Vinneren av New Directors Award 2016

DSCF3665

Årets vinner av Kosmoramas hovedpris, New Directors Award går til Let Them Come av Salem Brahimi. Brahimi, som gjestet Kosmorama i år, er opprinnelig dokumentarfilmskaper. Dette er hans første spillefilm og demonstrerer med dette at han er et stort talent som det blir spennende og følge videre.

Juryen besto av filmskaper Håvard Bustnes, universitetslektor ved institutt for kunst- og medievitenskap Marit Kathryn Corneil, og filmskaper Solveig Sigmond Ræstad. Let Them Come vant i konkurranse med 11 andre filmer. Her er juryens begrunnelse:

Filmene i programmet New Directors holder jevnt over høy kvalitet og det har vært vanskelig for oss i juryen å velge en beste film. Vi har endt opp med tre veldig forskjellige filmer som utmerket seg.

Hederlig omtale går til Under Sandet av Martin Zandvliet. Filmen er en helstøpt, flott fortalt og viktig historie med svært gode skuespillerprestasjoner. Andre hederlig omtale går til Amama – When a Tree Falls av Asier Altuna, en vakkert poetisk film, om familieforhold, generasjoner, plikt og valg, fortalt på en kunstnerisk stødig måte.

Hovedprisen går til den algerienske Let Them Come, av Salem Brahimi. Filmen er en sterk og viktig historie om en familie som lever gjennom det ’mørke tiåret’. Et rystende politisk drama om hva som skjer når et samfunn går i oppløsning og frykten tar overhånd. Filmen klarer å gjøre det få filmer klarer, å koble kompleksitet i globaliseringen av politiske og økonomiske forhold, med den personlige opplevelsen av avmakt og undertrykkelse. Vi kommer tett inn på folk som aktivt forsøker å opprettholde sivilisasjon, mens frykt og terror vokser som en underliggende trussel. Filmen handler ikke først og fremst om religion eller politikk, men i stor grad om voldens art, om hva frykt gjør med mennesker, og hvordan samfunnet​ først endres når folk slutter å være redde, når de har ‘fått nok’ – et historisk politisk drama, som bare ’måte fortelles’- med en uforglemmelig slutt.

Se Salem Brahimis videohilsen:

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk