Tilgjengelige filmskatter fra Kosmorama

Som en festivalgjenger er man gjerne opptatt av å oppdage filmskatter. Og de fleste har kanskje noen skatter man ikke helt husker navnet på og som man rett og slett aldri klarer å finne igjen. Men noen ganger er man heldig og plutselig dukker de opp!

I noen tilfeller dukker filmene vi har vist på Kosmorama opp på ulike strømmetjenester, så vi har laget et lite utvalg av filmer som vi har kommet over. Leter du etter en god film å se i helgen, så kan kanskje noen av disse være et hett tips!

Vi har selvsagt ingen fullstendig oversikt, men her er et lite utvalg av filmer vi har vist på Kosmorama gjennom årene tilgjengelig på Netflix eller HBO. Tips oss gjerne i kommentarfeltet på facebook om det er noen vi har gått glipp av!

2017

Lo And Behold: Reveries of the Connected Worlder å finne på Netflix.

Lo and Behold, Reveries of the Connected World I denne dokumentaren fortelles historien om hvordan en beskjed sendt mellom to datamaskiner i 1969 innebar starten på en unik utvikling som skulle revolusjonere livet på jorden. Dokumentaren fortelles likevel ikke som en tradisjonell historieforelesning – men med skeptisk tilnærming, underfundig humor og filosofiske perspektiver følger vi internettrevolusjonen fra starten til det ekstreme.

2016

Experimenter – er å finne på Netflix.

Fra katalogen: Experimenter er et lekent og intellektuell portrett av sosialpsykologen Stanley Milgram som utførte de såkalte lydighetseksperimentene i 1961. Milgrams eksperimenter utforsket menneskets hang til å adlyde autoritet, i et forsøk på å forstå hvordan styresett som Nazityskland kunne få vanlige folk til å utføre de grusomste handlinger. Miligram jobbet i skyggen av Holocaust og kort tid etter arrestasjonen av SS offiseren Adolf Eichmann i Argentina. Stanley Milgram stilte spørsmål ved autoritet, konformitet og samvittighet. Kan det være at Eichmann og hans millioner medskyldige i Holocaust bare fulgte ordre? Kan vi kalle dem alle medskyldige? Med Adolf Eichmann-rettssaken i samme tidsrom ble Milgrams eksperimenter svært aktuelle. Regissør Michael Almereyda viser oss i en distinkt fortellerstil historien om Stanley Milgram, som også ble beskyldt av sin samtid for manipulasjon og villeding.

The Fear of 13 – er å finne på Netflix.

Fra katalogen: The Fear of 13 er en førstehåndsberetning om den dødsdømte fangen Nick Yarris som etter 23 år på ‘death row’ søker om å få iverksatt sin egen henrettelse. Han presenterer sin historie som et puslespill. Litt etter litt får vi en anelse av at det er noe som skurrer. Akkurat som i andre “True Crime”-dokumentarer som The Jinx og Making a Murderer sitter vi igjen med en følelse av å ikke ha fått hele bildet – men digge det likevel.

The Fear of 13 handler like mye om å fortelle en god historie som kriminalsaken i seg selv. Den karismatiske hovedpersonen Nicholas Yarris er en drivende god forteller, belest og språkmektig, og man blir rent forført av hans tilstedeværelse foran kamera. Men spenningen ligger også selvsagt i det som faktisk skjedde, og i det ulmende spørsmålet om Yarris er uskyldig eller ikke. Og ikke minst, når vi vet at han faktisk søkte om å bli henrettetet, og han nå sitter her foran oss og forteller historien, hva skjedde?

Angry Indian Goddesses – er å finne på Netflix.

Fra katalogen: Angry indian Goddesses. Dette er en nyfeministisk buddyfilm om seks venninner. Kvinnene møtes for å feire at den ene skal gifte seg. Men ingen vet hvem forloveden er. Når venninnene kommer sammen er det først sjarm og moro, men gradvis sniker samfunnsaktuelle spørsmål seg inn: Hvor går grensen når man ønsker å ta all makt i egne hender?

Angry Indian Goddesses er vanskelig å sette i bås. Er det feelgood, er det drama, eller er det samfunnskritikk? Det eneste som er sikkert, er at dette er den første kvinnelige buddyfilmen fra India og er sånn sett en viktig film. Filmen er også populær blant publikum og har blant annet vunnet publikumsprisen på filmfestivalen i Roma og kom på andreplass i Toronto.

Pan Nalin (f. 1965) er regissør, manusforfatter og produsent og er kjent fra filmer som Samsara (2001), Ayurveda: Art of Being (2001) og Valley of Flowers. Nalin fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Ayurveda: Art of Being, som fremdeles er tidenes mest innbringende indiske dokumentarfilm.

Regarding Susan Sontag – Ble i 2016 vist som del av seminaret 50 Years Argument. Dokumentaren om Susan Sontag er å finne på HBONordic.

Fra katalogen: Regarding Susan Sontag er en dokumentarfilm om den amerikanske intellektuelle kritikeren, aktivisten, feministen og forfatteren Susan Sontag. Vi følger henne gjennom et liv preget av moralsk konflikt og offentlige kontroverser. Via arkivmateriale, intervjuer med venner, familie, kolleger og elskere, samt Sontags egne ord får vi et intimt og nyansert bilde av livet til en av de viktigste litterære, politiske og feministiske ikoner i sin generasjon.

Sontag er kjent for sin innsats for menneskerettigheter og som en skarp kritiker av Bush-regimet i USA, da særlig krigen i Irak. Filmen kommer tett på Sontags private sfære av seksualitet, selvbilde og personlige relasjoner. 12 år etter hennes død forblir hun en av nyere tids store samfunnskritikere.

2015

Leviatan – ble i 2015 vist som del av Russlandsseminaret er å finne på Netflix.

Fra katalogen: Leviatan Kolia lever et enkelt og tilbaketrukket liv sammen med sin unge vakre kone og sin sønn. De bor i et hus som ligger vakkert til ved kysten i en liten by ute ved Barentshavet. Byens borgermester har også lagt sin elsk på huset, eller rettere; tomtens beliggenhet. Ingen tar pulsen på dagens Russland bedre enn Andrey Zvyagintsev. Leviatan er et nådeløst oppgjør med korrupte politikere, byråkrati og kirke i dagens Russland.

Leviatan er en kontroversiell film i Russland. Rett og slett fordi den så effektivt avkler representanter fra kirke og politikk. Da Zvyagintsev vant prisen for beste manus etter verdenspremieren i Cannes i fjor vår glimret det offisielle Russland med sitt fravær. Kulturministeren uttalte at han mislikte filmen, men måtte legge til at den var godt laget.

Det skal vi gi han rett i. Leviatan er rett og slett en av fjorårets aller beste filmer. Dramaet er tett og bildene så utrolig vakre. Skuespillerne sprenger alle ratingsystemer. Man kan se den, og la seg imponere av den som en fortelling uten å tenke på at alt dette nødvendigvis trenger å bety noe mer enn akkurat det vi ser.

2014

’71 –  er å finne på Netflix.

Fra katalogen: ’71 Det irske krigsdramaet ’71 er en eksplosiv og imponerende debut av Yann Demange. Som tittelen sier er vi i 1971, bokstavelig talt på frontlinjen inne i Belfast. Gary Hook er engelsk soldat, fanget bak fiendens linjer. Den komplekse konflikten mellom republikanere og lojalister i Nord-Irland skildres med enormt driv og intensitet, og som publikum må vi bruke hjernen så vel som hjertet hver gang vi heier vår helt videre.

The immigrant –  er å finne på Netflix.

Fra katalogen: The Immigrant På jakt etter den amerikanske drømmen, reiser søstrene Ewa og Magda fra Polen til New York. Vel framme oppdager legene at Magda er syk. Hun blir satt i karantene, mens Ewa slippes ut i Manhattans nådeløse gater. Uten noe sted å gå, blir hun et lett bytte for sjarmerende, men onde Bruno Weiss (Joaquin Phoenix). Ewa spilles av Marion Cotillard, kjent fra rollen som Edith Piaf i den franske publikumssuksessen.

OLAVSKINO

Disse filmene er ikke vist på Kosmorama. Men ble vist på Olavskino i 2016 som er Kosmorama sitt samarbeid med Olavsfestdagene.

Inequality for all er å finne på Netflix.

Umrika – er å finne på Netflix.

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk