Vinnerne av New Directors Award og publikumsprisen 2017 er kåret

Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival gratulerer regissør Maysaloun Hamoud med filmen «In Between» som vinner av New Directors Award 2017 og filmen «Sameblod» av Amanda Kernell som vinner av publikumsprisen!

Vi er glade for å notere at begge filmene som har gått av med seieren begge er laget av kvinnelige filmskapere.

New Directors er konkurranseprogrammet til Kosmorama. I år har Kosmoramas programavdeling nominert 13 filmer, fordelt på fire kontinenter og ni land til konkurransen. Hvert år deles det ut en juryepris og en publikumspris.

Årets New Directors Award-jury har bestått av skuespiller og librettist Marianne Meløy, litteraturforsker og forfatter Frode Saugestad og filmkritiker og journalist Einar Guldvog Staalesen.

Juryens begrunnelse:

«Regissisør Maysaloun Hamoud har laget en engasjerende film med tre troverdige hovedkarakterer som alle står i klem mellom seg selv og flokken. Det er alltid forbundet med omkostninger å bryte med flokk og tradisjoner, noe filmen viser på en utmerket måte. Men med hverandre lager de sin egen flokk, der de alle tre ofrer noe for hverandre. Dette er førløsende både for dem selv og filmen. Spillet og miljøskildringa er så virkelige at vi tror på den ukonvensjonelle handlingsgangen. Filmen gjør kloke valg som utfordrer våre forutinntatte holdninger og knytter bånd til karakterene Salmar, Laila og Nour – som vi blir stolte av og glade i».

Om prisen og kriterier for deltakelse i konkurranseprogrammet:

Prisen tar sikte på å fremme fremtidens filmskapere – de nye stemmene i den store globale filmverdenen som vi har tro på skal markere seg sterkt i årene som kommer. I dette programmet er det ikke bare filmene som skal være gode, regissørene skal også vise at de har noe ekstra, enten som historiefortellere og/eller filmkunstnere. Kriteriet er at de ikke skal ha laget mer enn tre helaftens fiksjonsfilmer.

Tidligere vinnere:

Tidligere vinnere av New Directors Award er Nadine Labaki med «Hva gjør vi nå?» (2012), Christian Mungiu «Beyond the Hills» (2013), Anna Odell «Gjenforeningen» (2014), David Oelhoffen «Far From Men» (2015) og Salem Brahimi «Let Them Come» (2016).

OM PUBLIKUMSPRISEN

Publikum får også kåre filmen de mener er den beste av årets konkurransefilmer. Alle kan si sin mening og benytte stemmesedlene som deles ut i forkant av alle New Directors Award-filmene. Vi har opplevd stort engasjement og oppslutning blant publikum som har bidratt å stemme frem vinneren.«Om filmen»

Sameblod handler om ungjenta Elle Márjá som bryter med sin samiske identitet og prøver å få innpass i det svenske samfunnet. Vi får innblikk i hvordan det var å vokse opp i den samiske kulturen på 1930-tallet, samtidig som vi ser hvordan storsamfunnet behandlet samene – da raseundersøkelser, ydmykelser og forskjellsbehandling var en del av hverdagen. Filmer er regissert av svenske Amanda Kernell.

Dette er ikke den første gangen en skandinavisk film vinner publikumsprisen. I fjor vant «Under Sandet» prisen, som tok opp hvordan tyske krigsfanger ble satt til å rydde danske strender for miner etter 2. verdenskrig.

Vi gratulerer så mye!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk