Norske filmer hedres i Tyskland

Fra førpremieren på Prinsen Kino med regissøren Iram Haq

Man kan lese på NRK sine nettsider idag at Iram Haqs film Hva vil folk si, gikk av med publikumsprisen under den 59. nordiske filmfestivalen i Lübeck i Tyskland. Prisen var på 5000 Euro og fikk hederlig omtale av hovedjuryen.

Kosmorama var selvfølgelig tilstede på førpremieren her i Trondheim da regissøren Iram Haq presenterte sin film. Publikum kunne da komme med spørsmål til regissøren som sier at mye av filmens handling bunner ut fra hendelser i hennes eget liv. I filmen blir vi vitne til hvordan 16 år gamle Nisha blir tvangsflyttet til slektninger i Pakistan. Det er ikke ofte en film greier å påvirke deg fysisk. Jeg satt med en slags angstfølelse i brystet under store deler av filmen. Dette var ikke bare fordi filmens tema er såpass opprørende, men også fordi Iram Haq har klart utnytte filmens dramaturgiske virkemidler på en mesterlig måte.

Hva vil folk si tar opp temaet sosial kontroll, nœrmere bestemt i det Pakistanske miljøet i Norge. Dette er en viktig film som både underholder og opplyser. I spørsmålsrunden med Iram Haq etter filmvisningen ble det spurt om hvor vanlig, eller realistisk Nishas situasjon faktisk er. Det kom ingen klare svar på dette, men at det kommer helt an på de forskjellige miljøene.

Da jeg gikk hjem fra den opprivende kinoopplevelsen, dukket det opp mange tanker i hodet mitt. Hva om denne filmen faktisk kan bidra til økt stigmatisering av utenlandske miljøer? Personer som ser denne filmen kan i vœrste fall konkludere med at dette er normen, noe jeg mistenker at det absolutt ikke er. Jeg tenker at Hva vil folk si er en film som krever samtale og debatt i ettertid, slik at den ikke virker mot sin hensikt.

Se filmen, og bedøm selv. Den går fortsatt på kino og billetter kan kjøpes her. Det anbefales på det sterkeste.

Norges Oscar-kandidat Thelma ble forøvrig også hedret i Tyskland, og mottok den baltiske juryens pris. Eili Harboe, som gjorde en fremragende jobb i rollen som Thelma, mottok prisen på 2500 Euro. Kosmorama spår at vi kommer til å få se mye mer av Eili Harboe i tiden som kommer.

 

 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk