Filmsommer med Kosmorama – Uke 26

Hver fredag i hele sommer anbefaler vi filmer vi liker som du kan nyte på sene sommerkvelder. Vi gir deg hele 4 filmanbefalinger hver uke og lover mange gode filmopplevelser!

Én mann trues av å bli forvandlet til en hummer, én annen trues av etterretningsbyrå. Innvandrere trues av nynazisme og en hel verden trues av det store Ingenting. Alt dette og mer i denne helgens filmtips!

THE LOBSTER (YORGOS LANTHIMOS, 2015)

I en nær, dystopisk fremtid er det ulovlig å være singel og single mennesker blir sendt til et hotell hvor de må finne seg en partner innen 45 dager. Skulle de ikke lykkes blir de forvandlet til et selvvalgt dyr og sluppet fri i skogen. Etter at hans kone forlater ham for en annen mann ankommer David (Colin Farrell) The Hotel sammen med sin hund, som også er hans bror, for å finne seg en ny partner. Men med hotellets regler for å avgjøre om to mennesker er kompatible eller ikke, blir dette vanskeligere enn først antatt.

Noen ganger kan viktige tema bli usynlige fordi samfunnet som helhet aksepterer at «sånn er det bare». Hva må til for å synliggjøre disse problemstillingene? The Lobster har mye humor og sjarm, men kan samtidig sees på som en tematisering av det å være voksen og singel i et samfunn «designet for par». Lanthimos’ genistrek er å skape et absurd univers hvor han kan dra disse problemstillingene vi sjeldent eller aldri tenker over så langt han ønsker – for så å gjøre dette universet troverdig for seeren. Her spiller Colin Farrell en nøkkelrolle da hans tolkning av David fungerer som en guide for publikum og introduserer oss for samfunnets regler og normaliserer det absurde i det. Resultatet er en mørk komedie som stiller seriøse spørsmål om verdien av menneskelige relasjoner, spesielt når de (i hvert fall til en viss grad) blir diktert av samfunnet vi lever i.

The Lobster vant hele tre priser under Cannes-festivalen i 2015 og var en del av Kosmorama-programmet i 2016. Gikk du glipp av den da er den nå tilgjengelig på Viaplay.

Org.Tittel: The Lobster
Land: Hellas, Irland, Nederland, Storbritannia, Frankrike
Spilletid: 119 min
Språk: Engelsk med norske undertekster

WE ARE YOUNG. WE ARE STRONG (BURHAN QURBANI, 2014)

Org.Tittel: Wir Sind Jung. Wir Sind Stark
Land: Tyskland
Spilletid: 123 min
Språk: Tysk

SE TRAILER HER

Stefan er arbeidsløs, i slutten av tenårene og henger med sine heller tvilsomme venner, mer eller mindre bevisst at de flørter med nynazismen. We Are Young. We Are Strong begynner i et dokumentarisk sort/hvitt. Den gråhvite fargeløsheten blir både et bilde på menneskenes indre tilstand og de dramatiske august-dagene i Rostock i 1992 da byen opplevde voldelige opptøyer og angrep på innvandrere, hovedsakelig fra Asia.

We Are Young. We Are Strong er tilgjengelig på Netflix.

Dokumentaren:
CITIZENFOUR 
(LAURA POITRAS, 2014)

Org.Tittel: Citizenfour
Land: USA, Tyskland, Storbritannia
Spilletid: 108 min
Språk: Engelsk med norske undertekster

SE TRAILER HER

I januar 2013 mottok Laura Poitras en kryptert og anonym mail fra noen som kalte seg Citizenfour og hevdet at han hadde bevis for at NSA, i samarbeid med flere andre etterretningsbyrå, driver med ulovlig overvåkning av det amerikanske folk. Sammen med Glenn Greenwald og Ewen MacAskill drar hun til Hong Kong til det første av mange møter med Edward Snowden.

Citizenfour er en nervepirrende dokumentar som kommer tett på Edward Snowden i de dagene dokumentene han sitter på blir lekket til media, vel vitende om at han mest sannsynlig aldri kan reise hjem igjen.

Citizenfour vant en rekke priser, blant annet en Oscar for beste dokumentar, og er tilgjengelig på NRK.no.

Familiefilmen:
DEN UENDELIGE HISTORIEN 
(WOLFGANG PETERSEN, 1984)

Org.Tittel: Die unendliche Geschichte
Land: Vest-Tyskland, USA
Spilletid: 102 min
Språk: Engelsk med norske undertekster
Aldersgrense: 12 år (Medietilsynet)

SE TRAILER HER

Bastian er en drømmer og opplever å ikke passe inn verken hjemme eller på skolen. Når han søker tilflukt i en bokhandel fra bøllene som plager han, finner han en mystisk bok. Mens han leser blir han (bokstavelig talt) oppslukt av et magisk land som heter Fantasia som er truet av det store Ingenting. Den uendelige historien en varm film om å ikke passe inn, men å finne troen på seg selv gjennom fantasien. En film som er like aktuell nå som den var i 1984.

Den uendelige historien er tilgjengelig på Netflix.

 

LINK TIL FORRIGE UKES FILMTIPS HER
Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk