Edith Carlmar-prisen til Iram Haq

I år ble Edith Carlmar-prisen delt ut på Kanonprisen i regi av Kosmorama. Prisen har tidligere blitt delt ut av Femmina internasjonale filmfestival som ble lagt ned i fjor. Prisen skal gå til profesjonelle kvinnelig filmarbeidere som har vist integritet, nytenkning og vilje til å bryte grenser.

Årets Edith Carlmar-pris går til Iram Haq.

– Filmene hennes forteller sterke og viktige historier, med et særlig blikk for kvinners stilling og menneskelige relasjoner, og evner til å skape debatt, skriver juryen i sin begrunnelse.

Engeness forteller at Kosmorama er stolte over å ta over stafettpinnen fra Femmina.

– Dette er en viktig pris, og det er særlig stas for oss å få dele den ut siden vår festival holdes i uke 10 og alltid sammenfaller med kvinnedagen.

Iram Haq er for tiden aktuell som regissør og manusforfatter av Hva vil folk si.

 

Her er hele begrunnelsen for utdeling av Edith Carlmar-prisen til Iram Haq:

Edith Carlmar-prisen går i år til en kvinnelig manusforfatter og regissør som preget filmåret 2017 på en helt unik måte. Hennes siste film har satt dagsorden, beveget publikum, begeistret kritikere, gått sin seiersgang på internasjonale festivaler og satt rekorder i antall solgte billetter og antall forestillinger. Selv med kun to spillefilmer bak seg har årets prisvinner markert seg som en viktig stemme i norsk film, som ikke er redd for å være personlig eller politisk. Filmene hennes forteller sterke og viktige historier, med et særlig blikk for kvinners stilling og menneskelige relasjoner, og evner å skape debatt. Prisvinneren er på den ene siden godt plassert i en realistisk norsk filmtradisjon, samtidig som hun representerer noe nytt, gjennom å utvide perspektivet til også å inkludere et flerkulturelt Norge.

Årets jury består av professor i filmvitenskap Anne Gjelsvik fra NTNU, filmregissør Line Klungseth Johansen og daglig leder i Midtnorsk filmsenter Eli Gjerde.

Om Edith Carlmar-prisen:

Edith Carlmar-prisen har blitt delt ut siden 2010 til profesjonelle kvinnelige filmskapere i Norge som har vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser. Frem til i fjor ble prisen delt ut av Femmina internasjonale filmfestival på Verdal, men når Femmina nå er lagt ned, er Kosmorama en naturlig arvtaker siden vår festival alltid er i samme uke som 8. mars, den internasjonale kvinnedagen.

Carlmar var Norges første kvinnelige filmregissør. Hun er kjent for filmer som Fjols til fjells (1957), Aldri annet enn bråk (1954), Døden er et kjœrtegn (1949) og Ung flukt (1959).

Filmprisen bærer Edith Carlmars navn for å hedre arven etter henne.

Vinneren av Edith Carlmar-prisen får et stipend på 20.000 kroner og et  trofé. Tidligere vinnere av prisen er Žaklina Stojcevska, Margreth Olin, Maria Ekerhovd, Solveig Melkeraaen, Anne Sewitsky og Sara Johnsen.

Iram Haq avbildet under Kanonprisen 8. mars, hvor hun fikk utdeling Edith Carlmar-prisen – og vant Kanonprisen for beste regi og beste manus for hennes film Hva vil folk si.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk