Filmsommeren med Kosmorama – Uke 24

Hver fredag i hele sommer anbefaler vi filmer vi liker som du kan nyte på sene sommerkvelder. Vi gir deg hele 4 filmanbefalinger hver uke og lover mange gode filmopplevelser! 

I sommerens første filmtips fra Kosmorama byr vi på både britisk og indisk film, én dokumentar og en japansk familiefilm.

FISH TANK (Andrea Arnold, 2009)

Mia (Katie Jarvis) er ei 15 år gammel jente med krig på alle fronter; hun har blitt kastet ut av skolen, har blitt utstøtt av sine venner og krangler støtt og stadig med sin mor Joanne og lillesøster Tyler. På leting etter positive relasjoner møter hun i morens nye kjæreste Connor (Michael Fassbender) både en farsfigur og en drømmemann og de utvikler et forvirrende og vanskelig forhold.

Fish Tank er britisk sosialrealisme i både form og innhold. Denne sjangeren har en lang historie i Storbritannia og kan på mange måter sees på som en reaksjon mot Hollywoods glitter og glamour. I stedet får man med britisk sosialrealisme et usminket møte med virkeligheten. Den finner sin form med håndholdte kamera, naturlige lys, filming på lokasjon fremfor studio og mangel på lyder eller filmmusikk som ikke hører hjemme i virkeligheten den skildrer. Den finner sine historier, eller innhold, i de utfordringer og samfunnsproblem menneskene møter i dagens britiske arbeiderklassesamfunn.

Andrea Arnold vant en Oscar for beste kortfilm i 2005 for Wasp (2003) og lagde spillefilmene Red Road (2006) og Fish Tank før hun ble nominert til Kosmoramas New Directors Award i 2012 for Wuthering Heights (2011). Hennes tre tidligere kortfilmer, Milk (1998), Dog (2001) og nevnte Wasp finnes tilgjengelig på nett og kan være en god introduksjon til sosialrealisme og for å bli bedre kjent med regissøren selv.

Fish Tank er tilgjengelig på mubi.com frem til 22.juni.

Org.Tittel: Fish Tank
Land: Storbritannia
Spilletid: 123 min
Språk: Engelsk med norsk tekst

 

ANGRY INDIAN GODDESSES (Pan Nalin, 2015)

Org.Tittel: Angry Indian Goddesses
Land: India, Tyskland
Spilletid: 115 min
Språk: Hindi med norsk tekst

se trailer her

Pan Nalin slo for alvor gjennom internasjonalt med filmen Samsara i 2001 og har med Angry Indian Goddesses skapt en publikums-hit. Dette er en nyfeministisk buddy-film om seks kvinner som møtes for å feire at den ene skal gifte seg. Ingen vet hvem forloveden er og gradvis sniker samfunnsaktuelle spørsmål seg inn i sjarmen og moroa. Hvor går grensen når man ønsker å ta all makt i egne hender? 

Angry Indian Goddesses ble vist under Kosmorama 2016 og er tilgjengelig på Netflix.

Dokumentaren:
REGARDING SUSAN SONTAG (Nancy D. Kates, 2014)

Org.Tittel: Regarding Susan Sontag
Land: USA
Spilletid: 100 min
Språk: Engelsk tale med norsk tekst

se trailer her

Regarding Susan Sontag er en dokumentarfilm om den amerikanske intellektuelle kritikeren, aktivisten, feministen og forfatteren Susan Sontag. Vi følger henne gjennom et liv preget av moralsk konflikt og offentlige kontroverser. Via arkivmateriale, intervjuer med venner, familie, kolleger og elskere, samt Sontags egne ord får vi et intimt og nyansert bilde av livet til en av de viktigste litterære, politiske og feministiske ikoner i sin generasjon. 

Sontag er kjent for sin innsats for menneskerettigheter og som en skarp kritiker av Bush-regimet i USA, da særlig krigen i Irak. Filmen kommer tett på Sontags private sfære av seksualitet, selvbilde og personlige relasjoner. 12 år etter hennes død forblir hun en av nyere tids store samfunnskritikere.

Dokumentaren ble vist på Kosmorama i forbindelse med heldagsseminaret Kulturkritikk – en forutsetning for et levende demokrati? og er tilgjengelig på: HBONordic.com.

Familiefilmen:
WOLF CHILDREN (Mamoru Hosoda, 2012)

Org.Tittel: Ookami kodomo no Ame to Yuki
Land: Japan
Spilletid: 117 min

Språk: Japansk med norsk tekst
Aldersgrense: 12 år

se trailer her

Den anerkjente regissøren Mamoru Hosoda har med Wolf Children (2012) skapt en varm historie som viser oss noe av det beste fra japansk animasjonsfilm. Filmen handler om Hana som forelsker seg i en mystisk gutt som viser seg å være en varulv. Sammen får de ulvebarna Yuki og Ame som vi følger i oppveksten. Wolf Children tar opp blant annet temaet identitet for hvem skal man egentlig være når man er født halvt menneske og halvt ulv? 

Filmen var en del av KosmoKids under Kosmorama i 2012 og er tilgjengelig på NRK.no.

Les også:

filmtips uke 25
Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk