Helgas filmtips uke 2!

DRAGON AWARD-VINNERE

Denne uken kom programmet til Göteborg International Film Festival og i den anledning har vi valgt ut fire tidligere vinnere av den prestisjetunge prisen Dragon Award Best Nordic Film som deles ut hvert år under festivalen. God helg!

 

SAMEBLOD 

Sameblod tar utgangspunkt i den samiske ungjenta Elle Marja som blir tvunget til å forlate familien og sendt til internatskole sammen med andre samiske barn. Desillusjonert av den behandlingen hun får der, bestemmer hun seg for å bryte med sin samiske identitet og prøve å få innpass i det svenske samfunnet. Filmen gir et innblikk i hvordan det er å vokse opp i den samiske kulturen på 1930-tallet, samtidig som vi ser hvordan storsamfunnet har behandlet samene – hvor raseundersøkelser, ydmykelser og forskjellsbehandling var en del av hverdagen.

Se filmen her.

 

KOMPANI ORHEIM

Norsk spillefilm basert på den kjente boken med samme tittel av Tore Renberg.

Jarle Klepp påminnes sin barndom i Stavanger, hvor hans oppvekst var påvirket av farens alkoholisme, men også av vennskap og kjærlighet, antirasisme og aktivisme.

Se filmen her.

 

FØR SNØEN FALLER

Før snøen faller handler om den 16 år gamle gutten Siyar som bor i Kurdistan og plutselig blir familiens overhode i det faren dør. Det tunge ansvaret blir ikke lettere når hans eldre søster rømmer fra sitt eget bryllup. Siyar får i oppgave å reise ut av den lille landsbyen deres for å finne søsteren og redde familiens ære. Denne reisen fører han til Europa og Norge, hvor han møter både farer og kjærlighet.

Se filmen her.

UNDER SANDET

Denne filmen mottok Kosmoramas publikumspris i 2016. Les denne posten fra Kosmorama-arkivet, og se hovedrolleinnehaver Roland Møllers videohilsen. Vi har anbefalt denne før, men gjør det igjen, for dette er rett og slett en film du ikke bør gå glipp av!

Mai 1945. Krigen er over, rollene byttet om. De tyske overherrene er blitt danskenes krigsfanger. Under sandet handler om unge tyske krigsfanger som settes til den livsfarlige jobben å rydde de danske strendene for miner. I filmens åpning lar sersjant Rasmussen oppdemmet sinne og aggresjon gå ut over en tilfeldig tysk krigsfange. Det er denne voldsomme sersjanten som skal lede dem gjennom mineryddingen. Men det er ikke til å unngå at han, som oss, etter hvert blir glad i disse guttene.

Kan sees her.

 

PS:

Vi gjør oppmerksom på at filmene vi anbefaler på iTunes er affiliate-lenker. Det vil si at hvis du leier filmen via lenken, vil Kosmorama tjene noen prosenter på dette – penger som vil gå til å lage en enda bedre festival for deg. Tusen takk!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk