Helgas filmtips uke 50!

Anton anbefaler: Topp 5 julefilmer

Anton er booking- og printkoordinator hos Kosmorama, og fungerer som vår filmsjef. Er det noen som har peiling på film, så er det Anton, og denne uka har han anbefalt sine filmfavoritter for jula. God lesning!

————————————————————————————————————————————————-

Fasitsvaret for filmkritikere er som regel It’s a Wonderful Life(1946). En god julefilm handler for meg mer om tradisjoner enn terningkast, og derfor havner denne ikke engang på topp 5-lista mi.

#5 Love Actually

Jeg er ikke generelt fan av romantiske komedier, men denne har av en eller annen grunn knivet seg til en spesiell plass i hjertet mitt. Kritikerne var ikke særlig begeistret for denne da den kom, men jeg tar som sagt delvis juleferie fra kritikerbrillene mine. Dette er en nydelig hjertevarm flettverkshistorie om ulike mennesker som finner (eller forsøker å finne) kjærligheten i de mest absurde situasjoner, som den sjenerte pornostjernen over. Og jeg griner ALLTID når Liam Neeson spiller “Bye Bye Baby” i konas begravelse. Denne filmen har til og med sitt handlingsforløp i jula, i motsetning til..

Se filmen her.

#4 Grevinnen og hovmesteren

Som barn var dette kroneksempelet på at voksne ikke eier humor. For det første var det i sort-hvitt (blæ) og for det andre var det ingenting å le av bortsett fra når han butleren snublet i skinnet på gulvet. Det holdt rett og slett ikke mål! Etter hvert som jeg ble eldre oppdaget jeg at denne sketsjen egentlig var veldig morsom likevel. Det var flere vitser enn når hovmesteren snubler i skinnet på gulvet, de bare gikk rett over hodet på meg. I Sverige prøvde de seg på å kutte denne fra sendeplanen, med tanken at det ikke passet seg med en sketsj om årets største fyllekule – men måtte se seg nødt å ta den inn igjen etter en klagestorm. Jeg blir nok en av de som skriver et sinnedryppende brev til NRK den dagen moralpolitiet tar denne av lufta. Lillejulaften for meg handler om å pynte juletreet og å le seg skakk av James og Miss Sophie. Rett etter Grevinnen og hovmesteren tenner vi lysene på juletreet, og da kjenner jeg at det snart er jul.

 

#3 The Nightmare Before Christmas

Som barn ønsket jeg meg denne filmen til jul. Jeg visste ikke mye om filmen, men det var noe med bildene på omslaget som appellerte til meg. Filmens 11-årsgrense sikret at det skulle gå noen år før denne havnet under treet, men da det endelig skjedde bekreftet det mistanken min: Noen ganger kan man faktisk dømme boken på omslaget! Egentlig er det nesten nok å like filmen med bare det visuelle kakestykket denne filmen er, men så viser det seg at den er en godbit for ørene også. Jeg er ikke kritisk avhengig av å se denne filmen hver eneste jul – men soundtracket har fått en fast plass i julemusikkrotasjonen min.

Se filmen her.

Kjøp soundtracket her.

 

#2 The Muppet Christmas Carol


Jeg elsker Charles Dickens “En julefortelling”. Har du TV-en påslått i løpet av romjula, er oddsene små for å unngå og snuble innom en eller annen variant av Christmas Carol. En rask tur på google forteller meg at det finnes minst 46 filmversjoner av “En Julefortelling” – og dette er bare engelskspråklige. Jeg har sett dusinvis av de, og jeg har landet på denne som min favoritt. Det som skiller seg ut med denne fra alle andre er.. Muppets! I denne varianten møter vi selveste Sir Michael Caine som Scrooge, og Kermit i rollen som hans underbetalte assistent. Jeg kan ikke med god samvittighet anbefale denne hvis du misliker muppets – men er du nøytralt stilt eller bedre, er dette en garantert hit!

#1 Tre nøtter til Askepott

Jeg hater risengrynsgrøt. Jeg blir kvalm nesten med en gang, men det må til hvis jeg skal få skikkelig julestemning. Sånn har jeg det med Tre nøtter til Askepott også. De teite kostymene (hvorfor har kjolen til Askepott ei diger høne på ryggen?), den ubrukelige dubben (EN mann spilte inn hele dubben på en formiddag), lista går videre. Dette er ikke noe mesterverk. Ikke handler det om jula engang! Men – jula er først og fremst en tid for tradisjoner, og denne filmen har fått sneket seg inn som en fast juletradisjon. Denne går på fast tidspunkt på samme kanal hvert eneste år, og likevel har jeg kjøpt denne på DVD – bare sånn i tilfelle jeg skulle være forhindret fra å se det “live” et år. Det blir ikke jul uten Tri orísky pro Popelku!

 

PS:

Vi gjør oppmerksom på at filmene vi anbefaler på iTunes er affiliate linker. Det vil si at hvis du leier filmen via linken, vil Kosmorama tjene noen prosenter på dette – Penger som vil gå til å lage en enda bedre festival for deg. Tusen takk.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk