Filmsommer med Kosmorama – Uke 29

Hver fredag i hele sommer anbefaler vi filmer vi liker som du kan nyte på sene sommerkvelder. Vi gir deg hele 4 filmanbefalinger hver uke og lover mange gode filmopplevelser!

Denne uken skal det handle om relasjoner mellom mennesker, mellom sport og politikk, mellom familietradisjoner og selvstendighet og mellom mennesker og naturen.  

THE DARK HORSE (JAMES NAPIER ROBERTSON, 2014)

The Dark Horse er basert på livet til Genesis Potini, en dyktig sjakkspiller som fikk karrieren ødelagt av bipolar lidelse. Sammen med to venner startet han sjakklubben The Eastern Knights med det mål å gi lokale ungdommer som stod i fare for å bli fanget i kriminelle gjenger et annet fokus og noe å jobbe mot. Historien om Genesis Potini ble først fortalt gjennom den prisbelønte dokumentaren Dark Horse (Marbrook, 2003) før spillefilmen om hans liv ble laget av James Napier Robertson i 2014. Genesis Potini døde i 2011.

The Dark Horse forteller to underdog-historier i én og samme film og kanskje er det nettopp derfor denne filmen lykkes så godt. På den ene siden er dette en klassisk underdog-historie om ungdommer som skal delta i en sjakkturnering med helt andre forutsetninger enn sine motstandere og med oddsen i mot seg. På den andre siden fortelles underdog-historien om Genesis Potini og hans kamp mot seg selv, mot samfunnet og sine nærmeste. Robertson har dermed klart å skape en filmfortelling med langt mer dybde enn man ofte får servert i underdog-historier. Fortellingen inneholder riktignok klisjéer, men i en film basert på en sann historie vil det være galt å velge bort hva som faktisk skjedde bare fordi det kan oppleves som en kjisjé. I tillegg lykkes Robertson i å skape en sterk tilknytning mellom historien og dens kulturelle tilhørighet til maori-folket, i både språk, myter og symbol. Resultatet er en inspirerende og rørende fortelling om en plaget mann som på tross av sin lidelse ble en ressurs i samfunnet og utgjorde en forskjell i mange unge menneskers liv.

The Dark Horse ble hyllet som en av New Zealands beste filmer gjennom tidene og belønnet med en rekke priser både i hjemland og utland. Filmen er tilgjengelig på Viaplay.

Org.Tittel: The Dark Horse
Land: New Zealand
Spilletid: 119 min
Språk: Engelsk (m/norske undertekster)

 

SAND STORM (ELITE ZEXER, 2016)

 

Org.Tittel: Sufat Chol
Land: Israel, Tyskland
Spilletid: 87 min
Språk: Arabisk m/norske undertekster

SE TRAILER HER

Handlingen i Sand Storm foregår i en liten beduin-landsby i Israel og tar for seg konflikten mellom foreldrenes tradisjoner og ungdommens ønske om å velge sitt eget liv. Vi møter Jalila mens hun steller i stand bryllupsfest for hennes ektemann Suleiman og kone nummer to og må opptre behersket i møte med den ydmykelsen det innebærer selv om det foregår et opprør på innsiden. I stedet er det hennes eldste datter, Layla, som står for opprøret når Jalila forsøker å forby henne å være sammen med sin kjæreste Anuar og hennes far Suleiman finner en annen ektemann til henne. Jalila og Suleiman er overbevist om at det tradisjonelle tilbyr det beste livet for deres datter, men mens livene deres begynner å falle fra hverandre, begynner også tvilen å snike seg inn.

Sand Storm ble nominert og belønnet med en rekke priser fra filmfestivaler over hele verden og er tilgjengelig på Netflix.

Dokumentaren:
RED ARMY 
(GABE POLSKY, 2014)

Org.Tittel: Red Army
Land: USA, Russland
Spilletid: 84 min
Språk: Engelsk og russisk

SE TRAILER HER

Hvem skulle trodd at en sportsdokumentar kunne gi et så interessant bilde på den kalde krigen? Under den kalde krigen var det sovjetiske landslaget uovervinnelig, med en femmer-gruppe med en helt unik spillestil. Laget var nasjonens stolthet, og utkjempet den kalde krigen på ishockeybanen. Filmen skildrer Sovjet og lagets utvikling gjennom intervjuer med de fem fremste lagspillerne, men i størst grad med Slava Fetisov som var kaptein for laget. Fra Sovjettiden til dagens Russland viser filmen hvordan sport speiler samfunnet vårt, og the Red Army var beviset på at den kommunistiske ideologien var overlegen. I dokumentaren følger vi ishockeylagets vekst og fall og hvordan det sammenfall med kommunismens utvikling i Sovjet frem til kollapsen. Red Army er en fantastisk dokumentar som gir et unikt innblikk i Sovjets politiske ideologi og historie.

Red Army er tilgjengelig på TV2 Sumo.

Familiefilmen:
WALL–E 
(ANDREW STANTON, 2008)

Org.Tittel: Wall-E
Land: USA
Spilletid: 98 min
Språk: Norsk eller engelsk
Aldersgrense: 7 år (Medietilsynet)

SE TRAILER HER

I en fjern fremtid er jorda forlatt og full av søppel. Etter mange hundre år med tankeløst forbruk og miljøødeleggelser har menneskene forlatt jorda og dratt til romskipet Axiom, mens de venter på at robotene som er igjen skal ordne opp. Det de ikke vet er at det bare er én robot igjen som kan redde planeten: Wall-E! (Wankelmotor-Avfalls-Last-Løfter-Ekspert). Og han er ensom…

Wall-E er tilgjengelig på Viaplay.

 

Bonus: 

Kinopremieren:
GLORY 
(ANDREW STANTON, 2008)

Org.Tittel: Slava
Land: Bulgaria, Hellas
Spilletid: 101 min
Språk: Bulgarsk

Se trailer her

Glory handler om en toppsjef som ved å skjule offentlig korrupsjon ruinerer en ærlig arbeiders verdighet. En klassisk fortelling om den lille mannen mot systemet, pengene og makten. Glory skildrer et samfunn som råtner på rot og hvor kynismen trumfer ærlighet og redelighet. Historien om den suksessrike kvinnen og den fattige arbeideren er to parallelle historier som med utsøkt fortellerteft veves sammen til en fortelling om dagens Bulgaria.

Regissørene Kristina Grozeva og Petar Valchanov ble nominert til New Directors Award under årets Kosmorama og har kinopremiere 21.07.2017.

LINK TIL FORRIGE UKES FILMTIPS HER
Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk