Helgas filmtips: Oscar-kandidater til beste fremmedspråklige film

Den mest prestisjetunge prisutdelingen innen film, Oscar-utdelingen, er fremdeles noen måneder unna, men den store jobben mot filmbransjens største årlige begivenhet er i gang for lenge siden. Den nittiførste utgaven avprisutdelingen skjer 24. Februar 2019. Nominasjonene offentliggjøres i januar. Hvert år siden prisutdelingen startet i 1956 har The Academy of Motion Picture Arts and Sciences invitert filmbransjen i ulike land utenfor USA til å nominere deres film til kategorien «Beste fremmedspråklige film». I oktober gikk fristen for å nominere kandidater ut.  Som vi har skrevet om tidligere, ble Iram Haqs fantastiske Hva vil folk si Norges kandidat. Blant resten av kandidatene ser vi flere filmer som var en del av filmprogrammet til Kosmorama i 2018 og som vi mer enn gjerne tar et gjensyn med! Her er helgas filmtips.

The Cakemaker

The Cakemaker er Israels kandidat. Denne var en del av New Directors-kategorien under årets festival, og vant her publikumsprisen. Bakeren Thomas faller for Oren, en Israelsk kunde som er i Berlin på forretningsreise. De treffes hver gang jobben fører Oren til byen, og en romanse oppstår. Plutselig stopper besøkene fra Oren, og Thomas reiser til Jerusalem for å oppsøke ham, men oppdager at han kanskje ikke kjente Oren så godt som han trodde. 

The Marriage

Kosovos kandidat til «Beste utenlandske film» viser oss et samfunn fullt av kontraster. Vi møter Anita og Bekim, som skal gifte seg om to uker. Livene deres er ved siden av bryllupsplanleggingen kompliserte og fylt av alvor. I den usikre og stressende tiden dukker Bekims gamle venn Nol opp og kompliserer situasjonen ytterligere.

Secret Ingredient

En enestående tragikomisk film fra Makedonia. Den utslitte mekanikeren Vele sliter med å betale for medisinene til sin kreftsyke far, helt til han en dag snubler over et kilo hasj. Vele baker det inn i en kake som han gir til faren sin – og han er som kurert over natten! Snart er det lange køer utenfor Veles leilighet for å smake på vidunderkaken, men det er bare et spørsmål om tid før de som har mistet hasjen skjønner hvor den har blitt av.

I Am Not a Witch

Storbritannias kanditat er Rungano Nyonis fengslende debut, hvor vi møter den zambiske 9-åringen Shula. Hun er anklaget for hekseri av lokalbefolkningen i landsbyen og blir stilt ovenfor et Kafkask valg: å akseptere at hun har overnaturlige evner og leve et liv som heks, eller bli forvandlet til en geit som vil bli spist til kveldsmat. Det blir starten på hennes liv som heks. Komisk, så vel som rørende, sørger filmen for at Shula vil leve med deg lenge etter historiens slutt.

La Familia

Denne perlen er Venezuelas kandidat og har norsk co-produksjon med Trondheims egen Dag Hoel. Den venezuelanske regissøren Gustavo Rondón Córdova viser røffe kanter av byen Caracas og en enda røffere levestandard i sin debutfilm La Familia, hvor vi får innblikk i et forhold mellom far og sønn. 

 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk