Vinneren av New Directors Award 2018 er kåret!

Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival gratulerer regissør Ben Brand med filmen Find This Dumb Little Bitch and Throw Her Into a River som vinner av New Directors Award 2018.

New Directors er konkurranseprogrammet til Kosmorama. I år har Kosmoramas programavdeling nominert 12 filmer fra ni land i fire verdensdeler. Den geografiske spredningen gir mangfold og nyanser og samlet gir filmene et bredt perspektiv på verden i dag.

Årets New Directors Award-jury har bestått av dramaturg og direktør i Trøndelag teater Elisabeth Egseth Hansen, universitetslektor i filmvitenskap og filmskaper Leiv Igor Devold og litteraturviter og forfatter Frode Saugestad.

Juryens begrunnelse:

«I denne filmen møter vi 15 år gamle Remco og hans to år yngre søster Lizzy, to ungdommer som drømmer om rask berømmelse enten i form av hundretusenvis av følgere på internett eller gjennom å vinne sangkonkurranse på TV.  Slik målbærer de begge utfordringene til Generasjon Z med å vokse opp i en verden dominert av sosiale medier, og samtidig være for unge til å begripe konsekvensene av deres egne handlinger. Barns skjebner blir tematisert på en fin måte og vi ser hvordan posisjoner går i arv, og hvordan barna ikke har utviklet de nødvendige forutsetningene for å bryte mønstrene og man er på mange måter dømt til å mislykkes. Vi presenteres for et meget bra lag av skuespillere som alle fremstår som troverdige i en verden uten ansvarsfulle og trygge voksne som skaper trygge rammer og er gode forbilder. Brand har laget en innovativ film som sier noe viktig om flokkmentaliteten når populisme og manglende refleksjon omkring de valgene vi tar har store konsekvenser. Find This Dumb Little Bitch and Throw her Into a River er en rystende fortelling om hvordan sosiale medier og higen etter kjendisstatus får katastrofale konsekvenser for våre nærmeste.».

Juryen ønsker også å fremheve tre av de andre filmene i konkurranseprogrammet, som har vært med i samtalene helt til juryen siste votering.

The Cakemaker  av israelske Ofir Raul Grazier. En tankevekkende og vakker skildring av Thomas som reiser fra Berlin til Jerusalem og oppsøker den sørgende enken til sin elsker etter at han dør i en ulykke. Juryen vil her peke på både regissørens arbeid og evne til å lage en film som kommuniserer sterkt på det sanselige planet. Dette står i et fint spenn til de historiske referansene.

A Ciambra av italienske Jonas Carpignano. Det er en sterkt skildring av livet og utfordringene til en ung gutt som vokser opp i en (sigøyner) romfamilie i dagens Italia. Overgangen fra barn til voksen kommer brått da hans eldre bror og far havner i fengsel og han må forsørge den store familien sin. Juryen ønsker å påpeke de gode (og vonde) mellommenneskelige skildringene og evnen til usentimentalt å vise hvordan et ungt menneske forholder seg til sin skjebne.

Tigers are Not Afraid av meksikanske Issa Lopez. En vond fortelling om fem enslige barns utrygge liv i en hverdag prisgitt de brutale narkotikakartellenes grusomme vold. Filmen har et høyt ambisjonsnivå som blant annet kommer til uttrykk i dens særegne forening av ulike sjangre. Det er verdt å peke spesielt på bruken av magisk realisme. Det underbygger filmens latinamerikanske identitet, samtidig som de gir et bilde på barns desperate flukt fra en virkelighet som er umulig å skulle forholde seg til.

Om prisen og kriterier for deltakelse i konkurranseprogrammet

Prisen tar sikte på å fremme fremtidens filmskapere – de nye stemmene i den store globale filmverdenen som vi har tro på skal markere seg sterkt i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra, enten som historiefortellere og/eller filmkunstnere. Kriteriet er at de ikke skal ha laget mer enn tre helaftens fiksjonsfilmer.

new directors publikumspris

Publikum får også kåre filmen de mener er den beste av årets konkurransefilmer. Alle kan si sin mening og benytte stemmesedlene som deles ut i forkant av alle New Directors Award-filmene. Vi har opplevd stort engasjement og oppslutning blant publikum som har bidratt å stemme frem vinneren.

Vinneren av årets New Directors Award Publikumspris er The Cakemaker av regissør Ofir Raul Graizer.


Om filmen

Bakeren Thomas faller for Oren, en Israelsk kunde som er i Berlin på forretningsreise. De treffes hver gang jobben fører Oren til byen, og en romanse oppstår mellom de to. Plutselig slutter Oren å komme til Berlin, og svarer heller ikke på telefon eller meldinger. I desperasjon reiser Thomas til Jerusalem, hvor han oppdager at Oren har dødd i en ulykke. I et forsøk på å komme nærmere ham, oppsøker Thomas hjemtraktene hans. Før han vet ordet av det, er han ansatt på en kafe — drevet av sin avdøde elskers kone.

Filmens regissør, Ofir Raul Graizer, var tilstede på Kosmorama for å snakke om filmen og hadde Q&A med publikum etter flere av visningene.

Vi gratulerer så mye!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk