Gikk du glipp av disse filmene under Kosmorama?

Ikke alle Kosmorama-filmene ender opp på kinolerretet etter festivalen, men det er likevel noen godbiter fra årets program som kan gjenoppleves allerede denne helgen på Trondheim Kino!

Hatets vugge

I fire år har den norske filmskaperen Håvard Bustnes fulgt det greske høyreekstreme partiet Gyllent Daggry fra innsiden, med et ønske om å forstå hva som har skjedd med sin barndoms ferieparadis. Dokumentaren følger Gyllent Daggry i en turbulent periode i gresk politikk. Da de mannlige partitoppene fengsles på grunn av anklager om å drive en kriminell organisasjon, tar kvinnene over og løfter partiet til Hellas’ tredje største. Vi møter tre kvinner – en mor, en hustru og en datter av de fengslede mennene. Bustnes følger dem både privat og politisk og prøver å forstå deres personligheter, tanker og verdier. Vi blir vitne til en kontrast mellom de hverdagslige og åpne samtalene, og samtaler om den ekstreme bevegelsen kvinnene er en del av. Dette avslører den voksende distansen mellom fakta, følelser og politisk spill, og gir et unikt innblikk bak fasaden til det vi kan kalle frontlinjen av moderne nasjonalisme.

Billetter får du her.

 

Røverdatter

Sofia Haugan tar opp kontakten med sin rusavhengige og kriminelle far i det han kommer ut av fengsel etter 19 måneder. Han er edru og hun hjelper ham med jobb og leilighet, men det tar ikke lang tid før rusen er tilbake i livet hans. Filmen skildrer en nær og sår familierelasjon der Sofia prøver å ordne opp i farens liv og hjelpe ham, fordi hun ønsker å se om han etter mange år kan bli som en far for henne. Vi får se hvordan deres liv endres og hvilke utfordringer de møter på. Filmen stiller også spørsmål ved i hvilken grad de offentlige støttesystemer bidrar til å se enkeltmenneskene som er avhengige av hjelp og hvordan livet til en rusavhengig er. Røverdatter er Haugans debutfilm og handler både om hennes og farens personlige reise. Selv om de to har mange nedturer og alvorlige samtaler, er filmen også i stor grad fylt med humor, varme og håp.

Billetter får du her.

 

Trondheimsreisen

Trondheimsreisen (2018) er en historisk dokumentarfilm som tar for seg Trondheim og byens utvikling fra begynnelsen av 1900-tallet frem til 1980 tallet. Filmen er regissert av Magnus Skatvold og produsert av Dag Hoel i samproduksjon med Spætt Film. Basert utelukkende på arkivopptak, hvorav det eldste klippet er kroningen av Kong Håkon i 1906, tar filmen oss med på byens og trondhjemmernes vandring gjennom tiden. Kjente og ukjente stemmer forteller om hvordan de har vært med på å forme byen, og hvordan byen har formet dem. Blant fortellerne er Odd Reitan, Anne B. Ragde, Liv Ullmann og Ulf Risnes. Filmmusikken er komponert av Kristoffer Lo og spilt inn av Trondheim Symfoniorkester.

Billetter får du her.

 

Utøya 22. juli

Det kommer flere ulike filmer om 22. juli i løpet av det nærmeste året. Erik Poppes film er den første, og er også den eneste spillefilmen som omhandler dramaet på Utøya. Filmskaperen har opplevd at fokuset i media i etterkant av hendelsene har handlet om soningsforhold og andre ting gjerningsmannen har fremført. Derfor ønsket han å lage denne filmen, hvor fokuset skal ligge på ofrene i tragedien. Vi følger en fiktiv jente som er på sommerleir på Utøya i 2011.

Billetter får du her.

 

The Death of Stalin

Sovjetunionens indre politiske landskap blir omgjort til en bekmørk komedie i den nye filmen til Emmy-vinnende og Oscar-nominerte regissøren Armando Iannucci. I hovedrollene glimrer en rekke kjente skuespillere, anført av Steve Buscemi og Jeffrey Tambor i spissen. Det er mars 1953. Joseph Stalin –  Sovjetunionens leder, diktator og tyrann – trekker sitt siste åndedrag. I dagene rundt begravelsen oppstår et kaotisk vakuum der sirkelen rundt ham kjemper om makt og posisjoner. Filmen kaster et satirisk lys over all galskap, fordervelse og inhumanitet som følger med et totalitært styre, og alt er basert på virkelige hendelser. The Death of Stalin er en omstridt film fordi den bruker humor og satire om en av de verste periodene i europeisk historie. Samtidig har den fått mange gode anmeldelser og forteller historien på en måte som gjør at vi også forstår det dype alvoret som ligger bak.

Billetter får du her. 

 

God helg fra alle oss i Kosmorama!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk