Timeloop-filmer: Helgas filmtips uke 5

Nok en gang er det Kosmoramas filmsjef, Anton som presenterer helgas filmtips! I anledning Groundhog Day har han anbefalt sine favoritter blant «time loop»-filmer. God helg!

CTRL+Z

Det er ikke mye som er nyttigere på en datamaskin enn angrefunksjonen. Hadde det bare vært en angrefunksjon i det virkelige liv, hadde alt vært så mye bedre.  Du kunne kjøpt bitcoin for to år siden og vært millionær i dag. Du kunne unngått å si «takk, du også» da den søteste jenta i fjerde klasse spurte hva klokka var den gangen etter svømmetimen. Alt kunne vært unngått. Alt kunne vært gjort bedre.

På film får de muligheten stadig vekk. De har kanskje en tidsmaskin, eller de har fått seg en Time Turner for å rekke flere magifag på Galtvort. Det morsomste er nok likevel når karakterene har null kontroll over tidsreisen, og må gjenoppleve samme tidsperiode om og om igjen. Såkalte time loop-filmer. Det finnes nok ikke riktig mange nok til at vi kan kalle det en sjanger enda, men det finnes noen fellestrekk vi kan trekke fram.

  1. Det tar to loops før hovedpersonen skjønner at vedkommende er i en loop (første oppleves vanligvis som en eneste lang déjà vu).
  2. Først er det innmari gøy å leve et liv uten konsekvenser, men etter en stund er det helvete på jord
  3. Filmen slutter med at loopen lukkes og en ny dag viser seg.

I dag, 2. februar er det Groundhog Day. Dette er en bitte liten høytid som feires noen få steder i USA, og er aller mest kjent for å være dagen som Bill Murray gjenopplever i filmen Groundhog Day. Wikipedia avslører at det ikke er den første filmen med time loops, men det er uansett en tidløs klassiker som utvilsomt udødeliggjorde konseptet. I anledningen Groundhog Day, handler denne ukas filmtips om nettopp time loop-filmer.

Source Code

Denne gikk på Kosmorama i 2011, og var undertegnedes favoritt det året. Det skal sies at jeg lenge har hatt en svakhet for «sjangeren», så det er ikke utenkelig at andre hadde ulik favorittfilm. Jake Gyllenhaal sitter fast i en time loop på et tog. Han har bare 8 minutter på seg før en bombe gjemt om bord på toget eksploderer og krever utallige menneskeliv. Heldigvis har han de åtte minuttene veldig mange ganger. Å ja, og han er fanget i noen andre sin kropp.

Se den her

 

ARQ

Dette er en av disse nymotens rett-på-netflix-filmene. Men det betyr ikke at den er dårlig! Her blir hovedpersonen tatt på senga av innbruddstyver hver eneste morgen. Denne har en artig vri ved at vi vet fra starten av hvordan loopen blir brutt: det er en maskin i kjelleren som produserer loopen. Men hovedpersonen kan ikke slå av maskinen uten at han har sørget for at kjæresten overlever, at han selv ikke har noen varige men, og at alle pengene hans er i behold. Men innbruddstyvene har også lyst til å stjele maskinen hans.

 

Live Die Repeat: Edge of Tomorrow

Tom Cruise stormer strendene i Normandie mens hans medsoldater faller som fluer rundt ham. Dette er ikke D-day som man kjenner det fra før. Her skjer det i fremtiden og Cruise er iført mekanisk eksoskjelett og fyrer løs på aliens. Fienden er overlegen på alle måter unntatt én: Cruise får prøve på nytt når han dør. Det er lett å trekke paraleller til dataspill, der Cruise er spilleren som etter tusenvis av forsøk på samme brett på extra ultra hard mode endelig seirer. I det hele tatt en ekstremt gøyal film for sci-fi-fans. Filmen er også kjent som Live. Die. Repeat, etter at Warner Bros forsøkte å bruke angrefunksjonen i virkeligheten da den skulle lanseres på hjemmevideo, etter ikke tilfredsstillende kinotall i USA. Nei, originaltittelen er best. Den kan for øvrig løst oversettes til En ny dag truer, som er den norske tittelen på..

Se den her

 

Groundhog Day

Dette er ikke bare den beste timeloop-filmen, det er den beste filmen noensinne. (veldig meningsbasert ytring fra artikkelforfatteren)

Bill Murray spiller en grinebiter av en bitter værmann, Phil, som må reise til den knøttlille byen Punxsutawney for å dekke den årlige begivenheten: Groundhog Day. Dette er dagen når hele Punxsutawney samles for å se på når byens murmeldyr kravler ut av hulen sin. Ser han skyggen sin, så vet de at våren kommer tidlig i år. Alle synes dette er hyggelig, bortsett fra Phil. Han synes dette er verdens verste tradisjon, hater den intenst og ønsker ingen ting mer enn å bli ferdig med denne forferdelige dagen. Selvfølgelig skjer ikke dette med det første.

Se den her

Filmnerder har regnet på det, og selv om ingen enighet har blitt nådd om hvor lenge han har vært fanget i samme dag, er alle enige om at det er lenge. Nøyaktig lengde spekuleres på å være alt fra 10 til 1000 år. Traileren har ikke tålt tidens tann, men selve filmen blir aldri gammel. Det er vel for øvrig det beste med Groundhog Day — ingen filmer låner seg bedre til gjentatte visninger. Han har opplevd alt før og vet hva som vil skje — du har opplevd alt før og vet hva som vil skje.Jo flere ganger du ser filmen, jo mer kan du identifisere deg med filmens hovedperson. En perfekt film! Jeg er sikker på at jeg kunne skrevet en full doktorgradsavhandling om denne filmen, men denne artikkelen begynner å bli litt i lengste laget allerede.

God fornøyelse,

Hilsen Anton Skarpås, årets programansvarlig.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk