Fra Trondheim til Latin-Amerika: Dag Hoel har hele tre filmer på årets program

Når Kosmorama braker løs etter helga, er det med hele tre filmer på programmet med Dag Hoels navn på. Den trondheimsbaserte produsenten har, i tillegg til å ha vært en av drivkreftene bak den storslåtte Trondheimsreisen, vært samprodusent på filmene Candelaria og La Familia.

Cubansk hjertevarmer

Candelaria er historien om et eldre ektepar som gjenfinner kjærligheten i utfordrende omstendigheter. Filmen viser en annerledes side av Cuba, og er en hjertevarm fortelling til tross for settingen: et Havanna i økonomisk dårlige tider, og et ektepar som sliter med å få endene til å møtes.

Filmen vant regiprisen i Venice Days-programmet under filmfestivalen i Venezia i sommer.

– Det er en sjarmerende historie fra Havanna. For meg var det spesielt moro å jobbe med den siden jeg har skrevet om Cuba og har et nært forhold til landet og byen. Jeg kommer litt hjem i scener fra gamlebyen, forteller Dag Hoel.

Første visning av Candelaria er mandag 5. mars kl. 20:00. Det finner du billetter til her!

Her kan du lese mer om filmen og se oversikt over resten av visningene.

Virkelighetsskildring fra Venezuela

Den andre latin-amerikanske filmen på årets program som Dag Hoel har vært involvert i, er La Familia.

– Det er en viktig film som tar opp i seg de alvorlige utfordringene landet står overfor, fortalt gjennom en historie om en far og en sønn som kjemper en kamp for å overleve. De finner et fellesskap i den kampen, et fellesskap de aldri har kjent på tidligere. Om du vil konfronteres med virkeligheten i Venezuela, så se denne filmen, sier Hoel.

Filmen hadde premiere under kritikeruka i Cannes, og har blitt tatt ut til flere festivaler i inn- og utland.

Første visning av La Familia under Kosmorama skjer allerede mandag kl. 20:30, og Hoel vil være til stede for å innlede visningen. Finn billetter her.

Her finner du oversikt over de øvrige visningene av La Familia under festivalen.

Tilbake til hjemlige trakter

Dag Hoel er i tillegg initiativtaker til årets åpningsfilm, Trondheimsreisen. Han tok kontakt med Trondheim kino og fikk satt i gang en oppsporing av arkivmaterialet som dannet utgangspunkt for filmen.


– Trondheimsreisen er blitt til som et stort, felles kulturløft for Trondheim og Trøndelag. Det er fortellingen om veien fram mot den byen vi kjenner i dag, og det er fortellingen om hvordan vi som lever i byen har forholdt oss til hverandre gjennom neste hundre år, forteller Hoel.

Han tror filmen kan nå utover Trondheim også.

– Den angår ikke bare trondhjemmere, for om filmen var laget i Bergen eller Tromsø, ville den fortalt lignende historier, men en litt annen koloritt. Dette er den store fortellingen om fellesskapet vi har bygget i hundre år.

Trondheimsreisen består av arkivmateriale fra 1906 og frem til 1980-tallet. Noe av materialet kommer fra kinoens arkiv eller andre arkiv, men mye er også sendt inn av privatpersoner. Flere trondhjemmere, både kjente og ukjente, har bidratt med sine historier.

– Jeg skylder mange en stor takk for at filmen har latt seg realisere. Ikke minst har samarbeidet med Kosmorama og Trondheim kino vært viktig. Likeså Nasjonalbibliotekets vilje til å satse på Trondheimsreisen har vært avgjørende. Og filmen ville ikke hatt den sjarmen den har fått, om det ikke var for privatpersoners egne filmen fra loft og kjellere, sier Hoel.

Trondheimsreisen har premiere under Kosmorama tirsdag 6. mars. Her kan du se oversikt over alle visningene av Trondheimsreisen under Kosmorama og finne dine billetter.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk