I dag er vi alle samer!

Foto: Sophia Olsson

I dag, 6.februar, er det Samefolkets dag!

6. februar 1917 samlet samene seg i Trondheim til det aller første landsmøtet, en viktig begivenhet i samenes historie. Jubileet feires med Tråante  2017 – en storstilt markering av 100 års kamp for demokrati, rettferdighet og mangfold. Vi på Kosmorama ønsker å gi vår støtte til samene i dag. Vi ser med glede alle som går rundt i Trondheim med samiske folkedrakter og tenker hvor viktig det er med identitet. Og hvor viktig det er å fremme en flersidig historiefortelling.

I dag er nok de aller fleste norske samer stolte av sin identitet, bakgrunn og historie. Men slik har det ikke alltid vært. Den prisbelønte filmen Sameblod, som har norgespremiere på Kosmorama 8.mars, forteller nettopp en slik historie. I filmen følger vi ungjenta Elle Márjá – som spilles av sør-same Lene Cecilia Sparrok fra Namsskogan – som bryter med sin samiske identitet og prøver å få innpass i det svenske samfunnet. Vi får innblikk i hvordan det er å vokse opp i den samiske kulturen på 1930-tallet, samtidig som vi ser hvordan storsamfunnet behandlet samene – da raseundersøkelser, ydmykelser og forskjellsbehandling var en del av hverdagen. Og de såre og vonde, hverdagslige konsekvensene av den politikken som ble ført mot samene.

Foto: Sophia Olsson

Mens Sparroks karakter i filmen prøver å velge vekk sin bakgrunn, favner den unge hovedrolleinnehaveren familietradisjonen – hun holder på å utdanne seg til å bli reindriver.

– Jeg vet ennå ikke om jeg vil satse på å være skuespiller, sier Lene Cecilia Sparrok til nyhetsbyrået NTB. – Jeg vet bare at jeg vil fortsette med reindrift. Det har jeg vokst opp med. Kanskje går det an å holde på med begge deler.

Hun kaller Sameblod en historisk film.

– Den foregår på sørsamisk. Språket snakkes ikke av så mange. Det er første gang det i det hele tatt kommer en film på sørsamisk. Det synes jeg er bra, sier hun.

For rollen som Elle Márjá vant Sparrok prisen for beste kvinnelige skuespiller på den internasjonale filmfestivalen i Tokyo, en av de største filmfestivalene i Asia. Sameblod har i tillegg vunnet en rekke internasjonale priser og vant i helgen den prestisjetunge Dragon-awards, en av verdens største filmpriser, for beste nordiske film.

Film har en utrolig sterk evne til å formidle enkeltskjebner på tvers av land, kulturer og språk. At vi får den første spillefilmen på sørsamisk, gjør at de også får mulighet til å fortelle sin historie på sitt språk. Så vi heiser det samiske flagget i dag og gleder oss til filmen Sameblod, 8. mars!

Hilsen oss i Kosmorama!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk