Ola blogger om filmfestivaler

Vår egen filmsjef Ola Lund Renolen holder på med doktorgrad i filmfestivaler. I bloggen vår kan dere følge med på et par drypp fra festivalhistorien. I denne bloggen kan du lese om dens begynnelse.

Det er nå et sted mellom 1200 og 1900 filmfestivaler i hele verden. Det hadde vært fysisk mulig å bare reise fra festival til festival og aldri vært hjemme. Det sies at om man skulle reise fra festival til festival ville det tatt tre år før man hadde vært gjennom alle og måtte besøke den første for andre gang.

Men det begynte en gang et sted!

Nyttårsaften i 1898 dukker ordet filmfestival opp for første gang. Det var en gjeng kondisjonerte i Monaco som kunne feire overgangen til det nye året med å se flere filmer og holde festival med det som den gang var det mest moderne man kunne gjøre.

I løpet av få år spredte fenomenet seg og det ble arrangert lignende ”events” i byer som Torino, Milano, Palermo, Hamburg og Praha. Den første gangen i historien som vi kjenner til at det ble delt ut en filmpris var i 1907. Denne ble delt ut av Lumiere-brødrene på en ”festival” hvor den beste italienske film ble kåret.

Dette var ”filmfestivaler” som eventer uten ambisjoner om å bli noe varig. Vi ser tydelig at italienerene var ivrige og det er derfor ingen sensasjon at den første virkelige festivalen – slik vi kjenner fenomenet i dag dukket opp i Italia. Filmfestivalhistorien begynner i Venezia, hvor den første festivalen ble arrangert fra 6. til 21. August i 1932. Åpningsfilmen var Rouben Mamoulians DR. JEKYLL AND MR, HYDE.
Fenomenet og konseptet filmfestival var født. Siden den gang har Venezia vært en av verdens viktigste filmfestivaler. Grunnleggeren het Giuseppe Volpi og den dag i dag heter en av salene i festivalpalasset på Lidoen i Venezia – Sala Volpi. Filmfestivalen i Venezia ble også etablert i en tid hvor Mussolini regjerte i Italia. Festivalen i seg selv, og filmene som ble vist der, ble ikke politisert av fascistene, men brukte etterhvert festivalen som et utstillingsvindu for seg selv og Italia.

I perioden 1934 – 1942 het festivalens gjeveste pris ”Mussolini Coppa” selvsagt oppkalt etter og til ære for Benito Mussolini. Italia er fra denne tiden blitt kjent for at de snudde kappen etter vinden. I juli 1943 blir Mussolini avsatt og Italia skiftet side i krigen. Festivalen droppet å dele ut ”Mussolini Coppa” to måneder senere.

I 1947 ble ”prisen” gjenopprettet som Gran Premio Internazionale di Venezia som ble gulløven i 1949 – og har siden vært en av de viktigste filmprisene i verden. Nå kanskje rangert som nr. 4 etter palmer, bjørner og Oscar.

Grunnleggeren av festivalen Giuseppe Volpi var en interessant karakter. Han var italiensk forretningsmann og politiker med en mangfoldig karriere.

Han var fredsforhandler etter den italiensk-tyrkiske krigen i 1911-1912, En kolonikrig om Libya. Han var guvernør i Tripoli – italiensk koloni fra 1921 til 1925, og ble italiensk finansminister fra 1925-1928.

Volpi forhandlet frem en avtale med England og USA om Italias krigsgjeld etter 1. Verdenskrig. Et kontaktnett han brukte da han gikk av som finansminister i 1928 og etablerte en filmfestival 4 år etter.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk