Filmsommer med Kosmorama – Uke 31

Hver fredag i hele sommer anbefaler vi filmer vi liker som du kan nyte på sene sommerkvelder. Vi gir deg hele 4 filmanbefalinger hver uke og lover mange gode filmopplevelser!

Denne uken byr vi på hardbarka action fra Danmark og USA, men balanserer det med vakker fyrverkerikunst fra Kina og et besøk til en meget spesiell sjokoladefabrikk.

R – SLÅ FØRST, SLÅ HARDEST (TOBIAS LINDHOLM/MICHAEL NOER, 2010)

Brutalt og direkte fortelles historien om Rune som ankommer en av de farligste fengslene i Danmark. Gjennom Runes første dager i fengselet får man innblikk i håpløsheten og spillet bak murene i et høysikkerhetsfengsel, hvor de fleste fangene soner lange straffer for alvorlige forbrytelser. Et sted hvor du må velge side for å overleve.

Selv om filmen ikke følger alle kriteriene for dogme, er den helt klart dogmeinspirert. Dogmefilmtradisjonen handler mye om å gjenskape virkeligheten så realistisk som mulig. Till tross for at historien er fiktiv er filmen, blant annet, spilt inn i et nedlagt fengsel i Danmark og de aller fleste av skuespillerne har enten sittet i fengsel, arbeidet i fengsel eller hatt nær slekt i fengsel.

Både regissør og manusforfatter er levende opptatt av dokumentarisme og brukte flere eksfanger som rådgivere. Til tross for å være en fiksjonsfilm, er alle hendelsene i filmen situasjoner som enten har oppstått eller kunne oppstått i fengselet. For eksempel: Måten de frakter narkotika i filmen, er gjort på nøyaktig samme måte som det ble gjort i fengselet når det var i drift.

Roland Møller, som spiller «Mureren», besøkte Kosmorama i 2015. Han var da aktuell med filmen Under Sanden. Det var i filmen R, Møller ble oppdaget. Han var i utgangspunktet innkalt som rådgiver, men ble raskt oppdaget som naturtalent og gitt en rolle i filmen. Møller er i dag en uttalt kritiker av den danske kriminalpolitikken, har spilt i flere spillefilmer og har vunnet flere filmpriser for hans skuespillerprestasjoner. 

R er tilgjengelig på Netflix og TV2 Sumo.

Org.Tittel: R
Land: Danmark
Spilletid: 99 min
Språk: Dansk (m/norske undertekster)

 

THE DROP (MICHAËL R. ROSKAM, 2014)

Org.Tittel: The Drop
Land: USA
Spilletid: 106 min
Språk: Engelsk (m/norske undertekster)

SE TRAILER HER

Bartenderen Bob (Tom Hardy) jobber på Cousin Marv’s Bar, tidligere eid av hans fetter Marv (James Gandolfini), men som nå eies av lokale gangstere og brukes til hvitvasking av penger, en såkalt «drop bar». Problemene eskalerer når baren blir ranet og gangsternes penger blir stjålet.

Den prisbelønte regissøren Michaël R. Roskam var nominert til Kosmoramas New Directors Award i 2012 for Bullhead og igjen i 2015 for The Drop som skulle bli James Gandolfinis siste. The Drop er tilgjengelig på Viaplay.

Dokumentaren:
SKY LADDER 
(KEVIN MACDONALD, 2016)

 

Org.Tittel: Sky Ladder: The Art of Cai Guo-Qiang
Land: USA
Spilletid: 76 min
Språk: Engelsk/Mandarin (norske undertekster)

SE TRAILER HER

Cai Gou-Qiang er ikke som andre kunstnere. Malerkosten hans er krutt og fyrverkeri og hans lerret er himmelen. På CV-en hans finner vi blant annet fyrverkeriet under åpningssermonien til OL i Beijing i 2008. I dokumentaren Sky Ladder får vi bli bedre kjent med denne enestående kunstneren samt bevitne flere av hans spektakulære kunstverk og vi følger han og teamet hans når de forsøker å realisere hans mest ambisiøse kunstprosjekt; Himmelstigen.

Sky Ladder er tilgjengelig på Netflix.

Familiefilmen:
CHARLIE OG SJOKOLADEFABRIKKEN 
(TIM BURTON, 2005)

Org.Tittel: Charlie and the Chocolate Factory
Land: USA
Spilletid: 115 min
Språk: Norsk eller engelsk med norske undertekster
Aldersgrense: 7 år (Medietilsynet)

SE TRAILER HER

Charlie og Sjokoladefabrikken er Roald Dahls utrolige historie om Charlie som er så heldig og vinner en gullbillett til Willy Wonkas magiske sjokoladefabrikken. Willy Wonka, er likevel ikke som alle andre, og hvem som får den største premien til slutt, vil bare filmen vise.

Charlie og sjokoladefabrikken er tilgjengelig på Netflix.

LINK TIL FORRIGE UKES FILMTIPS HER
Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk