Iran-symposium

The Gardener

The Gardener

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival samarbeider i år med Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU om et stort Iran-symposium. En rekke fremtredende filmskapere og ledende internasjonale eksperter på iransk film kommer.

Det blir fokus på kunstnerisk virksomhet i et land med store begrensninger når det gjelder ytringsfrihet, men som samtidig har vært én av de aller mest interessante filmnasjonene de siste tjue årene.

Arrangementet har som målsetning å introdusere iransk film for et norsk publikum, å diskutere vilkårene for filmskapere i Iran i dag, særlig etter valget i 2009, spørsmål om ytringsfrihet og menneskerettigheter, sosiale og estetiske aspekter ved de siste årenes iransk film (bl.a. kvinners rettigheter), samt vilkårene for iranske filmskapere som arbeider i eksil.

Symposiet blir en kombinasjon av korte foredrag med diskusjon og paneldebatter om temaene som er skissert ovenfor. Samarbeidet mellom Kosmorama og NTNU gjør at symposiet kan nå ut til et filminteressert publikum, og ikke minst en omfattende andel aktører i den norske filmbransjen, som med dette vil få mulighet til å lære om iransk film, samt å delta i diskusjon og knytte kontakter med iranske filmarbeidere.

Ansvarlige for arrangementet er Ali Shirzadi og Eirik Frisvold Hanssen (NTNU) i samarbeid med Kosmorama Internasjonale Filmfestival.

Iransymposium-program

Mohsen Makhmalbaf, filmregissør og produsent

Bahman Ghobadi, filmregissør og produsent

Hamid Dabashi, Professor of Iranian Studies and Comparative Literature (Columbia University)

Hamid Naficy, Professor of Communication (Northwestern University)

Susan Taslimi, Skuespiller og filmregissør

Maysam Makhmalbaf, filmprodusent

Æresgjest Mohsen Makhmalbaf

Den iranske filmregissøren Mohsen Makhmalbaf er æresgjest under årets Kosmorama. Festivalens program er sterkt preget av iransk film og filmer om Iran. Iran er en kulturnasjon og har vært en betydelig leverandør av nye, store talenter og flotte filmer helt siden tiden før revolusjonen, men mest imponerende er det at iranske filmskapere har funnet en måte å lage sterke samfunnskritiske filmer på innenfor det statskontrollerte muslimske presteskapet som har regjert Iran siden revolusjonen i 1979. Mohnsen Makhmalbaf har siden han debuterte tidlig på 1980-tallet vært en foregangsmann og en inspirator for den senere bølgen av filmskapere som kom fra Iran på 1990- og 2000-tallet. Filmene hans har utforsket spenningen i forholdet mellom enkeltindividet og en større sosial og politisk sammenheng. På denne måten er filmene hans ofte blitt sett på som en kommentar til utviklingen av den iranske staten og dens folk.

IRANSK FILM

closed curtain

Kosmorama viser også de iranske filmene THIS IS NOT A FILM og CLOSED CURTAIN regissert av filmskaperen Jafar Panahi. Dette er hans to nyeste filmer, og begge er laget i hemmelighet etter at regissøren ble fengslet og satt i husarrest med 20 års yrkesforbud. THIS IS NOT A FILM ble smuglet ut av Iran i 2011 og kom med i Cannes-programmet samme år. Den iransk-kurdiske regissøren Bahman Ghobadis film RHINO SEASON er avslutningsfilm ved årets festival. Begge disse to regissørene er æresgjester under årets Kosmorama.

 

Iran-symposiet er finansiert av Fritt Ord, Oslo (Fritt Ord) og Norsk teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Les mer om filmene og bestill billetter på våre programsider
Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk