Årets program

Velkommen til årets Kosmoram-program! Her får du film fra hele spekteret – fra varm feelgood til filmer som ryster deg innerst i sjela. I år har vi valgt å dele programmet i åtte serier, for å gjøre det lettere å sortere og velge blant 80 fantastiske filmer fra hele verden.

New Directors – Kosmoramas konkurranseprogram, filmer fra nye regissører som vi har tro på. Det er ingen hemmelighet at filmfeltet både i Norge og internasjonalt er mannsdominert, så vi er stolte av å kunne presentere et konkurranseprogram hvor halvparten av regissørene er kvinner, i tillegg til at vi møter mange sterke kvinneskikkelser i filmrollene. Her kan nevnes den prisbelønte filmen Sameblod, som har norgespremiere under Kosmorama. Både regissør Amanda Kernell og hovedrolleinnehaver Lene Cecilia Sparrok kommer på premieren. Kosmoramas åpningsfilm i år, som deltar i konkurransen, er den svenske filmen Kjempen. Dette er en film om tro, håp og kjærlighet, og ikke minst petanque (den proffe formen for boccia)! Til åpningen får vi besøk av skuespillerne Christian Andrén og Johan Kylén.

Mennesker i mellom – filmer om det varme og såre, fellesskapet og ensomheten, det dysfunksjonelle og herlige i møtet mellom mennesker. Her finner vi blant annet den nye, norske filmen Hoggeren, hvor Anders Baasmo Christiansen spiller en litt puslete bygutt som arver et småbruk og går løs på skauen med øks. Dette blir en litt annerledes rolle for Baasmo Christiansen, som har vært å se i de største, norske filmene i året som gikk: Børning 2, Kongens nei og Snekker Andersen og julenissen.

Skråblikk – filmer med elementer av det magiske, surrealistiske eller absurde. Her finner du blant annet feelgood, action, musikal, animasjon og forviklingskomedier med en tvist. Vi får Norgespremiere på kroatiske Goran der Gjermund Gisvold fra Trondheim står bak manuset. Filmen er nylig valgt ut til å vises på South By Southwest, en av USAs mest kjente festivaler. Her finner du også My Entire High School Sinking into the Sea, omtalt som en av filmhistoriens herligste katastrofefilmer om å overleve ungdomsåra, bokstavelig talt!

Samfunn – filmer som synliggjør enkeltmenneskets møte med samfunnsmaskineriet. Filmene her kan være ren fiksjon eller spinne over sanne historier, der det siste er en tendens som gjør seg veldig gjeldende akkurat nå. I denne serien viser vi blant annet storfilmen Hidden Figures om de kvinnelige mattegeniene som sto bak utregningene som fikk første mannen til månen. Vi finner også den prisbelønte Fluefangeren, av Izer Aliu, utdannet fra Lillehammer. Hans første langfilm er spilt inn i Makedonia og handler om en lærer som står overfor indre og ytre konflikter i en landsby der etnisitet skaper sterke skillelinjer.

Dokumentar – rapporter fra den uoverskuelige virkeligheten. Årets dokumentarer spenner fra krigssoner og totalitære regimer til sjokoladefabrikker og menneskeskjebner tett på. I den nederlandske The Chocolate Case tester journalist  Teun van der Keuken og hans journalistkollegaer hva som skjer hvis de kan bevise at sjokoladeindustrien bruker barn som slavearbeidere.

Møt regissør Benthe Forrer under visningen av filmen på Kosmorama. I denne serien er vi også stolte av å kunne presentere Nowhere to Hide. Dokumentaren rapporterer fra innsiden av krigen i Irak og tiden etter at den offisielt var slutt. Filmen vant i 2016 dokumentarfilmenes mest presitsjetunge pris, Beste kino- dokumentar på IDFA i Nederland.

Ramaskrik – her presenterer vi skrekkfilmer i ulike fasonger og variasjoner. I år kan vi slå i bordet med norgespremiere på Severin Eskelands Lyst. Filmen er en sikker vinner for splatterfans. Eskeland kommer til festivalen. Vi viser også den moderne, norske klassikeren Fritt vilt, som det nylig ble kjent at får en ny remake i amerikansk tapning.

Finsk jubileum – I år feirer Kosmorama og Cinemateket Trondheim Finlands 100 års jubileum med en egen serie fylt av finsk humor, melankoli og sisu (finsk for kraft og pågangsmot)! Her viser vi blant andre Fortellinger fra saunaen, flere ganger kåret til Finlands beste film, elsket av fans både hjemme og internasjonalt!

Kosmokids –  Årets Kosmoskids er spesielt viet små og store robot-entusiaster. Vi har robotverksted med Able Magic, 3D pannekaker, barnefilmklassikere og to splitter nye filmpremierer. I Karsten og Petra – ut på tur, blir vi med på fjelltur. Den Oscar-nominerte animasjonsfilmen Løvetannbarn får premiere hos oss. Den skildrer vennskap under vanskelig omstendigheter i det vi følger Løken og hans venner på barnehjemmet der han bor.

Kosmorama-opplevelser – Kosmorama er ikke bare film! Under årets festival kan du også oppleve festvisninger, kulinarisk kino, quiz, pitchekonkurranse, debatter, disko og mer til. Kulinarisk kino er blitt en tradisjon under Kosmorama – vi kombinerer gode matopplevelser med god film. I år vil du blant annet få møte regissøren Michael Swartz. Han og den amerikanske journalisten Michael Pollan, blant annet kjent fra Netflix serien Cooked., har reist verden rundt for å finne svaret på hva en bør spise for å være sunn. Vi inviterer til film og matprat med blant andre Schwarz, Credo-sjef Heidi Bjerkan og planteekspert Stephen Barstow Etter visningen serverer Credo noe av det beste sesongen og naturen har å by på fra det lokale naturmangfoldet i Trøndelag. Og så må vi nevne filmfest med Dirty Dancing. Dette popkulturelle ikonet fyller 30 år i år – og det skal feires.

Film er best på kino, sies det. Vi mener at den er enda bedre på festival. Opplevelsen blir større når du deler den, både i kinosalen og over en kaffe, matbit eller øl etterpå.

Kosmorama betyr ”Å se verden med et annet blikk”. Det oppsummerer
fint hvorfor film er viktig. En god filmopplevelse gir utsikt, innsikt og utvider horisonten! Vi sees i kinomørket – og utenfor!

Velkommen til Kosmorama – Trondheim internasjonale filmfestival!

Privacy/cookies

Få siste nytt i innboksen!

nei, takk