Filmtips fra medievitere i praksis: In Between

MEDIEVITERE I PRAKSIS

Som nevnt tidligere har Kosmorama i år tre studenter i praksis før og under festivalen: Ingrid, Saber og Melissa. De har vært så heldige å få se tre filmer i forkant av festivalen som de gjerne vil fortelle dere om. Denne gangen er det Saber sin tur med In Between:

In Between (Bar Bahar) er et av årets utvalgte filmer som vises i forbindelse med Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival. Jeg var så heldig å få se filmen i forkant av festivalen og sitter igjen med et fantastisk inntrykk av en unik filmopplevelse. Filmen tar opp temaer som strekker seg fra religion til narkotika og følger en spenningskurve som gir et spektakulært innblikk i tre kvinners liv. Rått og internt, blottet for stereotypier.

FELLESSKAP BLANT ULIKHETEN

Tre kvinner med ulik bakgrunn møtes som samboere i hjertet av Tel Aviv. Salma som opprinnelig stammer fra en religiøs kristen familie, arbeider som DJ i en bar, mens Layla som kommer fra en sekulær muslimsk familie, jobber som forsvarsadvokat. Ingen av dem ønsker et dypt religiøst liv, slik foreldrene vil. De prøver i stedet å finne sin identitet på hver sin måte i Tel Aviv. Når Nour flytter inn – en yngre, svært religiøs troende muslimsk jente, begynner ting å endre seg. Jentene finner et dypt fellesskap, som overgår det meste.

TRE JENTER

Layla (Mouna Hawa); en forsvarsadvokat med bein i nesa er den eldste av de tre kvinnene. Hun virker å være en stor forkjemper for liberalisme og kan på flere måter karakteriseres som en fri sjel. Da hverdagen preges av en stor arbeidsmoral og profesjonalitet, benyttes kveldene og helgene til festing, drikking og dop. I forskjell til de andre hovedkarakterene, er Layla den som ikke synes å være redd for en utfordring. I tillegg viser hun preg av å ha vært gjennom mye, noe som kommer til syne gjennom hennes direkte personlighet, god innsikt og ellers en tendens til å alltid vite hva som burde gjøres. Det er likevel viktig å ikke overvurdere Laylas tilsynelatende «alt under kontroll» -fasade, da hun i likhet med Nour og Selma, kommer opp i uforutsigbare situasjoner som ikke nødvendigvis ender som hun vil.

Salma (Sana Jammelieh) er en nokså avslappet og privat kvinne med en kristen bakgrunn. Vi følger henne idet hun prøver å balansere foreldrenes livssyn, gamle skikker og tradisjoner, mens hun samtidig gir alt for å oppnå drømmen om å bli en anerkjent DJ. Midt imellom det tradisjonelle og det moderne, prøver Salma å navigere seg inn mot en stabil framtid…..alt mens hun holder på en dyp hemmelighet fra familien.

Nour (Shaden Kanboura); gir inntrykk av å være svært religiøs i forhold til romkameratene Layla og Salma. Hun virker å utstråle kulturell stolthet og praktiserer tydelig islamske verdier i form av bønn, bruk av hijab og å avholde fra sex før ekteskap. Nour er den siste til å bli en del av «kollektivet» i Tel Aviv og er i tillegg den yngste av kvinnene. Mens både Layla og Salma virker å være godt integrert i arbeidsliv og karriere, er den unge Nour godt i gang med siste semester av studiet i datavitenskap. Den hektiske hverdagen blir i tillegg mer krevende da hun nylig er blitt forlovet med en mann av høy status i det muslimske miljøet.

NÅTIDENS KVINNER OG DAGENS PROBLEMER

Filmen tar opp det kontrastfulle i det arabiske miljøet i Israel – hvor dypt religiøse og gammeldagse forventninger fra familien blir balansert mot et utagerende festmiljø i Tel Aviv. Og skildrer videre hvordan unge israelsk-arabiske kvinner navigerer mellom kontrastene, når de hverken er israelske eller palestinske nok til å passe inn noe sted.

ET ØNSKE OM Å PASSE INN

Som en andre-generasjons innvandrer med muslimsk bakgrunn, føler jeg personlig at filmen In Between setter lys på hvordan det egentlig er å være ung troende i en stadig mer moderne kultur, og retter videre oppmerksomheten bort fra tidligere antatte stereotypier, og erstatter disse med en fargerik og allsidig fortelling om livet generelt, uansett bakgrunn, etnisitet, kjønn og legning. De svært ulike livene til jentene tvinnes sammen i en sterk fortelling som i bunn og grunn handler om søken etter en plass å passe inn. Noe som jeg tror vil etterlate et sterkt inntrykk hos publikum, også lenge etter at filmer tar slutt.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk