Fra Pitch på Kosmorama til premiereklar film – Battle inntar norske kinoer!

I 2011 ble Maja Lunde utnevnt som vinner av Kosmoramas pitchekonkurranse for filmideen Battle. I filmens verden er en pitch at folk får muligheten til kortfattet å legge fram en filmide. Dette skjer gjerne før hele manuset er skrevet ut. I sin tid overbeviste Maja Lunde Kosmoramas pitchejury bestående av Erlend Loe, Karin Julsrud og Harry Guttormsen om ideen til Battle og fikk 100.000 kroner til å utvikle den videre.

Maja Lunde da hun vant Kosmoramas pitchepris i 2011 med ideen til Battle

Søndag 23. september kl. 13:15 blir det eksklusiv førpremiere på dansefilmen Battle med besøk av skuespillerene Lisa Teige (SKAM) og Fabian S. Tapia på Prinsen kino i Trondheim. Dansere fra RAW Studio  freestyler i foajeen før filmen og Yomi skal opptre med et par sanger inne i salen før start.

Da hun vant pitchen i 2011 beskrev Maja Lunde Battle som en Romeo og Julie-fortelling, satt til dagens Oslo, med mye dans. Lunde ville også beskrive kulturkrasjet som ofte oppstår mellom østkanten og vestkanten i Oslo, noe som hun selv har vært vitne til. Hun beskrev fortellingen som The Wire, 8 mile og Dirty Dancing på en gang.

Festivalsjef i Kosmorama Silje Engeness gleder seg til å se den endelige filmen når den nå kommer opp på norske kinoer.
– Denne premieren bekrefter at det er viktig å ha arenaer som pitchekonkurranser for å løfte fram filmideer slik at de kan utvikles videre. Veien er lang fra ide til film, men slike initiativer kan være med på å korte den ned.

Kosmorama ser det også som en bonus at Maja Lunde i perioden fra ide til film også har rukket å skrive tv-manus og flere prisbelønte bøker for ungdom og voksne.  Bienes historie er hennes kanskje mest kjente bok til nå. Den er hittil gitt ut i et opplag på svimlende en million. Lunde har også gitt ut Battle som ungdomsbok i 2014 til gode anmeldelser. Nå er det altså filmen som står for tur.

Selv sier Lunde dette om hva det har betydd for henne at Battle vant pitcheprisen på Kosmorama:
– Det betydde mye. Oppmerksomheten rundt prosjektet åpnet mange dører, både i forhold til produsent og regi. Videre ga selvsagt pengene meg rom til å jobbe enda mer med manus.

Hun forteller at selve grunnideen til filmen har stått støtt hele veien, men at deler av historien har endret seg.
– Hovedpersonen har vært den samme, stemningen og stilen på prosjektet likeså.

Når vi spør henne hva som har vært mest krevende på veien fra ide til film svarer hun slik:
– Hver del av prosessen har sine utfordringer, først å finne de menneskene som makter å ta dette fra papir til levende film, deretter finansieringsfasen, så spenningen før opptak og  til slutt klipperomsprosessen, som viser om prosjektet faktisk holder. Jeg tror det har holdt, jeg er i hvert fall veldig fornøyd med det ferdige resultatet. Regissør Katarina Launing og skuespillerne har gjort en kjempejobb!

Hvordan er det å jobbe med filmmanus vs bøker?
– Film er gruppearbeid, romaner er i mye større grad et sololøp. På godt og vondt. Som skjønnlitterær forfatter er du til en viss grad Gud. Som manusforfatter må du hele tiden være lydhør for andre og noen ganger kan kompromissene føles for store. Samtidig er det veldig, veldig fint å jobbe med andre mennesker. Forfatteryrket kan være ensomt.

Hva er forskjellene/likhetene mellom bokuniverset Battle og filmen?
– Filmen har i veldig stor grad ivaretatt grunnintensjonen til prosjektet. Samtidig er filmen mer rendyrket, en del historieelementer har forsvunnet ut, for å virkelig kunne få frem de viktigste elementene: dansen, kjærligheten, å finne seg selv.

Maja Lunde er nå godt i gang med nye filmprosjekter. Hun har skrevet manus til Over grensen som skal i opptak før jul. Hun kan også røpe at hun jobber med et manus til en animasjonsfilm.  Det blir med andre ord flere muligheter til å oppleve hennes filmunivers på kino og festivaler i framtiden!

Kjøp billetter til førpremieren på Battle her.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk