er det alltid hyggelig å besøke Trondheim – jeg studerte og bodde i byen fra 1997 til 2005. Hver gang jeg kommer tilbake har det skjedd noe nytt, samtidig som det føles hjemmekjent.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk