God fangst i Berlin

Fra Berlins festivalprogram har vi plukket seks filmer. Tre av filmene vi viser, Closed Curtain, Lessons og Vic + Flo så en bjørn, kan dessuten skilte med hver sin Sølvbjørn. Vår programsjef Ola er godt fornøyd med fangsten og her er vi en knippe flotte filmer som representer Kosmorama med sine sterke historier.

 

closed-curtain

CLOSED CURTAIN (Jafar Panahi – Iran)

CLOSED CURTAIN er Jafar Panahis oppfølger til THIS IS NOT A FILM, men en helt uavhengig og annerledes film enn forgjengeren. I THIS IS NOT A FILM nevner Panahi et manus som utspiller seg i et feriehus ved sjøen, med tre-fire karakterer. Sentralt i fiksjonsfilmens handling, og som en tydelig kommentar til regissørens egen situasjon: Alle vindusruter er helt blendet, alle dører og vinduer er stengt, huset framstår ubebodd fra utsiden.

harmonysmall
HARMONY LESSONS (Emir Baigazin – Kazakhstan)

Regidebutanten Emir Baigazin fra Kazakhstan kom nylig på ”3. plass” under filmfestivalen i Berlin med HARMONY LESSONS. Aslan er en 16 år gammel hjelpsom gutt som slakter sauer sammen med bestemoren. Han er skoleflink, litt nerdete, ensom og et mobbeoffer. En dag kommer Azkan, en ny gutt, til klassen. Han kommer fra byen og representerer noe nytt. Guttene blir venner, og er de eneste som står opp mot sjefsmobberen Bolat.

Still (1)såenbjørn
VIC + FLO SÅ EN BJØRN (Denis Côté – Canada)

Victoria kommer til et lite sted dypt inne i Quebecs skoger. Den første hun møter er en ung trompetspillende gutt hun nekter å gi penger fordi han spiller så surt. Victoria flytter inn til sin pleietrengende onkel. Vi får en mistanke om at hun gjør det mer ut av et behov for å ha et sted å bo enn av omtanke for onkelen. Florence, Victorias kjæreste kommer på besøk. Vic og Flo deler skjebne, og deres fortid antydes vagt.

inthenameof

IN THE NAME OF (Malgoska Szumowska – Polen)

Adam er en katolsk prest som fikk kallet relativt sent i livet, og vi kan vel si at han ikke akkurat er en A4-prest. Han utfører sitt kall ute på landsbygda i Polen, og er med på å drive et slags internat for unge gutter med atferdsproblemer. Han er en lettlevd mann av folket, godt likt, også av Ewa som tilbyr han mer enn vennskap. Når han høflig avviser henne og henviser til sølibatet er det en sannhet med betydelige modifikasjoner. Hans liv handler om å bli værende i skapet, og det skaper frustrasjon, motstridene følelser, undertrykkelse og ensomhet.

BIHS-418itsallsoquiet
IT’S ALL SO QUIET (Nanouk Leopold – Nederland)

Nederlandske Nanouk Leopold begynner å bli stamgjest på Kosmorama. WOLFSBERGEN og THE BROWNIAN MOVEMENT har gitt sterke inntrykk tidligere. Helmer prøver å drive familiegården etter beste evne, samtidig som han steller sin syke far. Hverdagens rutiner brytes av den hyggelige melkemannen som kommer innom med jevne mellomrom, og den unge avløseren Henk som skal hjelpe til på gården. Følelser kommer i kok og Helmer må ta valg, valg som blir vanskelige når faren ligger på loftet og overvåker det hele på sitt sedvanlige patriarkalske vis.

Still (4)håp

PARADIS: HÅP (Ulrich Seidl – Østerrike)

Seidl er uten tvil en av den europeiske filmens sterkeste, mest markante og fascinerende stemmer. Hans filmer har en særegen ren og usminket kompromissløs estetikk. Hans film PARADIS: HÅP er siste kapittel i paradistrilogien. Meli er datteren til Teresa som var på jakt etter kjærligheten i Kenya i første film, og niesen til Anne-Marie som er fortapt i religionen i film nummer to. Mens moren er på ferie og tanten ber, sendes Meli på en slankesommerleir for overvektige barn. Hun får nye venner, og de skal prøve å trimme vekk mengder av overflødige kilo.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk