På innsiden av verdens viktigste dokumentarfilm-festival

Et mylder av dokumentarister fra hele verden samles i disse dager for å delta på IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), den viktigste dokumentar-festivalen i verden.

Som dokumentarfilmskaper blir det ikke mye tid til å se andre filmer. De fleste er opptatt med foredrag og møter med finansiører og salgsagenter. En spesiell dynamikk oppstår når kreative regissører, produsenter og kommisjonœrer mingler. Filmskaperene leter etter penger for å finansiere sine filmer, og innkjøpere forsøker å forvalte sine dyrebare midler på best mulig måte.

Det lages rundt 8000 dokumentarfilmer i året. Dette er en bransje med beinhard konkurranse. Slitne kommisjonœrer og finansiører blir bombardert med pitcher. Mye skjer på et uformelt nivå der man møtes over en øl i baren, men alle filmskapere ønsker å pitche sin film offentlig på forumet.

Det er ikke alltid lett å få snakket med de personene man ønsker. Viktige beslutningstakere er omringet til enhver tid, og den klassiske historien om do-pitchen illustrerer intensiteten. Et råd: Ikke følg etter viktige beslutningstakere inn på do, for så å pitche ditt prosjekt ved pissoaret!

Dette året var det rundt 800 prosjekter som søkte om å pitche på forumet, og 58 prosjekter fra 23 forskjellige land ble plukket ut. Hver deltaker har 7 minutter til å pitche sitt prosjekt. Spenningen og nervene i salen er til å ta og føle på. Åpningspitchen dette året kom fra ingen ringere enn Margreth Olin og Katja Høgset.

Margreth Olin og Katja Høgset pitcher sitt nye prosjekt; The Self Portrait

Personer fra diverse tv-kanaler, salgsagenter og organisasjoner sitter i en hestesko midt i rommet omkranset av en tribune med verdens dokumentar-film bransje. Det er prestisjefylt å få pitche på dette forumet, og enda mer fantastisk å få vise sin ferdige film på festivalen. Her kan du se en liste over de heldige utvalgte.

Golden Dawn Girls av regissøren Håvard Bustnes ble faktisk nominert til å vœre med i konkurransen om årets beste dokumentarfilm. 15 filmer kjemper om den prisen. Du kan også lese om begivenheten på NRK sine nettsider her.

Nedenfor kan du se en kaotisk filmsnutt fra selveste premieren.

Tuschinski kinosal er stor. Legg merke til hvor liten Håvard Bustnes og moderatoren virker. Bildet er tatt etter filmen under Q&A session.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk