Meny

Programmet

Kosmoramas filmprogram
Hvert år plukker vi ut 60 – 80 filmer fra hele verden fra øverste hylle som vi har tro på at kan være av interesse for et stort og bredt festivalpublikum.

For å skape et så rykende ferskt filmprogram som mulig vil programseriene våre variere noe fra år til år – avhengig av filmsesongen. Vi har likevel hatt et par faste punkt på programmet:

New Directors – New Directors er Kosmoramas konkurranseprogram. Vi nominerer filmer som alle har det til felles at de er laget av fremadstormende og talentfulle filmskapere. Filmer i denne serien har utmerket seg ved at regissøren ikke har laget mer enn tre spillefilmer og at vedkommende har demonstrert noe særegent som historieforteller og/eller filmkunstner.

Kosmokids – Kosmokids er festivalens barnefilmprogram. Her viser vi alt fra klassikere til nyere filmer, og vi ønsker ofte å gjenskape filmens univers både for liten og for stor – eksempelvis har vi vist Charlie og Sjokoladefabrikken på Nidar og Oppdrag Nemo i Pirbadet.

Ramaskrik – Ramaskrik er festivalens skrekkfilmprogram. Her viser vi både gamle klassikere og nye filmer, håndplukket av et eget programråd bestående av Ramaskrik – skrekkfilmfestivalen på Oppdal. Filmer i denne serien er ikke for de mørkredde og tar oss med til verdens skrekkeligste avkroker.

Kulinarisk Kino – Dette er programmet hvor vi kobler film og kulinariske gleder. Her viser vi som oftest en god matfilm først, og deretter er det mulig å oppleve et måltid inspirert av filmen på noen av Trondheims beste spisesteder.

Q&A – Hvert år får vi besøk av flere talentfulle filmskapere og skuespillere som kommer til visningene for å fortelle om filmene sine. Filmvisningene som er merket med Q&A i programmet åpner for samtale med filmskaper etter visning, og det blir også åpnet for spørsmål fra salen.

Hovedfilmprogrammet til Kosmorama 2018 kan du finne her når festivalen nærmer seg.

Aldersgrenser

Kosmorama har en generell aldersgrense på 15 år, og dermed også 15 år på alle filmene med unntak av Kosmokids (se mer informasjon her) og enkelte filmer i Ramaskrik-programmet. Dette er fordi de aller fleste filmene på Kosmoramas program ikke har blitt vurdert av Medietilsynet. Medietilsynet setter aldersgrense på kinofilmer basert på kriterier som omhandler blant annet grad og hyppighet av voldshandlinger, seksuelle handlinger og følelsesutbrudd. Bruk av nifse element/skrekkelement, humor, og hvilken tematikk filmen tar opp, spiller også inn.

Les mer om aldersgrenser på kino på Medietilsynets nettsider.

 

Presseakkreditering

Presseakkreditering gir tilgang til alle ordinære filmvisninger, samt alle JIP-visninger (jury-, presse- og industrivisninger).

Her vil du finne link til søknadsskjema når festivalen nærmer seg.

Pressekontakt

Silje Engeness

Festivaldirektør
silje@kosmorama.no

Tlf: 902 70 188

Logopakke

Kosmoramas logo

Her kan du laste ned Kosmoramas logo i forskjellige filformater. Noen filformater er kun egnet for profesjonell behandling og vil dermed ikke la seg åpne med ordinær programvare. Dersom du har en avtale om å benytte vår logo kan du laste den ned her. Dersom du er usikker på om du kan benytte den eller ikke finner det du trenger, er det bare å ta kontakt med oss.

Logopakke 2018

Ofte stilte spørsmål

Hva er Kosmorama?

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival er byens og Midt-Norges største filmfestival. Festivalen arrangeres i uke 10. Fra tirsdag til og med søndag presenterer vi et mangfoldig program med håndplukket film fra hele verden. Filmene vises på Prinsen kinosenter. I tillegg vil det også være filmquiz, sosiale arrangement, foredragsrekker, fester, samtaler om film og mer. Vi deler dessuten ut filmbransjens egen filmpris: Kanonprisen, det nærmeste du kommer Oscar i Norge! 
Når slippes programmet?
Vi slipper vanligvis programmet i februar. Følg med på nettsiden og våre kanaler i sosiale medier!
Hvor finner jeg åpningstidene til infoskranken?
Åpningstidene til infoskranken finner du under billettinfo når programmet blir sluppet.
Hvordan kan jeg delta?
Den enkleste måten er å finne en film i programmet du ønsker å se og kjøpe en billett, enten her på nettsidene eller i billettlukene på Trondheim Kino – akkurat som til en vanlig kinoforestilling. Hvis du ønsker å se flere filmer og delta på andre arrangementer under festivaluka, så kan det lønne seg å kjøpe festivalpass.

 
Hvor kjøper jeg billetter?
Du kan kjøpe festivalpass til Kosmorama 2018 HER.  Så snart programmet er sluppet, kan du også kjøpe billetter på nettsidene til Trondheim Kino, i billettautomatene til Trondheim Kino eller i kioskene Trondheim Kino har på Prinsen Kinosenter og Nova Kinosenter, samt på infopunktet på Trondheim Torg.
Når må jeg møte opp til forestillingen jeg har kjøpt billetter til?
På utsolgte forestillinger vil ledige plasser i salen selges på nytt som «rush tickets». Hvis du ikke er på plass ved annonsert visningstidspunkt, kan du risikere å miste plassen din. Kjøpte billetter refunderes ikke.
Hva er rush tickets?

Når en forestilling er utsolgt vil det ved ledig kapasitet legges ut rush tickets. For å skaffe deg en slik billett må du henvende deg til billettskranken på Prinsen Kinosenter. Det er en egen kø for rush tickets.
Hva er klippekort?

Klippekort gir deg mulighet til å se fem filmer for prisen av fire, og koster 440 kroner. Klippekort vil være i salg fra programmet er sluppet, og kan kun kjøpes i kiosken på Prinsen Kinosenter.
Hvilke filmer bør jeg se?

Filmene er delt inn i kategorier for å gjøre det lettere for deg å navigere gjennom programmet. Les mer om kategoriene og filmerne på våre programsider.
Hvordan møter jeg andre festivalpublikummere?
Prinsen Kinosenter er den naturlige plassen å møtes! Kinolokalene vil være litt som ethvert festivalområde, og mellom filmvisningene kan du slappe av i foajeen med en matbit eller noe å drikke blant andre festivalgjengere.

Partnere

EIER OG OPPDRAGSGIVER


SAMARBEIDSPARTNERE

Sparebank 1 SMN
filmweb

  

Møller bil Trondheim
sponsorlogos_kosmoramascandicnidelven

 

OFFENTLIGE BIDRAGSYTEREARRANGEMENTSPARTNERE OG LEVERANDØRERtrondheim-filmklubb


Credo

Jossa
stl
ablemagic
Vinpuls

The little Thought programmert og visualisert av Breach VR


[/1x4]

TRYKKSAKER OG KOMMUNIKASJON

 


Skipnes

TheList

Historikk

historie-collage

Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival ble etablert i 2004 på initiativ fra Trondheim kommune og arrangert for første gang 12. – 17. april 2005. Festivalen skal styrke filmmiljøet og filmen i Midt-Norge, samt bidra til nyskaping i skjæringspunktet mellom kultur og næring. I tillegg til å være en publikumsfestival, skal Kosmorama tilby besøkende spennende filmfaglig innhold.

Ordet Kosmorama betyr en perspektivisk gjengivelse av verdens severdigheter. Festivalen har fått dette navnet etter en av Trondheims første storkinoer: Kosmorama Theater, som ble etablert i 1910 av Paul Kraüsslich. Kraüsslich var i tillegg til kinosjef  en ivrig filmfotograf. I 1906 filmet han kroningen i Trondheim, og allerede tre timer etter kunne han vise fram filmen for Trondheims befolkning. I 1908 fikk han det ærefulle oppdraget å vise film for de kongelige i Stiftsgården i Trondheim. Filmpioneren Kraüsslich har vært en inspirasjonskilde for oss når vi nå, over 100 år etter, jobber hver dag med å skape vårt eget Kosmorama.

Tanken og motivasjonen bak navnet og festivalen er at vi skal tilby vårt publikum noe mer enn lettbent underholdning. Det er et generelt inntrykk at det er en økende kunnskapstrang i befolkningen og vi ønsker å bidra med et tilbud der man kan gå til kinoen for å lære noe nytt om verden. Kosmorama tilbyr derfor film fra hele verden, og gir et annerledes innblikk i dagsaktuelle tema, i form av både fiksjon og dokumentar. Ved å fremme filmskapere fra hele verden, også fra Midt-Norge, får vi et helt unikt utvalg av filmer: Filmer som tar opp tema og forteller historier som folk synes er viktige der folk bor – fra Gazastripa til Grong.

New Directors Award

New Directors Awards er filmkonkurransen til Kosmorama. Siden 2012 har vi nominert filmer som har til felles at de er laget av fremadstormede og talentfulle filmskapere – som vi tror vil kunne markere seg på den internasjonale stjernehimmelen.

Kriteriet for å være med i konkurransen er at regissøren ikke skal ha laget mer enn tre spillefilmer. Filmene blir vurdert av en filmfaglig jury og vinnerne blir vanligvis annonsert under avslutningsfilmen.

Vinner av New Directors Awards 2017

In Between forteller historien om tre kvinner med ulik bakgrunn møtes som samboere i hjertet av Tel Aviv. Salma arbeider som DJ i en bar, og Laila jobber som advokat. Ingen av dem ønsker et dypt religiøst liv slik foreldrene deres ønsker. De prøver i stedet å finne sin identitet på hver sin måte i Tel Aviv. Når Nur flytter inn – en yngre, troende muslimsk jente, begynner ting å endre seg. Jentene finner et dypt fellesskap som overgår forskjellene dem imellom.

Juryens begrunnelse:

«Regissør Maysaloun Hamoud har laget en engasjerende film med tre troverdige hovedkarakterer som alle står i klem mellom seg selv og flokken. Det er alltid forbundet med omkostninger å bryte med flokk og tradisjoner, noe filmen viser på en utmerket måte. Men med hverandre lager de sin egen flokk, der de alle tre ofrer noe for hverandre. Dette er førløsende både for dem selv og filmen. Spillet og miljøskildringa er så virkelige at vi tror på den ukonvensjonelle handlingsgangen. Filmen gjør kloke valg som utfordrer våre forutinntatte holdninger og knytter bånd til karakterene Salmar, Laila og Nour – som vi blir stolte av og glade i.»

Vinner av New Directors Awards 2016

img_5222

Let Them Come utspiller seg i det kaoset som oppsto i Algerie før og etter valget av nasjonalforsamling i 1991, da det islamistiske partiet Front islamique du salut (FIS) hadde stor framgang. Algerie er på randen av opprør, og vi ser hvordan ekstremismen vokser fram og styrker seg på terror og frykt – før det hele bryter ut i borgerkrig. Fortellingen med den liberale og vestlig orienterte Nouredine i sentrum fortelles engasjert, litterært og stilsikkert av den talentfulle regissøren Salem Brahimi.

Juryens begrunnelse:

«Hovedprisen går til den algerienske Let Them Come, av Salem Brahimi. Filmen er en sterk og viktig historie om en familie som lever gjennom det ’mørke tiåret’. Et rystende politisk drama om hva som skjer når et samfunn går i oppløsning og frykten tar overhånd. Filmen klarer å gjøre det få filmer klarer, å koble kompleksitet i globaliseringen av politiske og økonomiske forhold, med den personlige opplevelsen av avmakt og undertrykkelse. Vi kommer tett inn på folk som aktivt forsøker å opprettholde sivilisasjon, mens frykt og terror vokser som en underliggende trussel. Filmen handler ikke først og fremst om religion eller politikk, men i stor grad om voldens art, om hva frykt gjør med mennesker, og hvordan samfunnet først endres når folk slutter å være redde, når de har ‘fått nok’ – et historisk politisk drama, som bare ’måtte fortelles’– med en uforglemmelig slutt.»

Vinner av New Directors Awards 2015

Far from men 2..

Far From Men regissert av David Oelhoffen

Far From Men er en filmatisering av Albert Camus novelle The Guest (L’Hotê) fra 1957. Viggo Mortensen spiller den idealistiske læreren som får i oppdrag å følge en dødsdømt araber til nærmeste by. Han må reise fra elevene sine og utføre oppdraget, og reisen blir både lang og utfordrende. Barske menn i et barskt landskap i en barsk tid. Filmens styrke ligger i at det barske står i voldsom kontrast til det humanistiske budskap fortellingen har. Annengangs filmregissør David Oelhoffen dedikerer filmen til sin far som var lærer i Algerie. En dag fant han en skremmende lapp blant farens notater: «Skitne kommunist. Vi har funnet deg. Vi kommer til å drepe deg.» Farens historier inspirerte regissøren til å ta tak i Camus’ novelle.
Juryens begrunnelse:
«Regissøren av denne filmen forteller historien på en stillferdig og verdig måte. Han, eller hun, utnytter historiens spenningstopper og emosjonelle øyeblikk på en forbilledlig måte. Og selv om filmen leker med westernkonvensjonen og dens arketyper, så blir den aldri konvensjonell. I dette universet er historien lagt til den algierske borgerkrigen på femtitallet. Kameraet fanger både det mektige landskapet og de fine nyansene i spillet til Viggo Mortensen og Reda Kateb. Til Nick Cave og Warren Ellis’ musikk har reisen i filmen blitt både poetisk og røff. Regissøren har selv skrevet manus til filmen, basert på en novelle av Albert Camus». Juryens medlemmer: Manusforfatter og produsent Petter Skavlan, kulturkritiker i Adresseavisen Martin Nordvik og regissør Mali Finborud.

Vinner av New Directors Award 2014

Gjenforeningen

Gjenforeningen, regissert av Anna Odell

GjenforeningenDa Anna Odells ungdomsskoleklasse feiret 20-årsjubileum fant noen ut at det var best å utelate «gale Anna» fra gjenforeningen. Hun var jo alltid så sær, og så begynte hun med de kontroversielle kunstgreiene sine senere. I Gjenforeningen, fjorårets filmbombe i Sverige som tok både publikum og kritikere med storm, setter Anna i stand sin egen reunion med klassen, og hun tar et dramatisk oppgjør med fortiden.

Juryens begrunnelse:

«Diskusjonen sto lenge mellom to svært forskjellige filmer, som begge på hver sin måte er modige og annerledes i sin bruk av virkemidler. I tillegg til å kåre en vinner, har vi derfor bestemt oss for å dele ut en hederlig omtale. Den hederlige omtalen går til et intenst kammerspill, en roadmovie med et fantastisk godt skrevet manus, briljant skuespill og uhyre presis regi. Handlingen i denne nedstrippede filmen utspiller seg i sin helhet i en bil, der hovedkarakteren tar sitt livs beslutning og kjører gjennom natten mens fundamentet for alt han har jobbet for bokstavelig talt raser sammen bak ham. Hederlig omtale går til Steven Knight for Locke.

New Directors Award går til en debutant som likevel fremstår som alt annet enn fersk i faget. På en svært kompromissløs og stilsikker måte behandler regissøren ikke bare et viktig samfunnsproblem på en ny og tankevekkende måte, men hun setter også fokus på den makten en filmskaper har når virkelighet og fiksjon møter hverandre. Vinneren av New Directors Award er Anna Odell, for Gjenforeningen.»

Juryens medlemmer: Skuespiller Espen Klouman Høiner, manusforfatter Birgitte Bratseth og filmviter Aud Sissel Hoel.

 

Vinner av New Directors Award 2013

Stillbildel Beyond the Hills, vinner av New Director Awards 2013, regissert av Cristian Mungiu

Beyond the Hills, regissert av Cristian Mungiu

Beyond the Hills: Voichita er en ung nonne i 20-årene som får besøk av en venninne i klosteret. Alina og Voichita vokste opp sammen i et barnehjem, men ble adskilt da Alina ble sendt til Tyskland. Jentenes forhistorie avdekkes gradvis mens filmen utforsker livet i klosteret. Alina har en svært sterk tilknytning til Voichita og vil reise vekk med henne. Voichita må velge mellom sin kjærlighet til Gud eller til Alina. Alinas alternativ er å bli værende i klosteret som nonne hun også. Alinas kamp for å vinne Voichita til seg blir etter hvert også en kamp med nonnene og systemet. Alina har ikke lett for å tilpasse seg livet i et kloster og det hele skal utvikle seg til å bli veldig dramatisk. Filmens styrke ligger i at estetikken, rytmen og bildekvaliteten er så fint avstemt mot historien og innholdet. Dette er Mungius første film etter gullpalmevinneren 4 måneder, 3 uker og 2 dager i 2007.

Juryens medlemmer: Ingrid Bolsø Berdal (skuespiller sett bl.a. i Hansel And Gretel – Witch Hunters, Fritt Vilt, Kill Buljo), Martin Nordvik, mangeårig filmkritiker i Adresseavisen og regissør Rune Denstad Langlo, som nettopp har sluppet sin film «Jag etter vind».

 

Vinner av New Directors Award 2012

Where do we go now? - still

Where Do We Go Now? regissert av Nadine Labaki

Where Do We Go Now? Vi er i Libanon, i en landsby som er befolket av både muslimer og kristne. De lever fint sammen, selv om de holder sin religion for seg selv og det er liten grad av blandingsekteskap. Men de bor på en kruttønne og situasjonen i landet er svært spent. På nyhetene og i avisene hører man stadig om nye voldsepisoder i nabolandsbyene. Landsbyens kvinner, både kristne og muslimer, driver en intrikat form for sensur. De gjør det de kan for at mennene ikke skal få tak i nyhetene fra untenomverdenen. De er redde for at konflikten skal blusse opp hos dem også.

Nadine Labaki, som også spiller hovedrollen, har laget en fin og varm komedie om et svært alvorlig tema. Borgerkrigene i Libanon på 70- og 80-tallet har ført til et traume som vi har sett behandlet på film mange ganger tidligere, men aldri på denne måten.

 

Festivalarkiv

2017

3518 Kosmorama Plakat 70x100.indd

2016

Kosmorama 2015

2015

2014

KOSMORAMA_festivalplakater_2013_1

2013

KOSMORAMA 2012

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

 

 

 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk