Heldagsseminar: 50 Year Argument

New-York-Review-of-Books-editor-writer-Hugh-Eakin-and-editor-Robert-Silvers

Onsdag 9. mars  kl 09.00 – 17.15

Nova Kinosenter

KJØP BILLETTER HER

I samarbeid med NTNU inviterer vi til heldagsseminaret 50 Year argument: Kulturkritikk – en forutsetning for et levende demokrati? for å feire det innflytelsesrike tidsskriftet New York Review of Books. Tidsskriftet skilte seg ut siden det bare fremmet bøker og forfattere som etablerte noe nytt, noe originalt. Samtidig som de prøvde å unngå bøker som de beskrev som ”bare (…) kompetente øvelser i kjente temaer”.

Til seminaret har vi invitert forfattere og samfunnsdebattanter som på ulike måter har bidratt til det offentlige ordskiftet, og kombinert samfunnskritikk og kultur på ulikt vis. Sentralt ligger filmene ”The 50 Year Argument” og ”Regarding Susan Sontag”, som blir vist under seminaret. Filmene tar opp hvordan tidsskriftet har vært med på å forandre debattklimaet i USA. Både ved å følge menneskene bak tidsskriftet fra begynnelsen av, men  også ved å følge Susan Sontag – en av de viktigste bidragsgiverne gjennom tidene. Mer om filmene og tidsskriftet kan du lese her

Spørsmål som kommer til å bli drøftet er: Hvordan har vilkårene for kulturkritikken i den offentlige debatten endret seg de siste årene? Er det slik at dybdekritikken er i ferd med å forsvinne? Og i hvilken grad er debatten rundt kunst og kultur knyttet til utviklingen av våre moderne demokratier?

Til debatten kommer:

211115_105128746249766_5808884_nYasmine El Rashidi, Rashidi er en egyptisk forfatter, en hyppig bidragsgiver til New York Review of Books og redaktør for kunst- og kulturtidsskriftet ”Bidoun” utgitt i Midtøsten. Rashidi var en av de første kritiske stemmene som rapporterte fra den egyptiske revolusjonen og samlingen av artiklene ble publisert som del av The Battle For Egypt, Dispatches from the Revolution, publisert i 2011.

Linn-Ullmann-Foto-Agnete-BrunLinn Ullmann, er en som har fulgt The New York Review of Books tett og lenge. Hun har selv arbeidet som kritiker, kommentator og journalist i Dagbladet og i Aftenposten. I 1998 debuterte hun som forfatter med romanen Før du sovner og har etter dette publisert flere bøker som har blitt lagt merke til både internasjonalt og her hjemme. Med nominasjoner til The Indepentent Foreign Fiction Prize og The Intenational IMPAC Dublin Literary Award i Storbritannia, i tillegg til den norske leserprisen, Amalie Skram-prisen for sitt forfatterskap og gullpennen for sitt journalistiske virke. Ullmann er personlig veldig inspirert av Susan Sontag, og har fulgt hennes forfatterskap tett.

timthumb.phpKarin Haugen er er en norsk litteraturviter, journalist og redaktør. Haugen er i dag redaktør i Bokmagasinet, Klassekampens ukentlige litteraturbilag. Klassekampen er en avis som ønsker å delta i den offentlige samtalen, og har knyttet til seg flere skribenter som skriver med innsikt og kompetanse. Bokmagasinet er et uttrykk for at Klassekampen satser tungt på kritikk i en samtid hvor flere aviser skjærer ned på meningsbærende stoff

Schjerven-Mollerin-Kaja_productimageKaja Schjerven Mollerin er kritiker i Klassekampen og redaksjonsmedlem i tidsskriftet Agora. Hun er blant annet kjent for sitt portrett av forfatter Hans Herbjørgsrud, der hun satte hans noveller inn i et politisk og historisk perspektiv. Hun kunne slik sett peke på hvordan novellene hans konfronterte leserne med problemstillinger som krig, vold, lidelse og ansvar. I 2012 ble hun kåret til Årets kritiker. Hun er også kjent som en av de fremste kjennere av Susan Sontags forfatterskap og har jobbet med Sontags forfatterskap i flere år, med spesiell vekt på forholdet mellom kunst og moral.

Saugestad1

Foto: Kristin Svorte

Frode Saugestad  er forfatter og litteratutviter med en doktorgrad på den moderne romanen. Han er også initiativtaker til Norsk-Amerikansk litteraturfestival som arrangeres årlig i New York og Oslo. Gjennom festivalen ønsker han å sette fokus på likheter og ulikheter ved den litterære offentligheten i USA og Norge, samt å løfte frem kunnskap om de to landenes ulike litteraturkritiske tradisjoner og historie. Slik blir litteraturen og ikke minst kritikken av litteraturen et viktig kilde til kunnskap om de ulike kulturene. Festivalen har på kort tid blitt et viktig samlingspunkt for de litterære miljøene i Norge og USA mye takket være det nære samarbeidet med tidsskriftet The Paris Review og kritikeren James Wood.

fileAnne Gjelsvik er professor i filmvitenskap ved NTNU og professor II ved Institutt for kultur og litteratur på Universitetet i Tromsø. Gjelsviks forskningsinteresser er særlig knyttet til forholdet mellom film og samfunn og hun har blant annet arbeidet med filmkritikk, vold og kjønnsrepresentasjon i film.

stian_wallumStian Wallum har siden 2012 vært kulturredaktør i Adresseavisen. Før det jobbet han som kulturjournalist i samme avis. I 2000 startet han gratisavisa Natt&Dag Trondheim der han var redaktør i tre år. Adresseavisen mener analyse og fortolkning av kulturuttrykk er en sentral del av samfunnsoppdraget og har derfor profilerte anmeldere innen de fleste områder. Avisen bruker både egne ansatte og et bredt sammensatt frilanskorps i sin samtale med midtnorsk kulturliv.

Program

Del 1:

(på norsk)

09.00-09.05. Velkommen

09.05-09.15 Introduksjon til filmen: Kaja Scherven Mollerin

09.15-10.55 Visning: Regarding Susan Sontag (Kates, 2014)

11.00-12.00 Linn Ullmann ledersamtale med Kaja Scherven Mollerin om Susan Sontag

12.00-12.45 Lunsj

Del 2:

(In English)

12.45-13.00 Introduction to the film: Yasmine El Rashidi

13.00-15.20 Screening : The 50 Year Argument (Scorsese, Tedeschi, 2014)

15.30-16.15 Presentation: Yasmine El Rashidi  + Q&A

16.15-17.15 Panel discussion: “Cultural  critique – a condition for a vibrant democracy?”

Participants: Linn Ullmann, Frode Saugestad, Karin Haugen, Yasmine El Rashidi, Stian Wallum.

Moderator: Anne Gjelsvik

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk