Filmtips fra medievitere i praksis: NICE PEOPLE

Medievitere i praksis

Som nevnt tidligere har Kosmorama i år tre studenter i praksis før og under festivalen: Ingrid, Saber og Melissa. De har vært så heldige å få se tre filmer i forkant av festivalen som de gjerne vil fortelle dere om. Ingrid starter først ut med Nice People:

Trevligt folk

Ettersom at jeg i det siste har vært veldig interessert i dokumentarer og for alltid vil være en fast tilhenger av feel-good-filmer valgte jeg å se en herlig kombinasjon av disse. En av dokumentarene som vises under årets festival er den svenske Nice People eller Trevligt folk som er originaltittelen. Den skuffet virkelig ikke. Den brakte med seg både latter og tårer, og jeg satt til slutt igjen med en god følelse og et aldri så lite håp for samfunnet vi lever i.

Filmen tar for seg Patrick Andersson, en entreprenør bosatt i lille Borlänge i Sverige som får en stor idé. Borlänge har de siste årene økt sitt innbyggertall med 3000 somaliere, noe folket fra byen har ulike meninger om. Intervjuer med noen av Borlänge-beboerne viser et overtall av negative, fordomsfulle og rasistiske holdninger til de nye innbyggerne. Patrick Anderssons ønske er å endre dette, og som han selv sier, å få somalierne mer integrert i byens lille samfunn. Over en øl med en kompis kommer han med ideen om å sette sammen et bandy-lag, rettere sagt Somalias landslag i bandy. Han vil sende dem til VM i Russland som er under et år unna, til tross for at ingen av gutta på laget har hatt på seg skøyter før. Andersson er ikke en person som ser problemer, noe som kommer til uttrykk når han sier seks måneder før VM, at det eneste som er litt utfordrende nå er at gutta ikke har skøyter.

INTEGRERING PÅ glatt is

Dokumentaren  følger Anderssons samarbeid med tidligere bandy-stjerne Pelle Fosshaug som lagets trener, og deres arbeid mot å gjøre gjengen klar til å delta i verdensmesterskapet i bandy. Den vier også plass til spillernes historier, og hvordan det for mange av dem ikke er ideelt å bo i Sverige, men at det er deres eneste sjanse. Deres livssituasjon beskrives best da en av spillerne blir stilt spørsmålet: ”Hva er det beste med å bo i Sverige?” som blir svart med: ”At man har en fremtid». Filmen er sterk og samfunnsaktuell, men den inneholder også mye humor og håp. Dokumentarens frontfigurer og fortellere er komikerduoen Filip og Fredrik, to av Sveriges mest kjente og folkekjære TV-personligheter. De er flinke til å peke ut humoren i det hverdagslige og enkle. I tillegg utgjør karakterer som Andersson og restauranteier og sponsor av bandy-laget Billy Tang flere øyeblikk humoristiske og magiske kun ved å være seg selv.

Foto Henrik Hansson

Feel-good passende for 2017

Trevligt folk er en viktig og fin film. Det er en ironi i filmens tittel, som er hentet fra Borlänges slagord, da dokumentaren er et forsøk på å vise at folk rett og slett må være litt mer ”trevlig” mot hverandre. I et kommentarfelt under en trailer av filmen kan man lese: ”Beundrandsvärd, rörande och välbehövlig just nu i ett Sverige som det blåset kallt i”. Det viser viktigheten av en film som portretterer medmenneskelighet i en tid det kan være vanskelig å finne. Selv ser jeg også et behov for å vise at det finnes mennesker som i dag står frem med holdninger man kanskje trodde var lagt bak oss, i et samfunn vi tror er moderne og inkluderende. Det er ingen tvil om at filmen er relevant, kanskje spesielt for et Europa i krise, men den er også så mye mer enn det, og jeg kan garantere at den får deg til å dra på smilebåndene.

-Ingrid

 

Filmen vises:

08.03.17: Nova 2 klokken 12:00

10.03.17: Nova 5 klokken 12:30

11.03.17: Nova 5 klokken 10:30

 

Billetter får du kjøpt her

 

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk