Her er Kosmorama 2018 på Prinsen Kino

Nå er endelig alt klappet og klart så vi kan presentere hele årets festivalprogram for Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival. Det vil fortsatt dukke opp noen nyheter helt opp mot festivalen, så følg med på kosmorama.no for oppdateringer og eventuelle endringer.

Fra mandag 5. til og med søndag 11. mars inntar vi Prinsen Kinosenter med festivalfilmer fra alle verdens hjørner. Hos oss kan du løse festivalpass, klippekort eller enkeltbilletter og legge ut på langtur eller velge dine egne, personlige høydepunkter. Enten du ser en film fra nære eller fjerne trakter håper vi den eller de gir deg innsyn, utsyn og at du ser verden med et litt annet blikk enn da du gikk inn. Kosmorama ønsker å gi deg filmopplevelsene som berører og sitter i.

Når festivalen nå går av stabelen for 14. gang har vi flyttet til Prinsen Kinosenter. Vår offisielle åpning blir tirsdag 6. mars med premiere på Trondheimsreisen, en must-see-dokumentar for alle som har et hjerte som banker for byen vår. Her får vi levende bilder fra byen helt tilbake til 1906 og historier om byen fortalt av nålevende, kjente og mindre kjente, stemmer. Vi håper mange vil få med seg denne begivenheten. Samtidig oppfordrer vi alle til også å ta en titt på festivalens mangfoldige program for øvrig.

I år er programmet delt opp i ulike seksjoner. Disse har vi gitt navn som gir en pekepinn om hva du kan forvente og som gjør det lettere for deg som publikummer å velge det du vil se. Overskriftene her er New Directors, samfunn, skråblikk, mennesker i mellom, dokumentar, ramaskrik, Kosmokids og spesialvisninger.

I 2018 har vi også serien kurdisk film siden vi er en av samarbeidspartnerne i Kurdisk Kulturuke. I samarbeid med Cinemateket i Trondheim tar vi også del i den internasjonale feiringen av at det er 100 år siden Ingmar Bergmann ble født.

 

Her er årets kategorier:

– Kosmoramas konkurranseprogram, med filmer fra nye regissører som vi har tro på. I år viser vi for eksempel Tigers Are Not Afraid, som vant hele fem priser under Screamfest i Los Angeles, deriblant beste film og beste regi. Et annet høydepunkt er Find This Dumb Little Bitch And Throw Her Into A River, som er basert på virkelige hendelser og skildrer hvor grusomme konsekvensene av å legge feil ting ut på nett kan bli.

 – fortellinger som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Her finner vi alt fra ren fiksjon til filmer basert på sanne historier. I am Not a Witch forteller den tragikomiske historien om Shula, som blir anklaget for å være heks og må velge mellom å bli forvandlet til en geit eller leve livet sitt som heks. Regissør Robin Campillos 120 slag i minuttet var en storfavoritt på filmfestivalen i Cannes, og vant hele fire priser, inkludert Queer-palmen. Vi har også gleden av å ta imot besøk av regissøren!

– filmer med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her finner du blant annet feelgood, action og forviklingskomedier med en twist. Her finner vi blant annet Bad Lucky Goat, som med varme og vittighet forteller om hvordan to søsken forsøker å gjøre opp for seg etter å ha kjørt på en geit og vraket farens bil. I den makedonske perlen Secret Ingredient møter vi Vele, som snubler over et kilo hasj og baker kaker med det for å lindre smertene til sin kreftsyke far.

 – filmer om det varme og såre, felleskapet og ensomheten, det dysfunksjonelle og herlige i møter mellom mennesker. I denne kategorien er brennaktuelle The Workshop, som tematiserer ekstremisme og sosial uro i Frankrike. I April’s Daughter møter vi 17 år gamle gravide Valeria, som prøver å få endene til å møtes tross økonomiske og familiære problemer. Filmen vant juryprisen i Cannes.

 – rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer viser alt fra rusens påvirkning på menneskelige relasjoner til høyreekstremismens framvekst. Grace Jones: Bloodlight and Bami er resultatet av at filmskaper Sophie Fiennes har fulgt det legendariske popikonet Grace Jones i ti år. Til oss kommer Fiennes for å fortelle om arbeidet. Blant dokumentarene finner vi også Hatets vugge, Håvard Bustnes’ dokumentar om høyreekstremismens fremmarsj i Hellas, som blant annet ble tatt ut til IDFA i Amsterdam.

– skrekkfilmprogrammet som gir deg frysninger på ryggen og tar deg til de skrekkeligste avkrokene av verden. I Double Date møter vi på både helsprø humor og blodig alvor når vi følger Jim på hans ferd for å miste jomfrudommen. I Jeg vet hvem du er får vi servert mørk fortid og skrekk i et gammelt fiskevær på kysten av Island.

– familiehelga for barn i alle aldre. Vi har dinosaurverksted på Prinsen Kinosenter, barnefilmklassikere og filmpremierer. Dinosaurene kommer, kommer du? Vi inviterer blant annet til filmvisning og omvisning i mørket når Natt på museet (2008) rulles i gang på NTNU Vitenskapsmuseet. De litt eldre kan oppleve klassikeren Jurassic Park på utekino i bakgården til Ni muser.

– Kosmorama presenterer under årets festival et filmprogram tilknyttet Kurdisk kulturuke. Filmene skildrer på ulike måter den kurdiske virkeligheten i hjemlandene og i diaspora. Brev til Kongen (2014), en varm skildring av fem mennesker som reiser på utflukt til Oslo fra et asylmottak. Den vant blant annet Amanda for beste filmmanuskript. Peshmerga (2016) er sluttproduktet etter at filosof og filmskaper Bernhard Henri-Levy i løpet av seks måneder i 2015 fulgte kurdiske forsvarsstyrker langs frontlinjene mellom IS-kontrollerte områder og det irakiske Kurdistan.

– i år feirer Kosmorama og Cinemateket Trondheim at det er 100 år siden en av filmhistoriens mest betydningsfulle filmskapere ble født. Vi vil blant annet ha maratonvisning av hele Scener fra et ekteskap, Bergmans største verk.


– i år har Kosmorama visning av tre spesielle prosjekt, og menneskene som står bak kommer også til festivalen og forteller om arbeidet med disse. Det blir visning av episode tre og fire av Heimebane, en kortfilmserie om forsvinnende håndverksyrker ved navn Arven, og en visning av Erik Poppes Utøya 22. juli.

 

Kosmoramaopplevelser: Festival er mer enn film

I tillegg byr vi på en rekke opplevelser som gir deg den helt unikefestivalfølelsen. Det blir sing along-visning av Mamma Mia! (2008) og ABBA-fest, utekino i bakgården på Ni Muser med Jurassic Park (1993), filmquiz med Filmpolitiet, møter med regissører og filmfolk, Q&As og mye mer!

Filmfrokost
Onsdag 7.  og torsdag 8. mars inviterer vi til filmfrokost i Kongesalen kl. 8.30. Her kan du rekke å både få spist og sett en film før du går løs på resten av jobbdagen.

Kosmorama og Credo fortsetter samarbeidet
Fra og med onsdag viser vi to filmer hver kveld i Kongesalen med drikkeservering fra Credo. Her kan du rekke å sosialisere både med noe godt i glasset og en spennende film samtidig i en av kinoens mest eksklusive saler. Vi gleder oss også til å ta nye Credo i bruk på Lilleby. Her har billettene gått unna til Kulinarisk kino med filmen Wasted, en god og viktig dokumentar om bruk og kast av mat. Denne går også an å få med seg uten maten.

Vi har også  middagstilbud i foajeen onsdag 7. – søndag 11. mars  fra 16.00 – 18.00 fra Credo.

Ta veterantrikk til Trondheimsreisen
De som ønsker å reise standsmessig til visninger av Trondheimsreisen kan ta veterantrikk fra Lian kl 17.00 tirsdag, onsdag, fredag, lørdag og søndag. Billetter får du kjøpt på samme måte som andre kinobilletter.

Vi gleder oss til festival og til å treffe gamle og nye filmelskere på Kosmorama. Vi ses i kinomørket!

 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk